Borsa

Escenari enterbolit

Fracassen les negociacions entre els grecs i els seus creditors mentre els inversors esperen la reunió de la FED. L'Íbex-35 manté els 11.000 punts però perd un 0,29% en la setmana.

El CAT decideix excloure de la composició de l'Íbex-35 Acciona i BME, que seran substituïts pel gestor dels aeroports Aena i per Acerinox

Encara falten uns dies perquè comenci l'estiu però els ànims dels inversors ja estan, des de fa setmanes, força escalfats. Les negociacions amb Grècia no avancen per enlloc. El darrer capítol del serial és la marxa del Fons Monetari Internacional (FMI) de la taula de negociació en vista de les creixents diferències que hi ha entre les demandes dels uns i les exigències dels altres. Tot i que a mitjan setmana es parlava de la possibilitat d'un acord a curt termini que va donar un respir als inversors, els darrers esdeveniments han refredat aquest optimisme al voltant de l'interminable serial grec, que té tots els números per marcar el ritme en les borses aquest estiu.

A més a més, els inversors no han volgut arriscar massa els darrers dies ja que la propera setmana es reuneix la Reserva Federal (FED) i es desconeix si l'anunciada pujada dels tipus d'interès es farà efectiva o no i les conseqüències que la decisió de la FED, sigui quina sigui, tindrà en els parquets.

Aquestes ombres en el panorama econòmic i polític han fet que els inversors extremin la prudència, ara que gairebé la totalitat d'índexs borsaris han deixat lluny els màxims que havien assolit en els primers mesos del 2015.

Cal recordar que l'inici d'exercici va ser espectacular en el conjunt de borses internacionals, però que a mesura que han passat els mesos les expectatives de millora econòmica sobre les quals s'havien fonamentat els avanços no han acabat de materialitzar-se i això, juntament amb la crisi grega, està passant factura als parquets.

L'Íbex-35 ha fet un intent per refer-se de la patacada de principis de setmana però finalment el fracàs de la resolució de la crisi grega l'ha colpejat i ha estat a un pas de perdre la barrera dels 11.000 punts. Així, el selectiu va acomiadar-se divendres en els 11.030 punts, nivell que suposa una davallada del 0,29% en cinc sessions i que fixa en el 7,30% la plusvàlua de l'índex d'ençà que començà el 2015.

Una setmana més els inversors han castigat amb força OHL. Els seus títols, en caiguda lliure, han reculat més d'un 10% en cinc sessions, davallada que se suma al 4% de la setmana precedent i al 17,63% de pèrdua que va enregistrar OHL al maig. Els casos de corrupció de la seva filial mexicana estan ofegant la matriu, penalitzada també pel delicat moment que viuen les constructores a la borsa.

Cara i creu.

Les accions del grup Acciona també han acabat la setmana en vermell després que el Comitè Assessor Tècnic (CAT) de l'Íbex l'hagi exclòs de la composició del selectiu. Per contra, Bolsas y Mercados Españoles (BME), que també abandonarà l'Íbex-35 el proper dia 22 de juny, ha finalitzat la setmana amb guanys sense que les seves accions s'hagin vist afectades per la decisió del CAT. Els dos llocs lliures que deixen Acciona i BME seran ocupats per la recentment estrenada en borsa Aena i per Acerinox. Aquests no són els únics canvis que experimentarà l'índex en el curt termini, ja que el 25 de juny Jazztel abandonarà el selectiu un cop hagi finalitzat el termini d'acceptació de l'oferta pública d'adquisició (opa) d'Orange.

La pluja de recomanacions sobre el grup de comunicació Mediaset (Telecinco) ha fet que els inversors es mirin amb bons ulls les seves accions. Així, Mediaset s'ha revalorat prop d'un 4% i cotitza en els voltants dels 12 euros, encara per sota dels 14 euros de preu objectiu que ha fixat JP Morgan per al valor.

Indra, el Banc Sabadell, Telefónica, Gamesa i BME acompanyen Mediaset en la llista dels més revalorats de la setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.