Borsa

Calma tot i la tensió grega

Grècia continua pesant en els mercats, però l'efecte negatiu queda diluït per la millora de les previsions de creixement i l'atur dels EUA. L'Íbex 35 repunta un 1,63% setmanal.

L'Íbex 35 es despenja
de les alces de la resta d'índexs europeus i
se situa a la cua per revaloració d'ençà
que va començar el gener amb un guany
del 2,86%

El febrer ha començat sense canvis respecte del gener: amb la crisi grega a sobre de la taula i els temors d'un possible contagi a altres països perifèrics frenant les decisions d'inversió. Els mercats han paït durant tota la setmana les notícies que provenen de Grècia i de les negociacions amb diferents països per reestructurar el seu deute amb sort dispar. La majoria de places borsàries veuen la crisi grega des de la distància, com és el cas de Frankfurt, París i fins i tot Londres, i les anades i vingudes dels polítics hel·lens els són, la majoria dels dies, indiferents. Però no passa el mateix amb la borsa espanyola. D'ençà que va començar l'any, el selectiu índex espanyol ha quedat despenjat de les alces generalitzades que s'estan produint a la resta de parquets europeus. Mentre que el Dax Xetra alemany cotitza en màxims històrics i guanya més d'un 10% en l'any, i el CAC-40 de París i el FTSE-100 de Londres es revaloren més d'un 4%, l'Íbex-35 suma poc més d'un 2% de revaloració en el 2015. Els experts apunten que els esdeveniments polítics a Grècia i l'elevat pes que té la banca –un dels sectors més susceptibles de contagiar-se de la crisi al país hel·lè- dins del selectiu índex estan llastrant l'evolució de l'índex en l'arrencada d'exercici. A més a més, la decisió del Banc Central Europeu (BCE) d'aquesta setmana de tancar l'aixeta del finançament al país ha congelat les aspiracions gregues i ha incrementat la prudència dels inversors.

No obstant, durant la setmana que acomiadem els valors bancaris han pogut eixugar part de les pèrdues que arrosseguen des de l'inici de l'exercici. Els resultats del BBVA han agradat als inversors (després que l'entitat ha guanyat un 25,7% més el 2014) i les seves accions s'han col·locat entre les més alcistes de la setmana, amb una alça superior al 8%. D'altra banda, la confirmació que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) assumirà la major part de les indemnitzacions per les reclamacions dels inversors que van acudir a l'oferta pública de venda (OPV) de Bankia ha permès a les accions de l'entitat disparar-se més d'un 4% en les darreres cinc sessions.

Per la seva part, el Santander ha remuntat un 2% en la setmana després d'anunciar un increment del 33% del seu benefici en el 2014, reduint així les pèrdues que l'entitat arrossegava després de sorprendre el mercat el 8 de gener passat amb una macroampliació de capital.

Per contra, els comptes presentats pel gegant
energètic Enel han decebut els inversors i han arrossegat els valors del sector. Endesa s'ha convertit en un dels fanalets vermells de la setmana, amb un retrocés superior al 2%, seguida d'Iberdrola, Enagas, Gas Natural i REE, que han restat entre un 1% i un 3% en cinc sessions.

El bon comportament del sector bancari, juntament amb la positiva evolució de valors com ara Sacyr, Gamesa, Repsol i Técnicas Reunidas, tots ells amb alces per sobre del 5% en la setmana, han ajudat l'Íbex 35 a aguantar per sobre dels 10.500 punts. Així, el selectiu s'ha acomiadat divendres en els 10.573 punts, nivell que suposa una variació setmanal de l'1,63% i que situa el guany anual en el 2,86%, gràcies també a la bona dada d'atur als EUA coneguda divendres a migdia. L'economia nord-americana ha creat més ocupació de la prevista i els inversors van reaccionar amb lleus compres que van dur una mica més amunt l'Íbex 35 abans de tancar la darrera sessió setmanal.

Factors de risc.

Però tot i l'alça tant del selectiu índex espanyol com de la resta de borses europees, molts són els dubtes que mantenen els inversors recelosos pel que pugui derivar-se de la crisi grega i les conseqüències en els països del seu voltant. De moment, però, les previsions econòmiques són positives per al 2015, atesa la suma de circumstàncies que poden tenir un impacte positiu en l'economia: la depreciació de l'euro, l'estímul del BCE i l'abaratiment de l'energia. Aquests factors han dut Brussel·les a apujar les estimacions de creixement tant per a la zona euro com per a Espanya per al conjunt del 2015, alhora que ha proporcionat una treva als mercats per aparcar els nervis. En les properes jornades el focus de tensió continuarà centrat en els resultats que assoleixin o no els polítics grecs derivats de les negociacions que tenen en marxa. A més a més, dimecres se celebra una reunió extraordinària dels ministres de finances de la zona euro per tal de debatre l'ajut financer a Grècia, cita que tindrà els inversors expectants i cauts fins a saber què passarà amb el país i el seu deute. Tampoc deixarà indiferents els mercats la recrudescència del conflicte a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.