Opinió

Les eleccions i la universitat

Seria desitjable que hi hagués un acord entre universitats i representants de les sensibilitats de la llista probablement guanyadora per allunyar determinades decisions de les oscil·lacions econòmiques i polítiques a través de la creació d'agències independents del govern. Hi ha massa intervencionisme

Avui hi ha, a Cata­lu­nya, unes elec­ci­ons naci­o­nals que can­vi­a­ran l'esce­nari polític de manera pro­funda. Un canvi com­plet, una nova legis­la­tura, cosa que vol dir canvi de govern. En unes elec­ci­ons nor­mals, aques­tes elec­ci­ons no ho són, el govern pot con­ti­nuar i les polítiques, més o menys, poden ser con­ti­nuis­tes. Hi pot haver una certa rup­tura però en alguns camps, com la Uni­ver­si­tat i la recerca, hi ha hagut sem­pre una certa con­tinuïtat. Ara les coses són dife­rents.

El pro­per govern, si tot suc­ce­eix com està pre­vist, el pre­si­dirà Artur Mas. La llista gua­nya­dora serà, molt pro­ba­ble­ment, una coa­lició com­plexa, de diver­ses sen­si­bi­li­tats i amb visi­ons sobre les polítiques d'uni­ver­si­tats, recerca i inno­vació bas­tant dife­rents. A sobre, la legis­la­tura pre­vi­si­ble­ment serà curta.

Al meu parer, en aquest esce­nari podrien pas­sar dues coses. Una: l'aposta de con­tinuïtat pre­ve­ient el poc temps de legis­la­tura. Dues: l'encàrrec de govern en aquests àmbits d'algú amb visió dife­rent de com cal trac­tar les coses.

Sem­pre des del meu punt de vista, ara seria el moment, davant la nova legis­la­tura, d'esme­nar algu­nes coses que no van bé. Si més no, atesa la pre­vi­si­ble bre­ve­tat del govern, moure algu­nes peces i llançar alguns mis­sat­ges. Tinc la impressió que, mal­grat les dife­rents visi­ons de la soci­e­tat, hi ha un cert acord, no pas una­ni­mi­tat, en mol­tes coses del model uni­ver­si­tari.

On no hi ha cap acord és en el model de gover­nança, però sí en mol­tes altres qüesti­ons. Seria rao­na­ble que el nou govern tractés algu­nes refor­mes que ens per­me­tes­sin con­so­li­dar la bona posició de les uni­ver­si­tats cata­la­nes.

Hi ha, a vega­des, una crítica infun­dada a les uni­ver­si­tats del nos­tre país. Si nor­ma­lit­zem els resul­tats de les nos­tres uni­ver­si­tats pel pres­su­post rebut, tro­baríem al cap­da­vant de les uni­ver­si­tats d'elit, en els rànquings més pres­ti­gi­o­sos, uni­ver­si­tats cata­la­nes; sens dubte, entre les deu pri­me­res. De les pedres en fem pans.

Seria desit­ja­ble que hi hagués un acord entre uni­ver­si­tats i repre­sen­tants de les sen­si­bi­li­tats de la llista pro­ba­ble­ment gua­nya­dora per allu­nyar deter­mi­na­des deci­si­ons de les oscil·laci­ons econòmiques i polítiques a través de la cre­ació d'agències inde­pen­dents del govern. Hi ha massa inter­ven­ci­o­nisme.

Per exem­ple: cal dis­po­sar d'un con­sell uni­ver­si­tari, com el que tenen les naci­ons britàniques, per ges­ti­o­nar el finançament de la uni­ver­si­tat. Els per­met una esta­bi­li­tat finan­cera basada en paràmetres objec­tius i no inter­pre­tats política­ment. És deci­siu que no siguin les uni­ver­si­tats les que pren­guin les deci­si­ons, ni uni­ver­si­tats ni govern.

Fa molt poc, s'ha modi­fi­cat la llei que regula l'Agència per a la Qua­li­tat del Sis­tema Uni­ver­si­tari de Cata­lu­nya. Ha millo­rat, però jo crec que con­ti­nua sent massa depen­dent del govern de torn. Una altra vegada podríem mirar com fun­ci­ona, inde­pen­dent­ment de les uni­ver­si­tats i govern, la Qua­lity Assu­rance Agency for Hig­her Edu­ca­tion (QAA) del Regne Unit.

Ens fixem en els con­cep­tes democràtics del Regne Unit a l'hora de veure com trac­ten el tema del referèndum escocès, però quan par­lem de qüesti­ons uni­ver­sitàries ens acos­tem més al model espa­nyol que al britànic. Ho tenim al sub­cons­ci­ent.

Si par­lem del que els estu­di­ants paguen per fer una car­rera, veiem que arreu el preu dels estu­dis en un mateix cen­tre públic és el mateix per a tots els graus. Algu­nes comu­ni­tats autònomes espa­nyo­les han optat per reduir el preu de les matrícules. Cata­lu­nya té les més cares i ha fet una aposta dife­rent, unes beques d'equi­tat. No tot­hom veu igual aquesta política.

No seria rao­na­ble que aquí tots els estu­di­ants pagues­sin el mateix? Cer­ta­ment, la llei espa­nyola diu que les matrícules són preus públics i no taxes. Els preus públics han de cobrir el cost i, per tant, estan deter­mi­nats pel cost. Gran pro­blema, deter­mi­nats pel cost cone­gut i no con­fes­sat. Tenim uns preus de matrícules amb diferències injus­ti­fi­ca­bles.

Lli­gat amb això, també cal­dria apro­fun­dir en l'afer de la trans­parència en les dades uni­ver­sitàries. No pot ser que en alguns aspec­tes tin­guem una infor­mació tan defi­ci­ent, que donem tan poca infor­mació real a la soci­e­tat i que man­tin­guem un Par­la­ment que no sap ni que fem a la Uni­ver­si­tat ni li interessa.

No esta­ria de més pen­sar en com cal modi­fi­car l'accés a la uni­ver­si­tat. El que tenim és abso­lu­ta­ment inútil. Ser­veix, això sí, per orde­nar, estal­viar-se una feina, i dir que tot­hom és bo perquè apro­ven les pro­ves. Si pre­gun­tem als estu­di­ants el lloc de nai­xe­ment dels pares encara apro­varíem més can­di­dats. Les coses no can­vi­a­rien gaire perquè tam­poc sabríem si tenen els conei­xe­ments neces­sa­ris per estu­diar la car­rera tri­ada. No he estat exhaus­tiu. Podem fer mol­tes coses, no cal que ens bara­llem, hi hau­ria un ampli acord en molts punts si es trien nego­ci­a­dors intel·ligents. Això dar­rer és una con­dició.

Rendiment de comptes

A banda de publicar una memòria accessible als ciutadans amb indicadors clars, les universitats haurien de retre comptes al Parlament. Per això, seria necessari que el Parlament demanés periòdicament la compareixença dels rectors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.