ecolasetmana

St. Jordi punxa els corruptes

La setmana del llibre i la rosa deixa un rècord en les exportacions catalanes i reserva espines per al PP, escaldat per nous escàndols.

Jeroen Dijsselbloem
ha assenyalat que el govern de Mariano Rajoy ha de fer més reformes. En concret es refereix al mercat laboral i financer però ben bé podria referir-se a reformes de sanejament intern. I és que el PP ha passat una altra setmana negra

La setmana de Sant Jordi ha tornat a posar el país en l'epicentre de l'actualitat literària mundial. Follet, Nesbo, Márkaris, Banville, Redondo, Dueñas o Marías van desafiar aquells qui diuen que “la independència espanta” i van aterrar a Catalunya per inflar-se a signar llibres en una maratoniana jornada que va deixar molts somriures i uns 20 milions d'euros en vendes (entre un 3% i un 5% més de facturació que l'any passat). El llibre es recupera per primer cop des de 2008. També van a l'alça les exportacions. Un cop fetes públiques les dades corresponents al passat mes de febrer, Catalunya va exportar per un valor total de 4.990 milions d'euros, una xifra que suposa el 2,7% més que en el mateix mes de l'any passat. El Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat destaca que aquest 2,7% interanual és superior al de la mitjana de la zona euro (2,6%) i representa el 25,1% de les vendes a l'exterior fetes per les empreses del conjunt de l'Estat espanyol. “Es tracta del millor inici d'any pel que fa a les vendes de les empreses catalanes a l'exterior.”

El president de l'Eurogrup, el socialdemòcrata holandès Jeroen Dijsselbloem, ha senyalat que el govern de Mariano Rajoy ha de fer més reformes. En concret es refereix al mercat laboral i financer però ben bé podria referir-se a reformes de sanejament intern. I és que el PP ha passat una altra setmana negra després que hagin transcendit els tripijocs de Martínez-Pujalte (5.000 euros d'ingressos mensuals extra per assessorar una empresa constructora), Trillo i, una vegada més, de la franquícia del partit a València. En el territori de Rita Barberá s'ha destapat una trama de comissions a canvi de contractes públics.

L'estacionalitat típica del primer trimestre de l'any ha pesat en les estadístiques laborals. L'Enquesta de Població Activa (EPA) dels primers tres mesos convida a la confusió i el desconcert. La població ocupada ha augmentat en 62.500 persones en els darrers dotze mesos però també la població activa ha baixat en 19.600 persones i l'atur a Catalunya ha crescut en 1.500 persones en tres mesos, xifra que deixa la taxa per sobre del 20% (20,05%). El gros d'atur es concentra a la demarcació de Barcelona, amb 542.300 desocupats i una taxa del 19,58%, però la taxa més alta es manté a Tarragona (23,17%), que té 93.800 persones sense treballar. A Lleida la taxa és del 16,91% (37.000 desocupats) i a Girona arriba al 21,95%, amb 84.900 aturats.

També aquesta setmana la societat Baraka Renta ha comprat les instal·lacions d'Alstom a Santa Perpètua de la Mogoda. Cellnex Telecom surt a borsa, Bankia paga el primer dividend i Grífols rebrà 100 milions d'euros del pla d'inversions de la Comissió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.