Eines

Cobrament anticipat de deduccions a l'IRPF

Es pot demanar el cobrament mensual per família nombrosa i discapacitats

Aquest mes, les sol·licituds s'han
de fer per internet
o per telèfon

La reforma de l'IRPF ha introduït amb efectes en l'exercici actual tres noves deduccions: 1.200 euros per família nombrosa, 1.200 euros per cada descendent o ascendent amb discapacitat i 2.400 euros per família nombrosa especial. Les deduccions es poden aplicar en el moment de fer la declaració de la renda (l'any vinent s'aplicarien les de 2015), però també es pot demanar el pagament anticipat, tal com es fa amb la deducció per maternitat, de manera que Hisenda farà mensualment una transferència de 100 euros o 200 euros, segons el cas.

Per tenir dret a aquestes deduccions cal estar desenvolupant una activitat per la qual es cotitzi a la Seguretat Social o a una mutualitat alternativa, tenir dret a l'aplicació del mínim per descendent o ascendent amb discapacitat, o ser ascendent o germà orfe de pare i mare formant part d'una família nombrosa.

La sol·licitud del pagament anticipat es pot realitzar de manera col·lectiva o individual mitjançant la presentació a l'Agència Tributària del model 143 per cadascuna de les deduccions, acumulables entre si, a les quals els beneficiaris tinguin dret. Aquests impostos negatius es calcularan de forma proporcional al nombre de mesos en què es compleixin els requisits. El límit per a cadascuna de les deduccions seran les cotitzacions i quotes totals a la Seguretat Social o mutualitats meritades en cada període impositiu. Si es tingués dret a la deducció per tenir diversos ascendents o descendents amb discapacitat, aquest límit s'aplicarà de forma independent en relació a cadascun d'ells.

Sol·licitud. El model de sol·licitud es pot presentar per internet a la web de l'Agència Tributària (www.agenciatributaria.es) mitjançant Cl@ve, PIN 24 hores, DNI electrònic o certificat digital, o formalitzar trucant al telèfon d'atenció al públic 901 200 345 i aportant l'import de la casella 415 de la declaració de l'IRPF de 2013. A partir del 3 de febrer, la sol·licitud es podrà presentar també en qualsevol oficina de l'Agència Tributària, prèvia complementació a la web de l'agència, impressió i signatura per part de tots els sol·licitants.

L'elecció per la sol·licitud col·lectiva o per la individual es podrà modificar per les diferents deduccions només el gener de cada any. En el cas de la sol·licitud col·lectiva, han de subscriure tots els sol·licitants que poguessin tenir dret a la deducció. Qui figuri com a primer sol·licitant haurà de complir els requisits per a l'abonament de la deducció en el moment en què es presenti la sol·licitud i serà qui rebi la transferència bancària mensual. Si els beneficiaris opten, en canvi, per la sol·licitud individual, l'import de la deducció es dividirà entre els diferents sol·licitants per parts iguals.

Per sol·licitar les deduccions cal el títol de família nombrosa o certificat de discapacitat, el número d'identificació fiscal (NIF) de tots els sol·licitants, així com dels descendents i ascendents amb discapacitat, l'alta a la Seguretat Social o mutualitat i disposar dels períodes mínims de cotització. En les sol·licituds col·lectives n'hi ha prou que aquest últim requisit el compleixi qui figuri com a primer sol·licitant.

Variacions. Hi ha l'obligació de comunicar en el termini de 15 dies naturals la variació o incompliment dels requisits, entre els quals Hisenda assenyala:

a) Mort del beneficiari de l'abonament anticipat de qualsevol de els deduccions.

b) Baixa del beneficiari en la Seguretat Social o Mutualitat.

c) Canvi de residència del beneficiari a l'estranger, el País Basc o Navarra.

d) Renúncia al cobrament anticipat de qualsevol de les deduccions.

e) Canvi de règim de la Seguretat Social o mutualitat del beneficiari.

f) Baixa d'algun dels descendents o ascendents a efectes de la deducció, per mort, pèrdua de dret a aplicar el mínim per descendents o ascendents o pèrdua de la condició de discapacitat.

Les deduccions anticipades es percebran sempre a mes vençut, de manera que tots aquells que les sol·licitin al gener començaran a cobrar al febrer i així successivament. Els que esperin a febrer per sol·licitar-la, començaran a cobrar el març, quan se'ls transferiran els diners corresponents a gener i febrer.

El govern espanyol calcula que es podran beneficiar d'aquestes noves deduccions prop de 750.000 famílies, a les quals Hisenda pagarà un total de 732 milions d'euros l'any 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.