Empreses

Fem Ruràlia dinamitza el sector primari amb turisme de proximitat

Ofereix experiències per donar valor a la producció agroalimentària del país, molt desconeguda, especialment per la gent de ciutat

“Volem impulsar l'augment de la col·laboració i les sinergies entre els col·laboradors”

“S'ha fet molt bona feina en la promoció del patrimoni natural i gastronòmic, però falta explicar el sector primari”, explica Àngel Planas, un dels dos socis fundadors de Fem Ruràlia, empresa gironina fundada l'estiu passat amb la finalitat de valorar el treball dels productors, elaboradors i comercialitzadors dels productes de proximitat, molt desconegut especialment a les ciutats. “Els nostres proveïdors són tots empreses del territori i les nostres propostes tenen com a objectiu principal donar a conèixer a la ciutadania i als visitants de les nostres comarques la relació ancestral que ha tingut l'home amb la terra”, afegeix el seu soci, Xavi Vallmajó.

Es tracta d'oferir experiències turístiques relacionades amb la producció agroalimentària del país -ara per ara, bàsicament de les comarques gironines, però amb la voluntat d'estendre's a tot Catalunya-, organitzant activitats amb els productors locals per oferir-los la possibilitat de donar a conèixer el seu treball mitjançant les eines que en cada cas es consideren més adequades: tallers, xerrades, demostracions, visites per mostrar el seu treball... Els impulsors d'aquest projecte volen aconseguir “que augmenti la col·laboració i les sinergies entre els diferents col·laboradors de Femruràlia.cat i ser capaços de teixir entre tots una xarxa de serveis que ofereixi experiències turístiques de proximitat i que permeti anar cap al concepte del Turisme km 0”.

Fem Ruràlia organitza activitats amb vint proveïdors o transformadors de diferents productes, destacant les activitats relacionades amb el vi i l'oli, amb visites guiades a quatre cellers de l'Empordà per veure els processos d'elaboració. Una de les activitats és el tast de cinc anyades de vins sortits de la mateixa vinya, en el qual la meteoròloga Mònica Usart explica com les condicions meteorològiques de cada any van influir en les característiques de cada collita.

Visites i tallers. Les visites guiades, en grups reduïts, també es poden fer a una carnisseria per veure tot el procés d'elaboració dels productes carnis, o a un mas per conèixer el món de les ovelles i la producció de melmelades. Les reserves de les activitats es fan a través de la plana web www.femruralia.cat , on hi ha una oferta de tallers dirigits a les famílies per aprendre a fer coques de forner i pans de pessic, a cardar i filar la llana, a elaborar i confeccionar rams de mà a partir de les flors i plantes de temporada o aprendre a elaborar sabons artesans cent per cent naturals amb oli d'oliva i processament en fred.

A la web també hi ha una secció de serveis personalitzats, on l'usuari que necessita una activitat especial -festa d'aniversari, comiat de solter, trobada d'amics...- planteja què desitja i en 48 hores rep una proposta a la carta.

Els socis

Promotors de desenvolupa- ment local

Àngel Planas, llicenciat en història, màster en gestió del patrimoni cultural i postgrau en la gestió d'espais i centres culturals, es dedica des de fa quinze anys al desenvolupament local i la promoció econòmica des de diferents administracions públiques; actualment treballa en el Consorci de les Vies Verdes.

Xavi Vallmajó, llicenciat en geografia especialitzat en cartografia, ha treballat des del 2010 com a agent de desenvolupament local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a