Rehabilitar l'hotel per regenerar la clientela
Un concurs estimula l'interès empresarial sobre els beneficis de dur a terme plans de reforma en establiments amb criteris de sostenibilitat i d'eficiència energètica
el 34% pagaria més
La rehabilitació hotelera amb criteris de sostenibilitat s'ha revelat com una palanca molt potent per canviar el posicionament d'un establiment en el mercat. Això és així perquè els hotels que fan obres per minimitzar el seu impacte mediambiental i tenen cura de l'entorn natural i patrimonial poden atacar un segment de la clientela que és sensible a aquestes qüestions i que és una tendència clara.
En un sector que cada vegada més es mou per les experiències dels usuaris, aquestes intervencions incideixen directament en la seva millora. Diversos estudis (Tripadvisor, Global Sustainable Tourism Council i Instituto de Turismo Responsable) revelen que el 90% dels viatgers prefereixen un hotel sostenible i, fins i tot, un 34% estaria disposat a pagar més. En tot cas una tercera part ja escull tenint en compte aquest criteri.
“Tant és així, que s'ha observat que apostar pel medi ambient ajuda a la regeneració turística d'una destinació”, explica Celia Galera, directora del grup de comunicació Habitat Futura i responsable del projecte Think Hotel, que promou la rehabilitació turística. Galera explica que quan diversos establiment d'una mateixa zona fan seva aquesta filosofia, aconsegueixen crear una marca i crear un ecosistema que afavoreix l'implantació d'altres establiments comercials (restaurants biològics, botigues de productes ecològics) i de serveis (centres de teràpies naturals) associats a la idea del respecte amb l'entorn.
La rehabilitació sostenible té altres bondats més enllà de l'atractiu comercial que pugui comportar com ara l'estalvi energètic i de manteniment de la instal·lació. Segons dades de PWC si s'implantessin plans d'eficiència energètica en tota la planta hotelera de l'estat es podrien estalviar uns 210 milions d'euros i s'evitaria l'emissió d'unes 835.000 tones de CO2 a l'atmosfera.
Ara bé, les xifres sobre rehabilitació d'establiments hotelers són encara molt baixes. Es calcula que el 80% de la planta hotelera espanyola té més de vint anys. A més a més la crisi ha significat una aturada en les tasques de manteniment i en les obres de molts hotels, per la qual cosa l'envelliment s'ha accentuat en la darrera dècada de manera alarmant.
La posada al dia és necessària per mantenir la competitivitat del sector però fer obres en un hotel és sempre complicat: no només per la important inversió que representa, sinó perquè mentre s'estan fent, l'establiment és improductiu. “Són frens importants”, reconeix Galera.
Per superar aquestes resistències i capgirar la situació actual, l'any passat es va convocar la primera edició dels premis Re Think Hotel, que tenen per objectiu promoure i destacar els millors projectes en sostenibilitat i rehabilitació hotelera. La iniciativa, que té el suport de la Secretaria d'Estat de Turisme, l'Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE) i l'Oficina Española de Cambio Climático (ECC) a més d'altres entitats, va premiar en la primera convocatòria Els Vilars Rurals de Sant Hilari Sacalm, Cardona i Arnés, entre d'altres establiments.
En la segona edició, que va arrencar a inicis de juny i finalitza el 31 de desembre, es distingiran tant els projectes hotelers de sostenibilitat i rehabilitació ja executats com aquells que estan per executar. El jurat té en compte tant les intervencions a l'edifici (ús, gestió i manteniment; eficiència de les instal·lacions i integració de sistemes d'energia renovable) com la sostenibilitat global (conservació de l'entorn natural i la identitat local; utilització d'eco-proveïdors i gestió selectiva de residus i reciclatge) i la responsabilitat social corporativa (formació dels treballadors, sensibilització i fidelització dels clients).
La responsable del projecte destaca que la iniciativa promou la millora en la qualitat del turisme però també la reactivació de l'edificació, dos sectors clau en l'economia. “Volem crear les condicions perquè hi hagi un millor diàleg entre dues activitats que tenen llenguatges molt diferents”, diu Galera.
Llar, dolça llar responsable
Si promoure actuacions d'eficiència energètica i sostenibilitat en el sector hoteler no és gens fàcil, molt més complicat ho és en l'àmbit domèstic. Sobretot perquè els propietaris residencials són menys sensibles als arguments racionals de tipus econòmic i, en canvi, es deixen portar més per criteris emocionals vinculats amb el confort o la moda. Amb aquest rerefons s'està duent una experiència pilot en una illa de cases de l'Eixample (limitada pels carrers de Viladomat, Diputació, Calàbria i Gran Via). Els pisos que en formen part van ser objecte fa uns anys d'una auditoria energètica. Conèixer el punt de partida és important per poder valorar després les fites assolides. El gener d'aquest any es va convocar un concurs d'idees tant tècniques com financeres i socials (com aconseguir posar d'acord les diferents comunitats de veïns). Dels 27 projectes presentats se'n van seleccionar 14 (alguns a cost zero) que van ser objecte d'exposició pública per saber l'opinió dels veïns afectats. Aquest dimecres es va fer públic el guanyador i ara es negociarà amb els veïns per portar-lo a terme.