Empreses

R+D per tenir cura de la superfície

MacDermid, dedicada al tractament de superfícies, té en l'assessorament als clients un dels seus punts forts

El sector de l'automoció ha guanyat pes entre els seus clients

En el moment de cele­brar el seu 50è ani­ver­sari, la com­pa­nyia de Gavà Mac­Der­mid, dedi­cada al trac­ta­ment de superfícies metàl·liques i plàsti­ques, es dis­posa a esde­ve­nir referència al mer­cat amb el llançament, pre­vist per a l'any vinent, d'un nou procés de cro­mat de plàstic total­ment ecològic, amb l'eli­mi­nació del crom hexa­va­lent, un com­po­nent can­ce­ri­gen.

Com afirma el direc­tor gene­ral de l'empresa, Xavier Torné, “aquest procés tec­nològic està cri­dat a ser clau en els anys que vin­dran i nosal­tres ja por­tem avan­tatge”. El pro­jecte expressa la dinàmica en què s'ha ins­tal·lat l'empresa, de crei­xe­ment, després d'haver superat la crisi, que ha con­cen­trat un mer­cat en què ara té molt més valor la tec­no­lo­gia. Un dels trets que dife­ren­cien Mac­Der­mid dels seus com­pe­ti­dors, com afirma Rafael Daniel, cap de màrque­ting de l'empresa, és la seva capa­ci­tat de ser al cos­tat del cli­ent: “L'assistència tècnica és la clau, és un ser­vei que incor­po­rem per acom­pa­nyar tècni­ca­ment el cli­ent, ara que la tec­no­lo­gia s'ha fet més com­plexa, per reduir el rebuig. Tenir un equip potent en assistència tècnica és el que ens dife­ren­cia dels nos­tres com­pe­ti­dors.” Val a dir que en un sec­tor com el del trac­ta­ment de superfícies, el quid de la qüestió és tro­bar la for­mu­lació més ade­quada per al que reque­reix el cli­ent en el seu procés de gal­va­notècnia, zin­cat, cro­mat, nique­lat, etc... Mac­Der­mid ha anat poten­ci­ant el seu ves­sant d'asses­so­ra­ment, en vista que el nivell tec­nològic de les empre­ses s'ha anat sofis­ti­cant. De les 35 per­so­nes que con­fi­gu­ren la seva plan­ti­lla, una vin­tena tenen un per­fil tècnic i comer­cial que garan­teix ser en qual­se­vol moment al cos­tat del cli­ent.

Nous cli­ents.

Val a dir que el 65% del negoci de l'empresa es foca­litza en les empre­ses d'auto­moció, un mer­cat prou exi­gent que l'ajuda a impul­sar la seva recerca. Torné diu: “Tot esforç que puguem fer en R+D ha de tenir una visió clara, i per això hem de man­te­nir un con­tacte estret amb els nos­tres cli­ents de l'auto­moció, que ens reve­len qui­nes són les noves tendències i ens per­me­ten homo­lo­gar tec­no­lo­gies.” Val a dir que aquest lli­gam de Mac­Der­mid amb empre­ses Tier 1 i Tier 2 d'auto­moció és con­seqüència dels can­vis que han sac­se­jat el seu mer­cat. Als anys vui­tanta, la divisió prin­ci­pal de la com­pa­nyia era la dels cir­cuits impre­sos, que ara suposa el 20%. “Als seus ini­cis Mac­Der­mid ser­via fona­men­tal­ment el sec­tor de l'electrònica, un sec­tor que amb el temps s'ha anat tras­lla­dant cap a Àsia.” Val a dir que en el crei­xe­ment de la car­tera de cli­ents de la com­pa­nyia també hi té a veure la decisió estratègica de poten­ciar el ser­vei a empre­ses de sec­tors com la metal·lúrgia o el reci­clatge de PET, sec­tor on Mac­Der­mid ocupa una posició de lide­ratge a Espa­nya. També ha gua­nyat importància el negoci gene­rat pel seu catàleg de lubri­cants adreçats a pro­ces­sos de meca­nit­zat. Torné explica: “En el sec­tor de la metal·lúrgia, on encara tenim una quota de mer­cat baixa, si la com­pa­rem amb el 25% que tenim en el camp de la gal­va­notècnia, hi tenim mol­tes espe­ran­ces dipo­si­ta­des per créixer en els pròxims anys.”

Un altre sec­tor de negoci nou on ha tro­bat mer­cat l'empresa és el de fabri­cants de taps de cosmètica, que dis­posa d'una bona colla d'empre­ses a Cata­lu­nya.

La petja dels trac­ta­ments de Mac­Der­mid es pot tro­bar a tota mena d'apli­ca­ci­ons, des de cro­mats i fixa­ci­ons a car­gols o dis­cos durs d'ordi­na­dor, entre altres.

la clau del labo­ra­tori.

Prova que l'assistència tècnica no deixa de gua­nyar pro­ta­go­nisme és que la inversió de 100.000 euros que ha rea­lit­zat Mac­Der­mid enguany s'ha dedi­cat a equi­par el labo­ra­tori amb equips d'última gene­ració. Així, s'hi poden rea­lit­zar tas­ques com ara assaig de cor­rosió, anàlisi de talls metal·logràfics, mesura LAB de color i bri­llan­tor, espec­troscòpia i cro­ma­to­gra­fia de gasos i líquids, entre altres.

Mac­Der­mid és filial del grup Plat­form Spe­ci­a­lity Pro­ducts, que fa uns anys va adqui­rir la mul­ti­na­ci­o­nal d'ori­gen fami­liar Mac­Der­mid. Amb presència als prin­ci­pals mer­cats mun­di­als, Mac­Der­mid té unes ven­des anu­als de 750 mili­ons de dòlars. A Espa­nya, té dele­ga­ci­ons a Madrid, Bil­bao, Sara­gossa i València, i Águeda, a Por­tu­gal.

Com explica Xavier Torné, la filial espa­nyola de Mac­Der­mid sem­pre s'ha pogut bene­fi­ciar de la visió de pime que sem­pre ha tin­gut l'empresa que pre­si­deix Dan Lee­ver. “Amb la filo­so­fia ben nord-ame­ri­cana de plan­te­jar-se cons­tant­ment objec­tius, sem­pre ens han dei­xat prou auto­no­mia per abas­tar el mer­cat a la nos­tra manera”, segons afirma el direc­tor de la dele­gació espa­nyola.

Recuperació de les vendes

El 2015 és un any que ha de demostrar, com explica Torné, que la indústria es recupera. Un bon indicador és que una de les empreses que l'auxilien, com MacDermid, pensa tancar l'any amb una facturació de 12 milions d'euros, ostensiblement superior als 11,2 milions d'euros de l'any passat. Abans de la crisi, el volum de negoci arribava als 18 milions. Això no amaga que els anys de depressió econòmica han obligat a prendre mesures radicals, com ara tancar la planta de producció de Santa Coloma de Cervelló, amb la qual cosa la fabricació dels productes per a tractament, a Europa, ha quedat radicada a Itàlia i la Gran Bretanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

R+D per tenir cura de la superfície

Publicat a