Focus

Per a tots els gustos

La tipologia de les operacions empresarials és diversa però destaquen fenòmens com l'arribada de multinacionals llatinoamericanes, la compra de tecnològiques amb alt potencial i, per suposat, la banca

Els bancs segueixen donant què parlar

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, destacava fa uns dies la importància que hi hagi una segona onada de fusions en el sector financer. Cal “una segona ronda de consolidació del sector bancari espanyol”, afirmava el ministre. De fet, la pregunta és més quins seran els protagonistes i els tempos que no pas si hi haurà una altra onada de fusions en el sector. Ho faran més forçats per la necessitat de guanyar massa crítica per compensar unes baixíssimes rendibilitats que per estratègia per a créixer, i amb la necessitat que la concentració del sector no acabi en oligopoli. B.R.

Una porta d'entrada per a les ‘multilatines'

La compra de Panrico de la mexicana Bimbo posa de manifest l'interès de les anomenades multinacionals amb seu als països de l'Amèrica Llatina (multilatines) per invertir a l'Estat. No és, ni de bon tros, la primera operació de capital mexicà -ja hem vist entrades a Realia, el Sabadell i FCC- però el professor de l'Esade Xavier Mendoza explica que ara aquesta tendència tindrà una replica en el sector productiu, “sobretot de companyies mexicanes i brasileres que ja estan internacionalitzades cap a altres països de l'Amèrica Llatina i als Estats Units però que ara busquen una manera d'entrar a Europa”, destaca.

Pel professor de l'Esade, aquestes multinacionals troben aquí l'avantatge de l'idioma i un mercat amb bones perspectives de creixement, amb un consum a l'alça i indústries que, financerament, han sortit afeblides de la crisi però que tenen un producte o una tecnologia de qualitat i amb possibilitats de créixer, “i, a més, és una manera interessant de començar a familiaritzar-se amb la normativa comunitària abans de fer el salt a altres economies de la zona”.

Per això, Mendoza creu que un dels actors que estarà especialment actiu en el costat dels compradors durant aquest exercici seran els grups industrials i fons de capital llatinoamericans. B.R.

Inversors globals per a la tecnologia catalana

La notícia va ser fa un mes escàs. Beabloo, firma catalana que ha desenvolupat un programari que permet analitzar el comportament en línia i fora de les xarxes dels usuaris i mesurar l'impacte de les campanyes publicitàries, ha tancat una operació d'ampliació de capital que ha suposat la injecció de 10 milions d'euros.

L'ampliació l'ha liderada la japonesa Softbank, un dels accionistes de referència del gegant xinès Alibaba, que hi ha aportat el 80% dels fons.

En l'operació també hi han participat, amb un milió d'euros cadascun, el proveïdor de solucions per a comerç electrònic Bauzun Commerce -que alhora està participat per Softbank-, i un inversor privat xinès.

No ha estat l'operació més rellevant per volum entre les empreses tecnològiques catalanes emergents. Wallapop també ha tancat una injecció de 36,8 milions d'euros i Job&Talent, una altra per valor de 23 milions d'euros.

Són operacions que impliquen l'entrada d'actors importants i que posen de manifest que hi ha una base d'empreses molt noves i amb un alt potencial de creixement capaces d'atreure gegants com Softbank.

Són unes operacions de dimensions quasi sense referents aquí i que, en paraules d'Alex de Dios, conseller de Beabloo i membre del Col·legi d'Economistes de Catalunya, “haurien estat molt més complicades fa un parell d'anys, perquè aleshores la recuperació econòmica estava lluny d'arribar i el capital estranger es mirava amb molta més prudència l'opció d'invertir en companyies d'aquí”. B.R.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.