Opinió

Acord transatlàntic: oportunitat o amenaça?

El parèntesi esti­uenc ha ser­vit per enlles­tir les llar­gues i com­ple­xes nego­ci­a­ci­ons entre els mem­bres de la Unió Euro­pea (UE) amb vista a la reno­vació de l a Comissió. El nou gabi­net de Juncker, que prendrà pos­sessió al novem­bre, inclou una vella cone­guda de l'escena euro­pea, l'exmi­nis­tra sueca Ceci­lia Malmström, que haurà de diri­gir la política comer­cial de la Unió els pro­pers anys. Entre els afers calents de la comissària nòrdica hi figura la nego­ci­ació de l'acord de lliure comerç amb els EUA, una ini­ci­a­tiva que aixeca espe­ran­ces i inqui­e­tuds a parts iguals.

L'acord de comerç i inver­si­ons entre la UE i els EUA (cone­gut com a TTIP) repre­senta una peça estratègica essen­cial en la política comer­cial dels dos blocs econòmics. La UE afronta pro­ble­mes en la seva expansió cap a l'est, tal com s'ha mani­fes­tat a Ucraïna els dar­rers mesos. El con­flicte esclatà pre­ci­sa­ment pel difícil encaix del país eslau entre dues uni­ons dua­ne­res incom­pa­ti­bles, la de la UE i l'euro­asiàtica lide­rada per Rússia. Mal­grat l'esce­ni­fi­cació dels acords d'asso­ci­ació amb nous estats de l'est, les rela­ci­ons euro­pees amb aque­lla regió no pas­sen pel seu millor moment. Els EUA, per la seva banda, es tro­ben a Àsia-Pacífic amb l'emer­gent lide­ratge de la Xina, els acords comer­ci­als de la qual han robat el pro­ta­go­nisme a la lle­gendària ini­ci­a­tiva APEC, impul­sada des de finals del noranta per ame­ri­cans i aus­tra­li­ans. Cap al sud, les també velles idees d'una zona comer­cial pana­me­ri­cana topen amb els des­a­cords polítics amb el món cha­vista.

L'acord transatlàntic repre­senta a pri­ori una opor­tu­ni­tat si ens basem en les dades macro­e­conòmiques.
Al segon tri­mes­tre d'enguany, els EUA crei­xe­ren un espec­ta­cu­lar 2,5%, enfront les taxes agòniques o nega­ti­ves de bona part de la zona euro. El Regne Unit, el país més pro­per als EUA, enre­gistrà un crei­xe­ment del 0,8%, la qual cosa fa pen­sar que una major inte­gració comer­cial amb els EUA podria ser molt posi­tiva. Un mer­cat únic transatlàntic de més de 600 mili­ons de con­su­mi­dors podria ser un revul­siu per afron­tar amb garan­ties el repte asiàtic. No queda clar, però, si Europa esde­vindrà essen­ci­al­ment con­su­mi­dora o podrà també pro­duir per aquest gran mer­cat. Un recent informe del Bos­ton Con­sul­ting Group (BCG) con­fir­mava la gran millora de la com­pe­ti­ti­vi­tat indus­trial ame­ri­cana. Des del 2004, la seva aposta per fonts d'hidro­car­burs autòcto­nes i alter­na­ti­ves ha permès reta­llar un 66% els cos­tos energètics, alhora que els labo­rals s'han man­tin­gut o bai­xat lleu­ge­ra­ment però amb guanys de pro­duc­ti­vi­tat.
A tot ple­gat hi hem d'afe­gir un dòlar feble, la qual cosa situa el cost de manu­fac­tura als EUA un 20-30% per sota de molts països euro­peus. En el cas dels ser­veis, els obs­ta­cles al mer­cat euro­peu són encara immen­sos com­pa­rats amb la faci­li­tat als EUA, de manera que qual­se­vol empresa de l'altra banda de l'oceà serà sem­pre més gran i com­pe­ti­tiva. El TTIP podria obrir, doncs, impor­tants opor­tu­ni­tats a les nos­tres empre­ses, però cal que Europa sigui pri­mer més com­pe­ti­tiva per poder-les apro­fi­tar. La nova comissària de comerç haurà de tre­ba­llar de valent amb els seus homòlegs de mer­cat inte­rior, fis­ca­li­tat i altres per tal d'enfor­tir la vella Europa davant el repte transatlàntic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.