Emprenedors

Objectiu: vendre els seients buits dels avions

Dos emprenedors vallesans han creat Wayna, empresa que a través de la seva web posa a la venda seients buits 24 hores abans del vol

Volem que comprar un bitllet barat sigui més fàcil del que ho
era fins ara

Pau Sendra, de Bigues i Riells, i Ferran Blanché, de Cardedeu, són dos dels impulsors d'un projecte d'empresa (start-up) que comercialitzarà els seients buits dels avions. Segons els dos joves del Vallès Oriental, cada dia volen prop de 700.000 seients buits per l'espai aeri i això els ha obert un nínxol de negoci que ara volen explotar. L'empresa, amb el nom de Wayna Aero SL, va ser escollida dins de la societat Lanzadera -un projecte de Juan Roig, fundador de Mercadona, per accelerar la creació d'empreses- i va rebre suport econòmic per valor de 200.000 euros, i també suport logístic, com la cessió d'unes oficines a València. La idea de negoci és aprofitar els seients buits de cada vol. D'aquesta manera, a través de la web flywayna.com l'usuari podrà comprar el seient durant les últimes 24 hores abans de l'enlairament a un preu molt assequible, al voltant dels 40 euros. Els vols que s'ofereixen són d'un sol trajecte. L'objectiu dels emprenedors vallesans és captivar tot aquell públic jove que viatgi sense gaire previsió. “El secret del preu reduït és que, si no es vengués, aquest seient es perdria”, explica Pau Sendra. Els quatre impulsors de Wayna estan ara en converses permanents amb les principals aerolínies del país per tancar els convenis necessaris per tirar endavant el projecte. Un dels punts clau per oferir un preu molt reduït és evitar la competència directa entre les companyies. “Els buscadors d'ús més generalitzat solen buscar la competència, la comparació de preus. Nosaltres busquem un mercat més col·laboratiu: com més aerolínies hi hagi, més gros és el pastís”, apunta Sendra. En aquesta línia, Wayna no revelarà al client la companyia amb què volarà (“tot i que totes són de primera línia”, matisa Pau Sendra) i mai no s'oferirà el mateix trajecte en dues companyies diferents. Els dos vallesans van estudiar junts enginyeria aeronàutica a la seu de Castelldefels de la Universitat Politècnica de Catalunya i amb el màster que van cursar van veure una sortida de negoci a aquest projecte. Ara, el pròxim objectiu és aconseguir que l'abril del 2015 el projecte ja estigui operatiu i hagi demostrat un bon volum de vendes. Aquell mes, Lanzadera deixarà de donar suport logístic al projecte, i la continuïtat dependrà de localitzar nous inversors. “A l'abril ja hem d'haver sortit al mercat. Com més haguem venut, més valor tindrà l'empresa i més fàcil serà que entrin inversors”, comenta Sendra.

la prova pilot, un pas decisiu.

Un dels moments clau per verificar la viabilitat del projecte és la prova pilot, el punt en què el producte surt al mercat per un temps limitat i amb una oferta reduïda per comprovar l'acceptació dels clients i els possibles errors en el sistema de compra. Wayna posarà en marxa la prova pilot les pròximes setmanes i els dos vallesans esperen que sigui tot un èxit per demostrar que aquest projecte i aquesta empresa és viable i té una demanda important en el mercat. En aquesta línia, el màrqueting i la publicitat és molt important per donar-se a conèixer i els dos emprenedors ja tenen pensada alguna acció per a aquesta posada a punt. “Volem anar a acomiadar el primer passatger Wayna”, apunta Blanché. En certa manera, la intenció de l'empresa és revolucionar la manera de viatjar en avió. “Volem que comprar un bitllet barat sigui més fàcil”, explica Sendra. “Per aconseguir-lo, has de planejar el viatge tres mesos abans, però si vols marxar aquest cap de setmana difícilment en trobaràs cap d'econòmic”, afegeix. Els dos vallesans volen arribar a tenir una gran quantitat de vols que permeti a l'usuari tornar quan ho desitgi. Tot i tenir-ho clar, Sendra i Blanché saben que aquests projectes poden no tenir èxit, "si és així, tenim pla B, C i D", assegura Blanché.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.