Empreses

Ausolan renova la cuina central i obre una nova línia freda

L'empresa espera arribar a clients més dispersats pel territori. Vol créixer en el sector empresarial

La divisió de neteja ha començat la seva activitat a Catalunya aquest mateix exercici

Auso­lan, grup coo­pe­ra­tiu nas­cut al País Basc i amb presència a Cata­lu­nya des del 2006, ha inver­tit 300.000 euros en la cuina cen­tral que té a Mollet del Vallès per reno­var-la i moder­nit­zar-la. Segons Rosa Giné, gerent d'Auso­lan a Cata­lu­nya, el canvi ha ser­vit per aug­men­tar la segu­re­tat ali­mentària, millo­rar la qua­li­tat de tre­ball dels vint emple­ats de la planta i obrir una nova línia freda.

Amb aquesta nova línia, la com­pa­nyia espera aug­men­tar el seu radi d'acció i arri­bar a cli­ents que esti­guin més dis­per­sats pel ter­ri­tori. Fins ara, aquesta cuina només ser­via àpats calents, que se ser­vei­xen en un radi de 30 quilòmetres. Però, amb la línia freda, es pot ampliar la distància. “Pen­sem que podem arri­bar a altres mer­cats que reque­rei­xin ser­veis trans­por­tats, per exem­ple, cen­tres de dia i esco­les bres­sol, més peti­tes i allu­nya­des”, comenta Giné, que explica que, en aquests casos, el trans­port es pot fer una o dues vega­des a la set­mana -els ali­ments s'escal­fen després in situ- i en un horari més ampli que el repar­ti­ment de menús calents.

Auso­lan té planta a Mollet des que va com­prar Cui­nats Cecoc, una empresa local amb el mateix tipus d'acti­vi­tat. Lla­vors, la cuina cen­tral pre­pa­rava uns 5.000 dinars, la majo­ria, per a esco­les de la comarca. Aquesta ope­ració va per­me­tre al grup basc fer un salt de fac­tu­ració i cli­ents a Cata­lu­nya, que van aug­men­tar un 40% i un 50%, res­pec­ti­va­ment. Amb la nova inversió, Auso­lan pretén opti­mit­zar l'acti­vi­tat, con­so­li­dar-se com a opció d'esco­les i altres cli­ents de la zona, amb àpats calents, i expan­dir-se, amb els menús freds.

L'arri­bada.

El grup basc va ini­ciar la seva acti­vi­tat a Cata­lu­nya el 2006, quan va com­prar una com­pa­nyia cata­lana de ser­veis d'ali­men­tació a residències. Des d'aquell any, ha anat crei­xent de manera orgànica i inorgànica, amb la com­pra d'altres empre­ses. I, en vuit anys, la fac­tu­ració s'ha mul­ti­pli­cat per deu. Les ven­des van superar els 14 mili­ons el 2014 i s'espera que enguany se situïn entre els 15,5 i els 16 mili­ons. Amb una plan­ti­lla pro­pera als 800 emple­ats, entre cui­ners, die­tis­tes, moni­tors i altre per­so­nal logístic, l'empresa s'ha posi­ci­o­nat, sobre­tot, en les residències de gent gran i els cen­tres edu­ca­tius. Ofe­reix tant ser­veis de men­ja­dor in situ com trans­por­tat, i també moni­to­ratge per a col·lec­tius.

Entre els seus cli­ents, hi ha, per exem­ple, l'Ins­ti­tut Català d'Assistència i Ser­veis Soci­als (ICASS) i les esco­les bres­sol depen­dents de l'Ins­ti­tut Muni­ci­pal d'Edu­cació de Bar­ce­lona (IMEB). També tre­ba­lla per a hos­pi­tals i empre­ses, dos mer­cats en els quals vol créixer en els pro­pers anys. Així, segons Giné, les pers­pec­ti­ves pel futur més imme­diat es basen a con­ti­nuar el crei­xe­ment en esco­les i residències, i acon­se­guir una pene­tració impor­tant en empre­ses i hos­pi­tals.

En el cas de les empre­ses, Giné reco­neix que la crisi ha com­por­tat el tan­ca­ment d'algu­nes can­ti­nes de com­pa­nyies pri­va­des. Però hi afe­geix que Auso­lan està estu­di­ant el mer­cat i desen­vo­lu­pant un model que pugui fun­ci­o­nar. “Tenim men­ja­dors d'empresa petits, i volem afe­gir a la nos­tra car­tera de cli­ents d'altres de més grans”, avança. Segons diu, tant en cen­tres edu­ca­tius com en residències de gent gran han acon­se­guit crear i con­so­li­dar un model propi, i volen fer el mateix en els altres àmbits.

Per expan­dir-se en aquests nous mer­cats, Auso­lan vol apro­fi­tar-se de la seva experiència en els que domina més. Però també de l'experiència del grup a fora de Cata­lu­nya, on té una posició més forta que al Prin­ci­pat en hos­pi­tals i empre­ses. Per exem­ple, Giné explica que al País Valencià ges­ti­o­nen la res­tau­ració de la majo­ria dels grans hos­pi­tals. En con­junt, a tot l'Estat, les fili­als d'Auso­lan ela­bo­ren 200.000 àpats dia­ris i tenen uns 10.000 tre­ba­lla­dors. Ocupa la quarta posició en el rànquing d'empre­ses de res­tau­ració per a col·lec­ti­vi­tats i és el pri­mer de capi­tal local -la resta són mul­ti­na­ci­o­nals.

Una altra de les nove­tats d'aquest exer­cici és la implan­tació a Cata­lu­nya de la divisió de neteja, que ja tenia acti­vi­tat a altres llocs. Giné explica que els cli­ents són, bàsica­ment, residències de les quals ja s'encar­re­ga­ven dels ser­veis de res­tau­ració, i ara els han dema­nat que por­tin a terme també la neteja.

Un grup de dones que havien de deixar la feina després de casar-se va fundar el 1969 el grup cooperatiu basc, que té 10.000 treballadors i factura 200 milions a tot l'Estat. La filial catalana existeix des del 2006 i ha arribat als 14,5 milions de facturació.
Facturació
14,5 M€
Treballadors
800
Any de fundació
2006
el detall

Grup estatal amb ànima local

Ausolan treballa a tot l'Estat, però Rosa Giné defensa que el grup actua de manera descentralitzada. Un dels aspectes més importants en aquest sentit, diu, és la tria de proveïdors. Giné posa de manifest que Ausolan els busca de proximitat. Per exemple, es nodreix dels productes dels pagesos de Gallecs, de Llet Nostra i de La Fageda. En els menús escolars, el 65% dels productes són ecològics i el 20%, de proximitat, i tenen un menú exclusivament ecològic. Segons Giné, el client ho valora cada cop més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Ausolan renova la cuina central i obre una nova línia freda

Publicat a