Opinió

L'oligopoli energètic ofega el món rural

El panorama
energètic al qual
estan sotmeses les comunitats rurals necessita una atenció
i acció urgents del govern estatal

Les zones rurals, per estrany que pugui semblar, no són ni més verdes ni més sostenibles que les ciutats, sinó tot al contrari. Malgrat que el 90% del territori i el 30% de la població espanyola és rural, les persones que viuen en aquestes comunitats estan en una clara situació energètica d'inferioritat. La situació d'oligopoli i l'excessiva pressió de les grans empreses energètiques perjudiquen greument les llars i negocis de les zones rurals, i impedeixen que els consumidors puguin optar per alternatives energètiques més netes i eficients.

Actualment, en aquestes zones es consumeix una gran quantitat de gasoil i carbó, energies altament contaminants, amb tecnologies antigues i ineficients que posen en perill la salut de les persones i de nombroses espècies. I això és perquè no tenen alternatives. Com que no tenen accés a la xarxa de gas natural perquè no és rendible per a les grans empreses i l'actual marc legislatiu no facilita que altres operadors entrin en el mercat, les alternatives resulten inviables. Malgrat les grans possibilitats per innovar i millorar energèticament, les comunitats rurals no solen ser prioritàries a l'hora de crear noves polítiques energètiques.

Europa ja avança cap a aquest camí i nombrosos governs ja estan prenent mesures per millorar les polítiques energètiques per a les comunitats rurals. A Holanda, per exemple, s'obliga a contractar una assegurança per risc de vessament i contaminació a les llars i negocis que consumeixen gasoil. França i Irlanda també penalitzen els consumidors de gasoil fixant una taxa ecològica especial i Dinamarca n'ha prohibit l'ús a partir del 2015. Espanya té les eines però necessita més suport de l'administració. El gas i les energies renovables són les alternatives eLluís Romernergètiques més netes i econòmicament més atractives per a les àrees rurals i, a la vegada, satisfan les necessitats energètiques dels seus habitants, milloren el medi ambient i la qualitat de l'aire. Consumint alternatives com el gas propà, l'autogàs o el gas natural liquat es pot aconseguir un estalvi d'entre el 15% i el 40% en el consum.

A Espanya, en canvi, hi ha una ordre ministerial que impedeix instal·lar gas natural liquat en aquelles zones que es troben a menys de dos quilòmetres de la xarxa de gas. Tot i que aquesta normativa ja ha estat recorreguda per la Comissió dels Mercats i la Competència en un informe oficial al Ministeri, encara no s'ha eliminat.

El panorama energètic al qual estan sotmeses les comunitats rurals necessita una atenció i acció urgent del govern estatal. Les polítiques energètiques no només han d'ajudar a millorar i protegir el medi ambient, sinó que han de contribuir al desenvolupament de l'economia rural i la creació d'ocupació en aquestes zones. Recentment s'ha implementat la directiva de l'eficiència energètica, que únicament estableix l'obligació a les empreses subministradores de pagar un nou impost. Però aquesta nova directiva no incentiva aquelles empreses que són cada vegada més eficients.

Aquesta és precisament la missió de FREE (Futur de l'Energia Rural a Europa), una iniciativa paneuropea que persegueix incrementar el coneixement dels reptes energètics que actualment tenen les comunitats rurals a Europa i la seva contribució per potenciar un futur més sostenible. L'objectiu d'aquest programa és garantir que les necessitats de les comunitats rurals estiguin plenament considerades en el desenvolupament de les polítiques energètiques a través de l'àmplia varietat de solucions que la tecnologia ofereix, com el gas propà, el gas natural liquat, l'energia solar o la biomassa. A través d'activitats, tant a escala local com europea, FREE pretén que el panorama polític reconegui aquesta situació i actuï a l'hora de revisar les lleis.

Però perquè totes aquestes mesures de millora en matèria d'eficiència energètica puguin ser eficaces, és imprescindible garantir una lliure competència en el mercat energètic espanyol que permeti la lliure elecció als consumidors, i l'administració té un paper clau per fer-ho realitat. Només d'aquesta manera podrem garantir un futur més sostenible per als negocis i les llars de les zones rurals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.