ecolasetmana

Comptes d'optimisme

L'executiu espanyol presenta els pressupostos per a l'any que ve i revisa a l'alça la previsió de creixement del PIB fins al 2%. La taxa d'atur també millorarà però no baixarà del 22%.

El govern espanyol calcula que aquest més gran dinamisme permetrà que l'economia espanyola creï 622.000 llocs de treball entre el 2014 i el 2015, la qual cosa posaria fi a sis exercicis consecutius de destrucció d'ocupació

Mentre al Parlament es comptaven els minuts per a l'esperada compareixença de l'expresident Jordi Pujol, aquest divendres a Madrid el Consell de Ministres donava llum verd al projecte de pressupostos generals per al 2015. Són uns comptes que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'ha afanyat a descriure com els de la “consolidació” de la recuperació econòmica. A pesar dels núvols que sobrevolen l'economia europea, l'executiu espanyol ha inclòs en el projecte dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) un quadre macroeconòmic considerablement positiu -en bona part, destaca el govern espanyol, per la recuperació de la demanda interna-, i que preveu un creixement del PIB del 2% per a l'any que ve, i que també apuja una dècima (fins a l'1,3%) el còmput per a l'exercici present.

El govern espanyol calcula que aquest més gran dinamisme permetrà que l'economia espanyola creï 622.000 llocs de treball entre el 2014 i el 2015, la qual cosa posaria fi a sis exercicis consecutius de destrucció d'ocupació. La previsió del govern és que la taxa d'atur s'acabi a l'any 2015 en el 22,2%, una xifra que encara és alta però que està per sota del 24,2% prevista per a final d'aquest any i del 23,7% de final del 2013. És un respir d'optimisme un dia abans que el president català, Artur Mas, oficialitzi la convocatòria de la consulta i provoqui un Consell de Ministres extraordinari. Però això, ja serà la setmana que ve.

Finalment, els PGE preveuen uns ingressos no financers de 133.712 milions d'euros, un 4,3% més, i un límit de despesa de 129.060 milions d'euros (-3,2%). Preveuen, a més, un pla de mesures per revitalitzar l'economia amb una dotació de 2.187 milions d'euros.

I mentre el govern de l'Estat posa sobre la taula els seus comptes, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, aguanta com pot les envestides d'un examic del saber fer de CiU com el president de la CEOE i expresident de Foment, Joan Rosell, i fa malabars per tancar l'any.

Descartada l'opció de més retallades, el govern necessita augmentar els ingressos urgentment. Aquesta setmana el conseller reclamava en un acte a Girona més ingressos a l'Estat per quadrar uns 3.000 milions d'euros de desajust en els comptes per al 2015. De poc servirà el nou impost sobre dipòsits als bancs que operen a Catalunya, i això a pesar que aquesta setmana s'han tancat tots els passos legals per posar-lo en marxa i que la previsió inicial que va fer la Generalitat d'obtenir cap a 600 milions d'euros per aquesta partida seran realment complicats d'ingressar, bàsicament, perquè es manté obert el litigi amb el govern de l'Estat per l'impost sobre dipòsits que va crear just després de l'anunci del govern català.

Sort que mentre es van quadrant xifres i a pesar dels avisos de moderació del Banc d'Espanya, hi ha indicadors que s'esforcen a generar cert optimisme en la recuperació. Ho fa el turisme, i tot i que ja comença a ser un costum, segons les últimes dades de l'enquesta de Frontur l'Estat va assolir una xifra rècord de visitants en els primers vuit mesos de l'any, fins als 45,4 milions. Això suposa un augment del 7,3% respecte al mateix període del 2013. Segons aquestes mateixes dades, Catalunya va acumular el 25,8% d'aquestes visites, és a dir, una de cada quatre. I tot i que el turisme s'ha convertit en el nou sector estel·lar, en el sector del totxo miren d'aixecar una mica el cap per recordar el que va ser i per avisar del que vol tornar a ser. Segons les últimes dades del Ministeri de Foment, la compravenda d'habitatges va créixer un 12% el segon trimestre i va assolir el seu màxim des de l'any 2010.

En el pla empresarial, destaca la inversió de Ferrer de 22 milions d'euros en el desenvolupament d'un nou fàrmac en col·laboració amb el Centre Nacional de Recerca Cardiovascular que dirigeix Valentí Fuster. D'altra banda, la biotecnològica Oryzon ha anunciat que ja ultima els preparatius per a la seva sortida a la borsa, al mercat per a pimes MAB. Després de l'escàndol de Gowex, Oryzon serà la primera companyia que s'animarà a fer el salt per captar finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.