ecolasetmana

President paradisíac

La UE lluita contra l'evasió fiscal amb un president que a Luxemburg pactava impostos mínims amb multinacionals.

Juncker va fer pactes secrets amb 430 multinacionals que els permetien pagar un 2% d'impostos sobre els beneficis en comptes del 28,6% general. Aquests pactes estaven en vigor quan la UE i la resta del G-8 van declarar la guerra el 2008 als paradisos fiscals perquè els treien recaptació

Jean-Claude Juncker s'ha estrenat com a president de la Comissió Europea veient com una investigació periodística esbomba que, quan era primer ministre de Luxemburg, aquest país va fer pactes secrets amb 430 multinacionals que els permetien pagar un 2% d'impostos sobre els beneficis en comptes del 28,6% general. Aquests pactes estaven en vigor quan la UE i la resta del G-8 van declarar la guerra el 2008 als paradisos fiscals perquè els treien recaptació.

Un dels països que estaven en la llista negra de paradisos fiscals era Andorra, on la cantant Montserrat Caballé simulava que tenia la residència per no pagar impostos a l'Estat espanyol; la cantant ha pactat amb el fiscal pagar una multa de 250.000 euros per rebaixar la pena que li imposaran per delicte fiscal en haver-ne defraudat 500.000 el 2010. Per haver subornat inspectors d'Hisenda, l'empresari i expresident del FC Barcelona Josep Lluís Núñez Clemente va ser condemnat a dos anys i dos mesos de presó, i té deu dies a comptar des d'ahir per ingressar-hi. Uns hi entren i d'altres en surten, com l'expresident balear Jaume Matas, a qui el govern espanyol ha atorgat el tercer grau -entre setmana, només anirà a la presó per dormir, i cap a casa els dissabtes i diumenges- quan ha complert tres dels nou mesos de presó imposats per tràfic d'influències.

Aquesta setmana s'ha sabut que l'economia catalana va créixer un 1,8% interanual en el tercer trimestre i que l'atur va tornar a pujar a l'octubre, fins a 587.133 desocupats, mentre les precisions de la CE són que l'economia espanyola creixerà un 1,7% el 2015 i un 2,2% el 2016, any en què la taxa d'atur serà d'un 22,2%.

Millors números han presentat les grans empreses. Entre el gener i el setembre Banco Santander va guanyar 4.361 milions d'euros, un 32% més que en els primers nou mesos de l'any passat, increment que és del 122% si només es mira el mercat espanyol; Gas Natural Fenosa va guanyar 1.239 milions, un 10,6% més per les plusvàlues extraordinàries procedents de la venda de GNF Telecomunicaciones; Repsol va registrar un benefici net de 1.646, un 27,9% més en un entorn de caiguda de preus del petroli i alentiment de la demanda mundial. Ciments Molins va guanyar 30,48 milions, un 183,3% més, i el benefici de Grífols va augmentar un 28,9%, fins a 339 milions fins al setembre del 2014, en bona part per l'impuls donat per la compra, al gener, del negoci de diagnòstic transfusional de Novartis.

El president de la farmacèutica, Víctor Grifols, va ser premiat per la seva trajectòria en la Nit de l'Empresari de Cecot, que es va fer dilluns i en què el president de la patronal, Antoni Abad, va recordar que aquesta considera el dret a decidir un “element estructural de qualitat de la democràcia”. El mateix dia, l'Institut d'Estudis Financers (IEF) va atorgar els VII Premis a l'Excel·lència Financera, a Josep Oliu, president de Banc Sabadell, per la seva carrera professional i a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) pel fet de ser un exemple de transparència en la gestió de la comunicació d'un organisme públic. La CNMC ha imposat a Telefónica Móviles una sanció de 25,78 milions per compromisos de permanència inclosos en els seus contractes per a petites i mitjanes empreses, que “limiten injustificadament la capacitat dels clients de canviar d'operador”.

Dimarts Elia Hernando Navarro va rebre el premi Institut Cerdà 2014 a la innovació i desenvolupament de les ciutats, pel projecte Pere IV, l'eix ciutadà. Dinamització social econòmica i cultural d'un antic eix industrial o la seva transformació en un laboratori d'innovació urbana.

Chupa Chups, propietat de la multinacional italiana Perfetti Van Melle, ha anunciat que dins el seu pla per augmentar la competitivitat acomiadarà 57 treballadors, vint dels quals del centre de treball de Sant Esteve Sesrovires.

La promotora immobiliària Vía Célere ha obert oficines a Barcelona, on aixecarà un bloc de pisos a l'antiga seu de Revlon.

La cadena de supermercats Mercadona ha invertit 5 milions a equipar les seves botigues amb la tecnologia contactless, que permet pagar les compres només acostant la targeta o el mòbil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.