ecolasetmana

Obres, que hi ha eleccions

El Ministeri de Foment anuncia el desencallament de projectes ferroviaris i de carreteres a Catalunya.

Els presidents de govern francès i espanyol, Manuel Valls i Mariano Rajoy, van inaugurar ahir la interconnexió elèctrica entre Baixàs (Rosselló) i Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà), que permetrà el ple funcionament de la MAT... quan s'engegui al juny

En any electoral s'han de treure les retroexcavadores a passejar. El Ministeri de Foment ha anunciat, per boca del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el desencallament d'una sèrie d'obres. En transport ferroviari, la més important és l'accés de rodalies des del centre de Barcelona a la T1 de l'aeroport del Prat, les obres del qual començaran a l'abril i tindran un cost de 220 milions d'euros (més IVA), 90 milions menys de l'import d'adjudicació de fa cinc anys. Cal sumar-hi 75 milions per fer-hi les instal·lacions (vies, catenària i equipaments), que pagarà l'operador privat que guanyi el concurs de construcció i explotació del servei.

També en trens, s'han anunciat tres desdoblaments parcials a la línia R3 que permetran doblar la freqüència e les hores punta, amb obres que es licitaran el mes que ve per un preu de sortida de 95 milions i s'assegura que començaran l'any que ve. També hi ha acord per licitar les obres dels accessos ferroviaris al Port de Barcelona, en les quals l'organisme que el gestiona hi posarà 50 milions i el ministeri, 60 milions.

En carreteres, Foment ha acordat la represa del Quart Cinturó, una obra que va quedar incompleta amb una carretera que ara no va enlloc. El ministeri es compromet a acabar el tram entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls, que ha d'unir l'autovia A2 i la C-55 amb la C-58. La B-40, però no es podrà acabar de completar cap al nord de Barcelona perquè no hi ha acord sobre el traçat.

I en any electoral, fotos inaugurals. Els presidents de govern francès i espanyol, Manuel Valls i Mariano Rajoy, van inaugurar ahir la interconnexió elèctrica entre Baixàs (Rosselló) i Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà), que permetrà el ple funcionament de la MAT... quan s'engegui al juny.

En l'apartat d'interconnexions financeres amb l'estranger, l'Agència Tributària ha iniciat 357 expedients de comprovació sobre 300 dels 31.484 contribuents que es van acollir a la regularització tributària especial (l'anomenada amnistia fiscal) de 2012. D'aquests expedients, 52 ja s'han tancat amb una liquidació de més de 12 milions d'euros. Es tracta de casos en què s'ha detectat que hi ha rendes ocultes, i a més l'Agència sospita que en 705 casos s'ha incorregut en delicte de blanqueig de capitals. D'altra banda, s'investiga 7.073 contribuents que no han declarat béns a l'estranger o ho han fet fora de termini o de forma incorrecta.

Més avançat està el miracle dels pans i els peixos en versió Pujol Ferrusola: la magistrada de Barcelona que investiga l'origen dels diners ocults a l'estranger d'aquesta família ha citat com a imputat Jordi Pujol Ferrusola perquè expliqui la gestió d'aquests fons. A Espanya, el Tribunal Suprem ha citat a declarar com a imputats en el cas dels ERO falsos els expresidents de la Junta d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán.

El govern alemany va rebutjar dijous la sol·licitud de Grècia de prorrogar sis mesos el seu programa de rescat per 172.000 milions d'euros. El rebuig alemany es va produir unes hores després que Yanis Varoufakis, el ministre de Finances grec, havia fet un pas enrere en la seva promesa de liquidar l'actual rescat, enviant una carta als seus col·legues sol·licitant formalment més temps i prometent una “bona conclusió” per al programa. Afegia que la pròrroga se supeditava a una sèrie de clàusules com la d'arribar a “condicions financeres i administratives acceptables per totes les parts”, amb la qual cosa els alemanys consideren que els grecs volen canviar les condicions que han de complir -més rebaixes de pensions i tornar a pujar l'IVA- per rebre els 7.200 milions d'euros. L'Eurogrup estava reunit ahir per intentar desencallar les negociacions.

Telefónica ha arrabassat a Mediapro els drets televisius del FC Barcelona per a la temporada 2015-2016, l'última abans que es procedeixi a la venda centralitzada dels partits de primera i segona. Pagarà 140 milions d'euros al Barça -la mateixa quantitat que oferia la rival-, i afegeix un acord de patrocini durant tres temporades per 13 milions més, amb el qual podrà anunciar-se al mercat llatinoamericà utilitzant la imatge dels jugadors del primer equip.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.