Empreses

Tradebe planeja inversions en plantes de residus a Texas

A banda de l'expansió als EUA i Canadà, la firma de gestió de residus industrials especials explora oportunitats al nord d'Europa.

Ocupa posicions de lideratge a mercats com els Estats Units i el Regne Unit

Estats Units apareix com a una de les principals geografies d'expansió de Tradebe, la companyia de tractament de residus industrials especials, que ha pensat en l'estat de Texas i tota la costa dels EUA banyada pel golf de Mèxic com una bona àrea per expandir el negoci al gegant nord-americà, on la multinacional catalana actualment hi té setze plantes i 700 empleats.

Com diu Àlex Gazulla, director de Desenvolupament Corporatiu de Tradebe, “Texas i tota l'àrea del golf, on hi ha moltes explotacions petroquímiques, presenten grans oportunitats de negoci, ja que s'hi generen molts residus.” Tradebe ha dissenyat per als EUA una estratègia de millora de la seva xarxa de recollida de residus, reforçar la capil·laritat de la capacitat logística. Tot i que la companyia catalana ja es troba dins del top ten del rànquing d'empreses gestores de residus especials als EUA, però creu que encara hi ha molt camp per córrer, així com al Canadà, on es pot créixer en segments més especialitzats.

També a europa.

Però Tradebe, que cada any inverteix per ampliar el negoci entre el 20% i el 30% del seu Ebitda, també té la mirada posada en el mercat europeu. Com informa Àlex Gazulla, “a la UE, la nostra intenció és créixer en segments més de nínxol, no pas com a generalistes: volem anar-hi com a especialistes en camps com la recuperació i gestió de dissolvents i hidrocarburs”. La companyia catalana té previst tirar endavant projectes d'aquestes característiques als mercats del Benelux, Alemanya i els països escandinaus. Com afegeix Gazulla, “en aquests països hem identificat nínxols de mercat, i ens hi volem introduir”. Té un atractiu especial el mercat d'Alemanya, el principal en el mapa europeu: s'hi genera el 20% dels residus especials de tot el continent. La companyia catalana es vol beneficiar per l'aposta ferma que els països del nord d'Europa volen fer per l'economia circular, és a dir, de convertir tot residu en un recurs i fer desaparèixer l'abocador del paisatge europeu cap al 2020. “Tot i que ara sembla que l'actual Comissió Europea vol descafeïnar l'ambiciós projecte de l'anterior sobre economia circular, els països del nord d'Europa estan decidits a aprofundir en la recuperació del residu industrial especial.” L'any passat ja va ser operativa la planta de Brasil, de valorització energètica dels residus de la cimentera Intercement.

Tradebe també mira cap a l'est, i recentment ha signat una joint-venture a Singapur amb un soci local, amb la vista posada a aixecar projectes de gestió de residus a l'àrea del sud-est asiàtic. En el cas del mercat espanyol, la companyia no té expectatives que es materialitzi algun gran projecte d'inversió. Com diu Gazulla, “al mercat espanyol el que haurem de fer bàsicament és millorar els nostres processos”.

Regne Unit, el primer.

Tradebe ja ha esdevingut una referència en la gestió i tractament de residus industrials especials al Regne Unit, mercat on manté una posició de lideratge, que s'explica per la seva xarxa de 26 plantes de tractament, que donen feina a 834 empleats i on es genera un negoci de 132,3 milions d'euros, que l'erigeixen en el principal mercat de Tradebe, fins i tot per davant d'Espanya, on la facturació va arribar l'any passat als 130 milions d'euros. En el balanç de la companyia per a l'any passat, en què la va aconseguir una facturació de 408 milions d'euros, gairebé un 4% per damunt de l'exercici precedent, Àlex Gazulla destaca especialment la consolidació del negoci generat per la terminal d'emmagatzematge d'hidrocarburs ubicada al port de Barcelona, que el 2013 li va suposar a la companyia una inversió de 65 milions d'euros. En opinió del director de Desenvolupament Corporatiu, “la planta ha operat a ple rendiment, tot esdevenint una infraestructura clau al port, dins de la seva estratègia de diversificació, que inclou potenciar l'àrea de granels líquids.”

Com raona Àlex Gazulla, Tradebe ha aconseguit sortejar la crisi gràcies a la seva estratègia de recuperació del residu, és a dir, “obtenir-ne un ingrés de la seva valorització”. Certament, com diu Àlex Gazulla, “sí que s'ha notat una caiguda important en els residus especials, però el cop s'ha pogut aturar amb el reciclatge”. Tradebe és a hores d'ara la primera companyia d'Europa en la recuperació de dissolvents, i a la seva planta de Gualba (Vallès Oriental) és capaç de retornar al mercat dissolvent reciclat amb un 99% de puresa. La companyia gestiona a l'any més de dos milions de tones de residus. Amb vista a l'any 2015, la previsió de l'empresa és aconseguir un creixement que voregi el 10%, segons ha informat el director de Desenvolupament Corporatiu.

L'empresa familiar que presideix Josep Creixell ha transformat els anys de la crisi en el període de la seva gran expansió, tot passant d'unes vendes de 140 milions, el 2007, a 408 milions, el 2014. Amb un notable esforç inversor, ha aconseguit una posició estratègica important a mercats com Espanya, França, Regne Unit, Brasil o els EUA, mercat a què va accedir l'any 2002, i ara el seu negoci és fonamentalment global.
Facturació
408 M€
Treballadors
2.130
Any de fundació
1983

Marro de cafè que adoba l'arròs

Poc es pot imaginar el consumidor que de les populars càpsules de Nespresso se'n fa un reciclatge integral, en què, d'una banda, s'aprofita l'alumini, com a matèria primera que torna al mercat i, de l'altra, el marro del cafè, que esdevé compost ecològic per als camps d'arròs. Tradebe, del 1999 ençà, recicla a la seva planta de Jorba (Anoia) les càpsules, de les quals n'extreu adob natural que es destina a arrossars del Delta de l'Ebre, dins d'una acció de responsabilitat social. La collita és després donada al Banc d'Aliments. Són fins a 18 hectàrees d'arrossar les que són objecte d'aquest projecte social, que se salda amb 68 tones. L'empresa també dóna suport a projectes de voluntariat en el reciclatge o d'ajuda a nens immigrants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.