Borsa

Titubejos al parquet

La borsa es resisteix a deixar-se portar pel pessimisme, i els descensos d'unes jornades són oportunitats per entrar a millor preu. L'Íbex 35 tanca la setmana en vermell (-0,94%).

Les ‘matildes' cauen més d'un 5% després de fer efectiu el pagament del dividend als accionistes
i posen a prova el nivell dels 13 euros

Els inversors s'estan movent entre dos sentiments enfrontats: l'optimisme per la recuperació econòmica que s'ensuma a la zona euro i la preocupació per factors com ara l'apreciació de l'euro, l'encariment del petroli i la crisi a Grècia, que poden fer perillar aquesta feble expansió econòmica.

I aquesta confrontació de sentiments està fent que la inversió borsària s'hagi refredat respecte al bon comportament que es va viure en el conjunt de parquets internacionals en la primera part de l'exercici. Cal recordar que la històrica arrencada del 2015 va situar molts dels principals índexs borsaris (com el Dow Jones, l'S&P 500 o el Dax alemany) en nivells rècord mentre que d'altres (com ara el Cac francès o l'Íbex 35) van avançar fins a màxims dels últims anys.

Ara per ara, els moviments de la pràctica totalitat de mercats internacionals són erràtics, malgrat que de fons perdura un sentiment optimista respecte a la renda variable. La falta d'inversions alternatives, l'abundant liquiditat que hi ha en els mercats a la recerca d'oportunitats, la millora dels beneficis empresarials que s'ha constatat en el primer trimestre mantenen els inversors a prop dels parquets. Així, i tot i que els dubtes macroeconòmics donen algun ensurt i tornen a despertar els nervis dels inversors, aquests acaben per veure el got mig ple i aprofiten els descensos d'unes jornades per prendre posicions a preus més baixos, tot esperant que la calma al voltant dels parquets retorni. I no es pot oblidar que les borses tenen també el suport del pla d'estímul encetat pel Banc Central Europeu (BCE) i amb el qual els inversors se senten més segurs a l'hora de prendre posicions en actius de risc, malgrat que plana sobre els parquets el fantasma de la fallida a Grècia.

Petita oscil·lació.

En aquest estira-i-arronsa dels mercats, l'Íbex 35 no ha pogut esquivar el vermell i ha acomiadat la setmana amb lleus descensos. El selectiu índex va tancar divendres en els 11.317,30 punts, un 0,94% per sota del nivell del divendres precedent però mantenint en el 10,10% la plusvàlua d'ençà que començà el 2015.

Indra ha esdevingut el valor més penalitzat de l'Íbex 35 després de decebre els inversors amb els seus comptes. Les pèrdues enregistrades en el primer trimestre i l'anunci de la suspensió del dividend han caigut com una galleda d'aigua freda sobre les accions de la tecnològica, que ha reculat més d'un 10% en cinc sessions. Tampoc ha enregistrat una bona evolució en la borsa Telefónica, que ha retallat gairebé un 6% en la setmana en què ha pagat dividend als seus accionistes, fins a posar a prova el nivell psicològic dels 13 euros.

La negativa evolució setmanal tant de Telefónica com d'altres grans valors de la borsa espanyola com ara Santander, Repsol, Inditex i BBVA han entorpit el comportament de l'Íbex 35 en les últimes sessions.

Una investigació de Brussel·les sobre la venda de l'acer de Xina i Rússia per sota del preu de cost ha catapultat les accions de la multinacional Mittal Steel cap als nivells més alts des de l'octubre passat.

Tant Mittal Steel com altres grans companyies alemanyes com ara Thysenkrupp i Salzgittel s'han vist afavorides per aquesta notícia, que pot tenir un impacte positiu en els seus comptes. Técnicas Reunidas, Abengoa i Sacyr acompanyen Mittal Steel en la cursa alcista en la setmana que acomiadem, amb avanços que superen el 3,5% en cinc sessions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.