Eines

Tots els nous autònoms podran continuar cobrant l'atur durant nou mesos

L'avantprojecte de modificació de la normativa sobre autoocupació amplia a 60 mesos el termini per poder reprendre la prestació

La tarifa plana en la Seguretat Social no es perdrà si es contracten treballadors

Els autònoms de qualsevol edat podran compatibilitzar durant un màxim de 270 dies la prestació per desocupació amb l'alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms, una possibilitat actualment reservada als menors de trenta anys, segons l'avantprojecte de la llei de modificació de la normativa en matèria d'autoocupació i de mesures de promoció del treball autònom i l'economia social.

A més, per afavorir la seguretat de l'emprenedor i facilitar-li una segona oportunitat, s'amplia el termini, des dels vint fins als seixanta mesos, per a la represa de la prestació per desocupació a tots els treballadors que hi tinguin dret i realitzin un treball per compte propi. En el cas de sol·licitar reprendre la prestació per desocupació a partir del mes vint s'hauran d'acreditar causes econòmiques o organitzatives.

L'avantprojecte també estén a totes les edats la possibilitat de capitalitzar el cent per cent de la prestació per desocupació per afrontar la inversió i les despeses per iniciar una activitat emprenedora. D'aquesta manera, la prestació es podrà utilitzar de tres formes: capitalitzant-ne el cent per cent en un únic pagament, capitalitzant-ne només una part i utilitzant la resta per abonar quotes a la Seguretat Social, o destinant tota la prestació a l'abonament de les quotes mensuals. A més, s'obre la possibilitat que els beneficiaris de prestacions per atur puguin capitalitzar-les per realitzar una aportació al capital social de tot tipus de societats mercantils de nova creació, sempre que tinguin el control efectiu de la empresa.

La capitalització també es podrà fer servir per cobrir les despeses de constitució d'una nova societat i per pagar serveis específics d'assessorament, formació i informació. En aquest últim cas, es marca un límit del 15 per cent de la quantitat capitalitzada.

La nova llei introduirà algunes novetats en relació amb la tarifa plana de la Seguretat Social per a autònoms. Es fixa la quantia de la quota per contingències comunes en 50 euros durant sis mesos i s'amplia aquest incentiu als autònoms que iniciïn una activitat i amb posterioritat contractin treballadors.

Familiars. També s'amplia la bonificació als familiars col·laboradors, de manera que podran gaudir d'una bonificació en les quotes a la seguretat social durant vint-i-quatre mesos. D'aquesta manera, als divuit mesos durant els quals, des de l'aprovació el 2012 de la reforma del mercat de treball, es podien beneficiar d'una bonificació del 50% en les seves quotes a la Seguretat Social, se sumaran sis mesos en què podran beneficiar d'una nova bonificació del 25%. Segons el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, l'objectiu d'aquesta bonificació addicional és atenuar la transició entre la bonificació del 50%al pagament íntegre i evitar d'aquesta manera l'efecte graó en l'abonament.

Pel que fa als autònoms econòmicament dependents –els que perceben almenys el 75 per 100 dels seus ingressos d'un únic client o empresa-, s'introdueix la possibilitat que per conciliar la vida laboral i la familiar puguin contractar un treballador en determinades circumstàncies, com risc durant l'embaràs i lactància d'un menor de nou mesos; en períodes de descans per maternitat, paternitat, adopció o acolliment; per cura de menors de set anys a càrrec i per familiars a càrrec en situació de dependència o discapacitat igual o superior al 33 per 100. Això permetrà, per exemple, evitar situacions que ara són possibles, com el fet que s'arriba a considerar en l'actual Estatut del Treball Autònom una causa justificada d'extinció del contracte amb el client la maternitat o paternitat d'un autònom econòmicament dependent quan el client justifiqui que li causa un perjudici important.

Economia social

Més bonificacions a cooperativistes

La nova llei crea una bonificació de 800 euros/any durant tres anys per als nous socis treballadors de cooperatives o societats laborals. En el cas de menors de 30 anys (o 35 amb el grau de discapacitat), s'eleva a 1.650 euros el primer any. Per donar suport als treballadors amb més dificultats per incorporar-se al mercat laboral, en el cas que una empresa ordinària contracti un treballador procedent d'una empresa d'inserció, podrà beneficiar-se de bonificacions en les seves cotitzacions socials durant quatre anys: 1.650 euros durant el primer any i 600 euros cada any durant els tres següents si el contracte és indefinit, o 1.650 euros durant el primer any i 500 euros els següents si es temporal.
El govern estatal prepara una llei de societats laborals i participades. L'avantprojecte fixa que la reserva especial de les societats laborals es dotarà només amb el 10% del benefici anual, amb el límit del doble del capital social (ara és el 10-25 per 100 del benefici anual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.