Borsa

Tots pendents del BCE

L'expectativa d'actuació del BCE porta els inversors a apostar de nou per la borsa. L'Íbex 35 abandona el canal lateral, salta per sobre els 10.700 i suma un 2,80% al novembre.

L'aerolínia IAG recull amb alces la davallada en el preu
del petroli ja que suposarà un abaratiment de la despesa en combustible

Els inversors s'enfronten al darrer mes de l'exercici amb els ànims renovats i un sentiment d'optimisme que contrasta amb l'escenari de feblesa econòmica que dibuixen els indicadors macroeconòmics. Tot i que el novembre va començar amb mal peu, i només en la primera setmana el descens ja superava el 3%, a poc a poc i a mesura que avançaven els dies la confiança que els bancs centrals no deixaran que la situació macroeconòmica empitjori ha millorat la percepció vers la renda variable.

Després de les actuacions dels bancs centrals del Japó i la Xina, totes les mirades estan posades en el Banc Central Europeu (BCE). Els inversors estan confiats que el BCE posarà en marxa un pla d'estímul que inclogui la compra de deute (similar al que va fer la Reserva Federal (FED) dels EUA) i és precisament aquesta expectativa la que ha impulsat els índexs i els ha permès deixar enrere el pessimisme que planava pels parquets en els primers dies de novembre. Això i el bon comportament que continua mantenint Wall Street, amb els seus índexs en màxims històrics i batent rècord rere rècord festejant la fortalesa que mostra l'economia nord-americana (malgrat que encara hi apareixen indicadors que posen en dubte aquest enfortiment econòmic).

La borsa espanyola s'ha beneficiat d'aquesta nova onada de confiança i l'Íbex 35 ha aconseguit sortir del canal lateral que li impedia superar els 10.500 punts. Durant la setmana que acomiadem, el selectiu s'ha enlairat per sobre els 10.700 punts després de guanyar un 2,38% en cinc sessions, encadenant així la tercera setmana a l'alça.

D'aquesta manera, durant el novembre el selectiu ha aconseguit esquivar el signe negatiu que havia planat sobre el balanç mensual i tanca el mes amb un avanç del 2,80%. A més a més, l'índex enceta el darrer mes de l'exercici en nivells no vistos des de principis d'octubre i acumula una plusvàlua del 8,61% d'ençà que començà l'any.

En la darrera setmana els valors relacionats amb la construcció s'han recuperat de l'entrebanc de la setmana precedent i han aconseguit ficar-se entre els valors més alcistes. OHL, Sacyr, FCC i Acciona s'han apuntat alces d'entre el 5% i el punt i mig percentual en les darreres cinc sessions.

També els bancs han enlluernat els inversors, que han deixat enrere els dubtes sobre el sector i han apostat per Bankinter, Santander, Banc Sabadell, Bankia, BBVA i Caixabank.

Dues cares, una moneda.

El preu del petroli fa uns mesos que va a la baixa. Aquest descens del cru està tenint impacte en la cotització d'alguns valors però amb signe dispar. Per una banda, les petrolieres estan sent castigades per la davallada del preu de l'or negre, mentre que les empreses les despeses de les quals van estretament lligades al preu del combustible, com les aerolínies, s'estan beneficiant d'aquest abaratiment del cru. Així doncs, mentre que Repsol ha acabat la setmana com un dels valors més baixistes (amb un descens superior al 2%), les accions d'International Airlines Group (IAG) han esdevingut les més alcistes de l'Íbex 35, enregistrant una alça superior al 5%.

A part dels sectors abans esmentats, Telefónica també està impulsant l'Íbex 35 cap a màxims de les darreres setmanes. Les negociacions entre l'operadora espanyola i British Telecom per fusionar la filial britànica de Telefónica, O2, i crear la teleco líder en el Regne Unit ha disparat la cotització de les matildes fins a màxims dels darrers tres anys.

Per contra, la recollida de beneficis a Abengoa (que la setmana anterior va apuntar-se una alça del 48%) ha frenat la carrera alcista del valor i aquest torna a ser un dels fanalets vermells de l'Íbex 35 juntament amb Técnicas Reunidas i la petroliera Repsol.

A partir de dilluns els nervis i la prudència podrien ser els protagonistes en els parquets fins dijous, dia en què es reuneix el BCE. El que es decideixi en aquesta cita i el que després expliqui Mario Draghi mourà els mercats en la darrera part de la setmana ja que els inversors esperen concreció en els plans del banc europeu per posar en marxa el programa de compra de deute. Si el BCE decep els mercats amb el seu discurs o amb les mesures adoptades, el pessimisme podria a tornar a tenyir de vermell els índexs, com ja va passar el 2 d'octubre. I al contrari, si Mario Draghi sorprèn els mercats, l'eufòria podria impulsar cap amunt els índexs. El que és clar és que, passi el que passi, la cita del BCE centrarà totes les mirades dels mercats en els propers dies i serà clau perquè el famós -i sempre esperat- ral·li de Nadal aparegui o no aquest desembre en els parquets internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.