Focus

Corrupció incentivada per llei

La llei de contractes del sector públic propicia l'adjudicació d'obres i serveis a empreses amigues. El procediment negociat sense publicitat està massa estès

Només s'audita
l'11% de les entitats públiques i el 5,8%
de les locals
El 80% de les empreses consideren que els concursos
es fan a mida
PP i PSOE proposen procediments judicials més ràpids en casos de corrupció

Demòste­nes va ser un repu­tat polític i ora­dor de l'antiga Grècia (segle IV abans de Crist) que va fer gala d'uns fona­ments que li hau­rien permès con­ver­tir-se en un per­so­natge de fama i for­tuna en la soci­e­tat moderna. L'home era un excel·lent comu­ni­ca­dor-moti­va­dor (allò que se n'ha aca­bat dient coach) i a ell se li atri­bu­ei­xen cites per­fec­ta­ment con­tem­porànies, com la que asse­gura que “les opor­tu­ni­tats peti­tes són el prin­cipi de les grans empre­ses”. El caràcter pre­cur­sor de Demòste­nes també va fer-se evi­dent quan va que­dar retra­tat com un dels pri­mers polítics cor­rup­tes de la història.

Després en vin­drien d'altres, molts d'altres. Les mar­tin­ga­les han aca­bat essent tan este­ses que l'ONG Trans­pa­rency Inter­na­ti­o­nal fa un rànquing anual per ava­luar els nivells de cor­rupció al món. En diuen índex de per­cepció de la cor­rupció i en la dar­rera edició s'adver­tia que “l'abús de poder, els acords clan­des­tins i el sub­orn con­ti­nuen devas­tant soci­e­tats arreu del món”. Dina­marca i Nova Zelanda són, segons aquesta clas­si­fi­cació, els sis­te­mes més trans­pa­rents i menys pro­pen­sos a les cor­rup­te­les i, en canvi, l'Afga­nis­tan, Corea del Nord i Somàlia tenen el dubtós honor d'encapçalar el rànquing cor­rupte. En una llista on hi ha més de 175 estats i on la posició 1 equi­val a escas­sos nivells de cor­rupció per, pro­gres­si­va­ment, anar aug­men­tant en fos­cor de la gestió, l'Estat espa­nyol ocupa el lloc 40. Això suposa que hi ha, almenys, 130 països que encara són més cor­rup­tes que Espa­nya. Ara bé, també és cert que en només un any la posició espa­nyola s'ha enfon­sat deu posi­ci­ons en el pou de la cor­rupció i que, en l'àmbit euro­peu, queda situ­ada en el vagó de cua i donant pit­jor imatge que, per exem­ple, Polònia, Xipre i Por­tu­gal. El Cer­cle Català de Nego­cis (CCN), per la seva part, s'ha fet ressò d'un estudi que tre­ba­lla amb dades del World Eco­no­mic Forum i on s'exposa que en trans­parència política Espa­nya està als nivells de Kenya, Zim­ba­bue, Ban­gla­desh, Nica­ra­gua, Malawi o Egipte i que en tràfic d'influències s'equi­para a Bòsnia, Tanzània, Gabon o Cam­bodja.

Segons l'Obser­va­tori de la Con­trac­tació Pública (ObCP), els tre­balls con­trac­tats per l'admi­nis­tració pública repre­sen­ten apro­xi­ma­da­ment el 18,5% del PIB de l'Estat espa­nyol, un gran volum de negoci que és una temp­tació perquè les empre­ses inten­tin acce­dir-hi influ­en­ci­ant en els orga­nis­mes adju­di­ca­dors. La llei de con­trac­tes del sec­tor públic regeix el sis­tema d'adju­di­ca­ci­ons per, segons consta en el títol pre­li­mi­nar “garan­tir que la con­trac­tació del sec­tor públic s'ajusta als prin­ci­pis de lli­ber­tat d'accés a les lici­ta­ci­ons, publi­ci­tat i trans­parència dels pro­ce­di­ments”, però això no es com­pleix, segons els empre­sa­ris que van par­ti­ci­par en l'enquesta de l'Euro­baròmetre sobre la cor­rupció del 2013: el 83% de les empre­ses espa­nyo­les enques­ta­des (el més alt per­cen­tatge de la UE) van con­si­de­rar que la cor­rupció estava molt estesa en la con­trac­tació pública (mit­jana de la UE: 56%) i el 90% (segon per­cen­tatge més ele­vat a la UE), a la ges­ti­o­nada per les auto­ri­tats locals (mit­jana de la UE: 60%). Les empre­ses espa­nyo­les van mani­fes­tar que les pràcti­ques més este­ses en els pro­ce­di­ments de con­trac­tació pública eren: plecs de con­di­ci­ons a mida per a deter­mi­na­des empre­ses (80%); abús dels pro­ce­di­ments nego­ci­ats (72%); con­flic­tes d'interes­sos en l'ava­lu­ació de les ofer­tes (79%); lici­tació col·lusòria (71%); cri­te­ris de selecció o ava­lu­ació poc clars (72%) i modi­fi­ca­ci­ons de les con­di­ci­ons con­trac­tu­als després de la cele­bració de con­tracte (69%).

La llei de con­trac­tes públics per­met sal­tar-se la lli­ber­tat d'accés i la trans­parència de diver­ses mane­res. Per començar, es poden adju­di­car direc­ta­ment a qual­se­vol empre­sari els con­trac­tes menors, que són els d'import infe­rior a 50.000 euros en obres i a 18.000 euros en sub­mi­nis­tra­ments, i aquí entra en joc el truc de tros­se­jar un pro­jecte en diver­sos per no haver de fer un con­curs. La resta de con­trac­tes es poden adju­di­car per pro­ce­di­ment obert -amb un con­curs al quals es poden pre­sen­tar totes les empre­ses- o pro­ce­di­ment res­trin­git, en el qual l'admi­nis­tració tria almenys cinc empre­ses a les quals con­vida a par­ti­ci­par. A més, hi ha el pro­ce­di­ment nego­ciat, en què es tria el proveïdor direc­ta­ment i es nego­cia amb ell les con­di­ci­ons del con­tracte, apli­ca­ble a con­trac­tes de fins a un milió d'euros en obres, 100.000 euros en sub­mi­nis­tra­ments i a des­pe­ses d'esta­bli­ment de fins a 500.000 euros en con­trac­tes de gestió de ser­veis. Per afe­gir-hi opa­ci­tat, no cal fer publi­ci­tat dels con­trac­tes nego­ci­ats si el pres­su­post és infe­rior a 200.000 euros en obres i a 60.000 en ser­veis.

Modi­fi­car la llei per reduir els supòsits d'admissió de con­trac­tes adju­di­cats per nego­ci­ació sense publi­ci­tat és una de les 33 mesu­res que el PSOE va pre­sen­tar el mes pas­sat per rege­ne­rar el sis­tema democràtic, entre les quals hi ha l'incre­ment de penes en delic­tes rela­ci­o­nats amb la cor­rupció i la revisió del procés penal per esta­blir un pro­ce­di­ment pre­fe­rent, de manera que puguin enju­di­ciar i cas­ti­gar els res­pon­sa­bles de forma ràpida. El pre­si­dent del govern espa­nyol, Mari­ano Rajoy, com­pa­rei­xerà aquest dijous al Congrés per defen­sar dos pro­jec­tes de llei per modi­fi­car el con­trol dels comp­tes dels par­tits polítics i dels alts càrrecs de l'admi­nis­tració, i pre­sen­tarà una reforma de la llei d'enju­di­ci­a­ment cri­mi­nal per agi­li­tar els pro­ce­di­ments penals i regu­lar la devo­lució dels diners defrau­dats.

La len­ti­tud de la justícia espa­nyola a l'hora de jut­jar els casos de cor­rupció és des­ta­cada en el pri­mer informe de lluita con­tra la cor­rupció de la UE de la Comissió Euro­pea, de febrer de 2014, que xifra en 120.000 mili­ons d'euros anu­als el cost econòmic de la cor­rupció en els 28 estats mem­bres, un volum que s'apropa als 137.000 mili­ons anu­als del pres­su­post comu­ni­tari. La CE atri­bu­eix aquesta len­ti­tud a la falta de mit­jans per fer aca­bar en sentències els cen­te­nars d'inves­ti­ga­ci­ons que s'obren cada any: el 2013 hi havia 1.661 assump­tes pen­dents als tri­bu­nals rela­ci­o­nats amb delic­tes finan­cers i de cor­rupció, “fet que reflec­teix un sòlid his­to­rial d'inves­ti­ga­ci­ons i pro­ces­sa­ments, fins i tot en casos d'alt nivell”. La CE esmenta un informe del Tri­bu­nal de Comp­tes del 2012 segons el qual hi ha con­trols insu­fi­ci­ents a àmbit autonòmic i local i les irre­gu­la­ri­tats més freqüents són el frac­ci­o­na­ment de la quan­tia dels con­trac­tes amb la fina­li­tat d'elu­dir la con­trac­tació pública, els abu­sos en la tra­mi­tació d'urgència, la manca de cri­te­ris de selecció, la defi­ci­ent fona­men­tació de les adju­di­ca­ci­ons, les excep­ci­ons injus­ti­fi­ca­des a l'obli­gació de publi­car les ofer­tes i la insu­fi­ci­ent jus­ti­fi­cació de les modi­fi­ca­ci­ons dels con­trac­tes. La manca de con­trols en els àmbits autonòmic i local també la posa en relleu Mario Alonso, pre­si­dent de l'Ins­ti­tut de Cen­sors Jurats de Comp­tes d'Espa­nya (ICJCE), segons el qual a Espa­nya s'audita un 11% de les enti­tats públi­ques i només un 5,8% de les locals, i és “una para­doxa que el sec­tor públic repre­senta el 45% del PIB, i que no s'auditi”.

Una altra para­doxa l'apunta Moisès Bonal, res­pon­sa­ble d'estu­dis i polítiques sec­to­ri­als de Pimec, segons el qual la con­trac­tació pública no res­pecta els paràmetres de la lògica perquè “mal­grat que el 99% de les empre­ses del país són pimes, només el 65% de les adju­di­ca­ci­ons públi­ques aca­ben enco­ma­nant-se a les pimes”. Una des­com­pen­sació que s'explica per la influència de les grans empre­ses, amb estratègies d'acos­ta­ment al poder polític com la de por­tes giratòries, segons Trans­pa­rency Inter­na­ti­o­nal España molt relle­vant en el sec­tor energètic (expre­si­dents i exmi­nis­tres als con­sells de Gas Natu­ral, Endesa, Enel i Red Eléctrica) i l'ali­men­tari (la res­pon­sa­ble d'assump­tes científics i regu­la­dors de Coca-Cola va ser nome­nada direc­tora exe­cu­tiva de l'Agència de Segu­re­tat Ali­mentària).

Palau de la Música

Comissions il·legals a CDC amb fons de tres administracions

La Generalitat aporta un 45% dels fons del Consorci del Palau de la Música, l'Ajuntament de Barcelona un 27,5% i el Ministeri de Cultura un 27,5%. Les tres administracions tenen representants al patronat, que no van detectar que Fèlix Millet i Jordi Montull hi carregaven despeses particulars. El 2002, la Sindicatura de Comptes va alertar d'anomalies en la gestió, però no va ser fins al 2009 que la fiscalia va presentar una querella per apropiació indeguda. Dels 18 milions d'euros que, segons el jutge instructor, aquestes dues persones van robar al Palau de la Música, 3,8 milions són fons públics que van anar a parar a activitats que no tenen res a veure amb la cultura, mitjançant factures falses, contractes i pagaments a proveïdors que no van ser justificats mai.

Segons l'informe judicial de l'Agència Tributària, entre 2001 i 2008 CDC va cobrar a través de Millet 5,1 milions d'euros de comissions il·legals de la constructora Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obres.

Controls poc independents

La CE assenyala que per verificar imparcialment els béns i els interessos dels càrrecs públics la independència és clau, i això no passa amb l'Oficina de Conflictes d'Interessos espanyola. Encarregada de vigilar els alts càrrecs estatals, aquesta oficina està adscrita al Ministeri d'Hisenda, que ha de donar permís per obrir qualsevol investigació.

En l'àmbit català, la dificultat que una administració sigui controlada efectivament per un organisme de la mateixa administració ha quedat palesa en el contenciós que hi ha sobre l'adjudicació de la gestió d'Aigües Ter-Llobregat. L'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) va excloure de la licitació Acciona perquè entenia que no complia les condicions per licitar, però la seva decisió va ser recorreguda, a més de per l'empresa, per la mateixa Generalitat, que a més ha convertit l'OARCC -un organisme unipersonal- en un tribunal format per tres membres.

Xarxa Púnica

Alcaldes subornats perquè compressin bombetes

El mes passat van ser detingudes 51 persones d'una trama que operava a ajuntaments i diputacions de Madrid, Múrcia, Lleó i el País Valencià. Empreses constructores i de serveis energètics aconseguien contractes subornant regidors i funcionaris, que manipulaven les bases d'adjudicació a canvi d'una comissió del 3%. Només en els dos últims anys, van aconseguir contractes per valor de 250 milions d'euros, i la gran beneficiària ha estat la francesa Cofely, filial de GDF Suez, amb contractes d'estalvi energètic que sumen més de 160 milions de euros.

Entre els imputats en l'operació Púnica hi ha l'exsecretari general del PP de Madrid i exconseller de la Comunitat de Madrid Francisco Granados, el president de la Diputació de Lleó, sis alcaldes del PP i el PSOE de municipis de Madrid i un exalcalde socialista de Cartagena. L'aconseguidor de contractes era l'empresari David Marjaliza, amic de Granados.

Gramepark

Empresa municipal que l'Ajuntament no controlava

L'empresa pública Gramepark de Santa Coloma de Gramenet va fer entre 2006 i 2009 vuit obres sense encàrrec de l'Ajuntament, en va adjudicar catorze abans que finalitzés el termini d'exposició pública i en va realitzar quatre més sense adjudicació pressupostària, segons l'auditoria que es va fer després que fos intervinguda per la seva relació amb el cas Pretòria. El gerent municipal ho va qualificar d'incidències “no significatives”, i només va qualificar de “greu” l'adjudicació d'una obra a una empresa en la qual tenia interessos professionals el director tècnic de Gramepark.

L'operació Pretòria, dirigida el 2009 pel jutge Garzón, perseguia desmuntar una suposada xarxa de corrupció urbanística en què estaven implicats dirigents del PSC i de CiU, però les acusacions han perdut força i el cas s'ha reduït a acusacions de delictes fiscals per a l'exconseller Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, de CiU.

Nóos

L'interès públic naixia segons les necessitats d'Urdangarin

Iñaki Urdangarin i Diego Torres i els governs del País Valencià i les Illes Balears tiraven tan pel dret que ni es molestaven a fer servir les escletxes de la llei de contractes del sector públic: simplement, firmaven convenis de col·laboració entre l'Institut Nóos i les administracions. Segons el jutge instructor, Diego Torres, Nóos proposava un esdeveniment, com l'Illes Balears Forum i el Valencia Summit, i l'administració hi posava diners -fins a sumar 8,1 milions d'euros- sense que hi hagués cap necessitat pública. Els convenis de col·laboració només es poden firmar entre institucions públiques, i el fiscal va apuntar en el seu informe que podien haver fet les coses legalment utilitzant la modalitat de contractació per la via del procediment negociat sense publicitat. El jutge acusa els governs valencià i balear de disfressar amb expedients administratius nuls acords verbals fets segons les peticions del gendre del rei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.