Empreses

Som Energia impulsa la producció pròpia d'electricitat verda

El projecte Generation kWh retribuirà durant 25 anys els socis amb energia en proporció a la inversió en les instal·lacions

Els socis poden invertir amb una participació mínima de 100 euros

Som Energia, cooperativa de producció i consum d'energia verda amb seu a Girona, ha creat el projecte Generation kWh com a nova opció per poder invertir en projectes de producció d'electricitat malgrat la retirada d'incentius als projectes renovables i les noves barreres a l'autoproducció individual d'energia.

Nuri Palmada, responsable del nou projecte, explica que el canvi de les regles del joc a mig partit, eliminant un règim de primes que garantia durant 25 anys un preu per a l'energia produïda, s'ha carregat el sector de les renovables. En el cas de Som Energia, ja no es pot garantir als socis un retorn financer per les inversions en plantes de producció, i per això en les últimes reunions locals de socis s'ha proposat introduir en les línies de negoci el projecte Generation kWh. “És un sistema que permet actuar al marge de les incerteses del marc regulador. Ja no es pot assegurar el retorn financer d'una inversió, però el que sí es pot assegurar és un retorn energètic”, explica Palmada.

La iniciativa es presenta a través d'un nou portal a internet on realitzar la inscripció prèvia a l'obertura de les inversions i que ja està disponible a www.generationkwh.cat.

El funcionament consta de tres fases ben diferenciades. A l'inici, cada participant decideix la quantitat de diners que vol invertir, que pot anar des de 100 euros fins a 2.000 euros o més, en funció de l'electricitat que utilitza anualment. A continuació i amb la suma de les inversions, s'impulsen nous projectes d'energies renovables de diverses tecnologies com la fotovoltaica, l'eòlica i la minihidràulica. En tercer lloc i durant 25 anys, a cada inversor li pertoca una quantitat de l'energia produïda proporcionalment a l'aportació realitzada, traduint-se això en un estalvi a la factura elèctrica perquè el preu d'aquesta energia “autoproduïda” serà més barat que el de la resta comprada a la cooperativa i que aquesta obté al mercat.

Producció Pròpia. La cooperativa té 18.720 socis i 22.963 contractes de subministrament, més de 200 dels quals són en la tarifa 3.0A, que va introduir en la seva oferta l'any passat perquè les llars i petites empreses amb un ús més elevat de l'energia també en puguin formar part. Prop d'un 5% de l'electricitat que Som Energia ven als seus socis és de producció pròpia, i la resta és energia verda certificada comprada al mercat lliure. La major part de la producció pròpia prové d'una planta de biogàs de 500 kW a Torregrossa (Pla d'Urgell), on s'han invertit 2.050.000 euros. Inaugurada el març de l'any passat, produeix l'equivalent al consum anual de 760 famílies.

El primer projecte de la cooperativa, amb una inversió de 250.000 euros, va ser una coberta fotovoltaica (FV) en una teulada industrial de Lleida; en funcionament des del març del 2012, produeix l'equivalent al consum de 44 famílies. El mateix any, van entrar en funcionament 3 cobertes fotovoltaiques sobre teulades d'edificis municipals de Riudarenes, una inversió de 197.000 euros amb la qual es produeix el consum de 27 famílies.

Altres instal·lacions en funcionament són:

-2 cobertes FV sobre teulades municipals a Manlleu (pavelló d'esports i piscina). Connectades a la xarxa el març del 2013, la inversió va ser de 380.000 euros i la producció equival al consum elèctric de 85 famílies.

-Coberta FV a la teulada del poliesportiu municipal de Torrefarrera. Connectada a la xarxa el març del 2013, s'hi van invertir 220.000 euros. Producció equivalent al consum de 44 famílies.

-Coberta FV sobre teulada industrial a Picanya. Connectada el març del 2013 amb una inversió de 585.000 euros, produeix l'electricitat per a 160 famílies.

-En fase d'estudi hi ha un projecte eòlic de 2.7 MW en col·laboració amb Viure de l'Aire del Cel, situat a l'Alta Anoia.

Aquestes inversions s'han finançat amb aportacions relativament altes d'un nombre reduït de socis. Amb Generation kWh, la idea és que els futurs projectes es financin amb aportacions més petites d'un nombre més gran de cooperativistes.

Cooperativa d'energia verda amb seu al Parc Científic i Tecnològic de Girona constituïda el 2010 per professors i exalumnes de la UdG, supera els 18.000 socis i sòcies d'arreu de l'Estat espanyol. Dóna servei d'electricitat a més de 22.000 llars i té previst superar els 15 milions d'euros en facturació aquest 2015.
Facturació
9 M€
Treballadors
12
Any de fundació
2010
Socis

Compra amb cooperatives valencianes

Som Energia va començar associant-se amb la comercialitzadora lleidatana AE3000. Fa un any va canviar i es va afegir a la Unión Electro Industrial, un grup de compra conjunta d'electricitat format per 16 entitats, majoritàriament cooperatives del País Valencià i també ajuntaments. Gestionat per la cooperativa Enercoop de Crevillent, aquest grup fa anys que opera en el Mercat Ibèric d'electricitat i té experiència en tots els mercats majoristes. Això ha estat clau per al canvi ja que, explica Som Energia, “per a una petita comercialitzadora el més convenient és unir la compra amb la d'una altra comercialitzadora més gran. Així aconseguim el volum necessari per accedir al mercat, compartim tasques informàtiques i minimitzem els errors en la previsió de compra. Si ens equivoquem en el càlcul, això està penalitzat econòmicament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Som Energia impulsa la producció pròpia d'electricitat verda

Publicat a