Empreses

L'enginyeria de l'edifici tecnificat

La firma ARCbcn es consolida com a experta en eficiència energètica

Participa en consorcis europeus d'eficiència energètica

Qua­tre anys després de la fusió dels estu­dis d'engi­nye­ria Armen­gol Engi­nyers i RC Engi­nyers, la firma resul­tant, ARCbcn ha asso­lit l'objec­tiu de con­so­li­dar la seva presència en el mer­cat del dis­seny de sis­te­mes tècnics avançats en els dife­rents camps de l'engi­nye­ria, l'ener­gia, l'urba­nisme, les infra­es­truc­tu­res i la segu­re­tat inte­gral.

Com diu un dels socis fun­da­dors, Enric Ros, “amb la fusió s'ha com­plert que puguem ser més forts i com­pe­ti­tius en un entorn, el de la cons­trucció i les ins­tal·laci­ons que ha estat molt tocat per la crisi.” Per la seva banda, Narcís Armen­gol, l'altre soci fun­da­dor, afe­geix que ARCbcn “ofe­reix ser­veis que incor­po­ren conei­xe­ment i una relació pròxima, per saber què volen real­ment els cli­ents”. A la seva car­tera de cli­ents, el sec­tor públic té un pes equi­va­lent al del pri­vat. Com explica Ros, “en les tas­ques de con­sul­to­ria tenim més demanda de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, men­tre que en el ves­sant de pro­jec­tes, el gruix de la cli­en­tela són empre­ses pri­va­des”. Amb el pas del temps ha anat gua­nyant en importància la con­sul­to­ria, que ARCbnc abasta de forma inte­gral:
energètica, tècnica i legal. La petja d'ARCbcn la tro­bem en pro­jec­tes arqui­tectònics para­digmàtics, com ara l'edi­fici de Recerca Biomèdica de la Uni­ver­si­tat de Lleida; el Zoo de Bar­ce­lona; el com­plex d'equi­pa­ments del Mer­cat del Gui­nardó; l'hos­pi­tal de Nos­tra Senyora de Merit­xell (Andorra); l'ajun­ta­ment de Sant Cugat; l'Eco­mu­seu a la Vall d'en Bas, cen­tres cul­tu­rals de la Fun­dació La Caixa; labo­ra­to­ris Eche­varne, escola Betània Pat­mos i els edi­fi­cis moder­nis­tes de l'hos­pi­tal de Sant Pau, etc. Al llarg dels anys, a mesura que assistíem a la pro­gres­siva tec­ni­fi­cació dels edi­fi­cis, la relació d'una engi­nye­ria com ARCbcn amb els arqui­tec­tes ha can­viat. Ho explica Enric Ros: “Si fa anys la pres­cripció de l'arqui­tecte era impor­tant per con­trac­tar-nos, ara anem direc­ta­ment al cli­ent final, i molt sovint for­men UTE amb els estu­dis d'arqui­tec­tura.”

Si volem cer­car el tret que real­ment carac­te­ritza aquest estudi d'engi­nye­ria, ens hem d'endin­sar en el ter­reny de l'eficiència energètica.

Segell energètic.

Ros explica: “L'eficiència energètica forma part del nos­tre ADN, i sem­pre en els pro­jec­tes en què estem pre­sents, tre­ba­llem a fons el vec­tor de l'eficiència, tot incor­po­rant les ener­gies reno­va­bles.” Narcís Armen­gol hi afe­geix: “Per a nosal­tres, l'eficiència energètica no és un ser­vei addi­ci­o­nal, no és un sim­ple reclam, ja fa molts anys que dis­se­nyem pro­jec­tes de geotèrmia, coge­ne­ració o bio­massa.”

Jus­ta­ment, la cen­tral de pro­ducció de bio­massa del mones­tir de Mont­ser­rat, en què ARCbcn ha estat res­pon­sa­ble de l'estudi de via­bi­li­tat i el pro­jecte exe­cu­tiu, ha estat guar­do­nada recent­ment amb el premi d'excel·lència energètica que atorga l'Icaen. L'engi­nye­ria també ha estat res­pon­sa­ble d'altres pro­jec­tes de volada, com ara la cen­tral tèrmica que nodreix de fred i calor les cases con­sis­to­ri­als de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona o la cen­tral de coge­ne­ració del Club Natació Saba­dell. L'exper­tesa en el camp de l'eficiència energètica ha permès que ARCbcn inter­vin­gui en con­sor­cis de recerca patro­ci­nats per la UE, com ara el pro­jecte SPEA, en què ajun­ta­ments com Bar­ce­lona, Bir­ming­ham (Regne Unit) i Eind­ho­ven col·labo­ren en vies inno­va­do­res de com­pra d'ener­gia. La seva sig­na­tura també la tro­bem a Geo­tech, pro­jecte de recerca en geotèrmia, en què ARCbcn tre­ba­lla amb Tec­na­lia, Comsa Ente o la Politècnica de València. L'estudi d'engi­nye­ria, que ocupa una vin­tena de per­so­nes, fac­tura un milió d'euros i la pre­visió de l'empresa és “men­jar poc i pair bé, la filo­so­fia de l'estudi no és créixer perquè sí”, com exposa Narcís Armen­gol. Segons Enric Ros, sem­bla que el mer­cat s'està ani­mant, i ja es pot obser­var “un canvi sig­ni­fi­ca­tiu a par­tir del segon tri­mes­tre de l'any pas­sat, amb més opor­tu­ni­tats de negoci i més con­cre­ci­ons”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L'enginyeria de l'edifici tecnificat

Publicat a