Gran angular

Suïssa es rendeix en la lluita contra l'euro dèbil

La fi del control de canvi perjudica els seus exportadors i els estrangers hipotecats en francs

No és casualitat que el preu de
les accions de Swatch caigués un 15 per cent

Un franc massa fort dificulta les vendes de les empreses suïsses a Europa i, per això, el Banc Nacional de Suïssa (BNS) mantenia una política de control de canvi perquè el tipus no baixés dels 1,20 francs per euro. Ho va fer fins que dijous de la setmana passada la va eliminar, i va provocar un terratrèmol en els mercats monetaris: l'euro va baixar un 28%, fins a 0,8636 francs, va provocar pèrdues milionàries en les carteres d'opcions vinculades al franc d'entitats com el Deutsche Bank i el Barclays, va deixar amb un balanç de capital negatiu a FXCM (el broker de divises més gran als Estats Units i Àsia) i va portar el broker britànic Alpari a la insolvència.

La decisió del BNS és conseqüència del seu convenciment que, a causa de la decisió de la UE de debilitar l'euro, era inútil contrarestar-ho amb compres d'euros, com havia fet durant els tres anys i quatre mesos que ha durat el control de canvi, unes compres molt importants perquè quan aquesta política va començar, el BNS tenia 94.000 milions d'euros en el seu balanç i ara n'hi ha quasi 500.000. El seu president, Thomas Jordan, va dir que en relació amb la situació a les principals zones monetàries ja no tenia cap sentit “continuar una mesura que no podia mantenir-se en el temps”. Es donava per fet que la debilitat de l'euro augmentaria quan el BCE anunciés el que va fer aquest dijous, és a dir, una expansió monetària mitjançant la compra de deute públic i privat per valor de 60.000 milions d'euros mensuals des d'aquest març fins al setembre del 2016.

I així ha estat: després de l'anunci del BCE, l'euro va baixar quasi un 2% fins a 1,1381 dòlars, el canvi més dèbil des de novembre del 2003. Des de començament d'any la moneda europea s'ha devaluat un 6% en relació amb la nord-americana.

La indústria d'exportacions i el turisme de Suïssa notaran l'impacte negatiu de l'aixecament del control del franc. La Federació de la Indústria Rellotgera de Suïssa, per exemple, recorda que el 95% de la producció d'aquest sector es ven a l'exterior, i no és casualitat que el dia de la fi del control del canvi les accions de Swatch caiguessin un 15,5%. Però també hi ha milers d'afectats en altres països que no són brokers però van especular amb la moneda quan l'euro era fort. Els anys 2006 i 2007 molts compradors d'habitatges -uns 700.000 només a Polònia- van denominar les hipoteques en francs suïssos i ara es troben que han de pagar més cada mes i que el deute ha pujat. Segons l'Observatori del Finançament Familiar de l'Agència Negociadora de Productes Bancaris, per a una hipoteca de 150.000 euros a 25 anys per a la qual fa una setmana es pagaven 602,3 euros mensuals, amb el canvi de dijous passat caldrà pagar-ne 692,64 al mes, i el capital a tornar ha passat a 177.500 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.