Opinió

Una oportunitat per a la mediació

Com en tan­tes altres àrees del dret pri­vat, Cata­lu­nya ha estat pio­nera a reconèixer legal­ment la medi­ació com un ins­tru­ment idoni per a la reso­lució de con­flic­tes, ini­ci­al­ment com una medi­ació res­trin­gida a l'àmbit de família, per ampliar-se després el seu abast a l'àmbit del dret civil i mer­can­til. Així, la pri­mera llei de medi­ació a l'Estat espa­nyol va ser la llei 1/2001 de medi­ació fami­liar de Cata­lu­nya, poste­ri­or­ment dero­gada per la llei 15/2009 de medi­ació en l'àmbit del dret pri­vat.

Mal­grat que la medi­ació encara és una eina des­co­ne­guda per a molts par­ti­cu­lars i empre­ses, podríem dir que gai­rebé tots els ope­ra­dors jurídics reco­nei­xen la medi­ació com un mètode útil i pot­ser més reco­ma­na­ble que la via judi­cial per a la reso­lució de deter­mi­na­des dis­pu­tes. En efecte, la medi­ació gau­deix de molts bene­fi­cis que mai no tro­baríem en un jut­jat: es tracta d'un procés molt més econòmic que el pro­ce­di­ment judi­cial, molt més ràpid, les parts man­te­nen el con­trol sobre el con­flicte, s'eli­mi­nen incer­te­ses i es limi­ten els ris­cos i, a més, pot donar solu­ci­ons a la dis­puta molt més cre­a­ti­ves que les que obtindríem en una sentència judi­cial o inclús en un arbi­tratge.

Tot i aquest con­sens envers els bene­fi­cis de la medi­ació, les dades de les medi­a­ci­ons dutes a terme a Cata­lu­nya mos­tren una gran para­doxa. Segons estadísti­ques del Cen­tre de Medi­ació en Dret Pri­vat ads­crit al Depar­ta­ment de Justícia de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, només l'any 2013 es van ini­ciar 3.000 medi­a­ci­ons a Cata­lu­nya men­tre que es van ini­ciar 262.000 expe­di­ents judi­ci­als en matèria civil i mer­can­til.

En qual­se­vol cas, hem de ser opti­mis­tes i podem augu­rar un canvi de tendència envers la medi­ació. Bona mos­tra són la mul­ti­tud d'actes de pro­moció i foment de la medi­ació que s'estan pro­duint recent­ment, com el I Congrés de la Medi­ació orga­nit­zat per el Col·legi d'Advo­cats de Bar­ce­lona o la subs­cripció d'un pla naci­o­nal de medi­ació per part del Depar­ta­ment de Justícia de la Gene­ra­li­tat. Tant la demanda de par­ti­cu­lars i empre­ses com la pres­tació de ser­veis legals estan can­vi­ant cap a una cul­tura de gestió dels ris­cos i d'eli­mi­nació de con­flic­tes i, en aquest nou esce­nari, la medi­ació resul­tarà una eina fona­men­tal.

Arti­cle escrit con­jun­ta­ment amb Igna­cio Ripol, soci de con­tenciós i arbi­tratge



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.