Empreses

Servir a l'automoció alemanya

La mecanitzadora de peces per a la indústria Tallers Àngel Sala fa 50 anys

Tallers Àngel Sala, la metal·lúrgica de Taradell (Osona) que mecanitza peces per a diversos sectors industrials, arriba al cinquantè aniversari tot desplegant la fortalesa que li dóna haver servit des dels anys vuitanta un mercat tan solvent com el sector d'automoció d'Alemanya.

La directora general, Rosa Sala, és representant, juntament amb la seva germana Eva, de la segona generació d'aquesta empresa familiar. Recorda que l'empresa la va fundar el 1965 Àngel Sala Bou. “Al cap de 10 anys de ser fundada, l'empresa va començar a exportar a Alemanya, a la seva indústria automobilística, fonamentalment per a la mecanització de cubs i anelles de politges antivibratòries del motor.” L'empresa serveix empreses del primer nivell (Tier 1) del sector d'automoció, línia que suposa el 85% de la seva activitat, en sèries que poden anar de les 30.000 a les 700.000 peces. L'altre 15% del negoci l'ocupa la mecanització, en sèries més petites, de peces per a sectors com el de fabricants de motocicletes, indústria de defensa o agroindústria. Rosa Sala reconeix: “Ens agradaria potenciar la segona línia, i per això ja hem fet incursions a mercats com el ferroviari, la valvuleria o la hidràulica, entre d'altres.” La diversificació permetria que l'empresa augmentés la seva cartera de clients, que ara formen deu empreses.

La força d'exportar.

La seva condició d'empresa exportadora, a Alemanya, però també França, al Regne Unit i a Polònia, ha permès que Tallers Àngel Sala transités sense gaire ensurts per la crisi. Com diu Rosa Sala, “el fet d'exportar ens ha permès aguantar prou bé, tot i que en algun moment van tenir una davallada d'entre el 10% i 20% del volum de negoci, sobretot al mercat estatal”. L'empresa es manté en una franja de tres milions de facturació. Tot i suportar amb fermesa els embats de la crisi, Tallers Àngel Sala n'ha patit algun efecte indirecte: “notem una manca de proveïdors de matèria primera, de foneries que fonguin la peça que nosaltres després mecanitzem. Per ara, només hi ha dues o tres empreses que puguin assumir els volums que nosaltres volem.” En aquest sentit, Tallers Àngel Sala troba a faltar més teixit industrial en aquest àmbit.

Innovadors.

Tallers Àngel Sala sempre ha destacat per la seva versatilitat i mecanitza, mitjançant torns de control numèric (CNC), peces de tota mena de materials (acer, alumini, magnesi) en peça de foneria grisa o nodular, estampa o forja, barra o de rodó en brut. Com explica Rosa Sala, l'empresa de Taradell sempre ha mostrat un tarannà innovador. A principi dels anys 90 “vam comprar una màquina tridimensional de mesura de coordenades, una de les primeres que es van fer servir a Catalunya.” Anys abans, també havia estat pionera en l'ús de torns de control numèric (CNC). Així mateix, la certificació ISO 9001, condició sine qua non per treballar en un mercat tan exigent com l'automoció, data d'un llunyà 1999. Hi ha hagut en algun moment la temptació de guanyar dimensions? Rosa Sala reconeix rotundament: “No hem volgut créixer, perquè si fas un salt canvia tot i, per exemple, en preus, pots deixar de ser competitiu.”

Tallers Àngel Sala sempre s'ha mantingut en aquesta dimensió pime, a més a més, per mantenir inalterable la seva manera de fer en qüestions financeres. “Sempre hem reinvertit els beneficis en la pròpia empresa, i hem estat molt gelosos amb la solvència, finançant-nos sempre amb recursos propis.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Servir a l'automoció alemanya

Publicat a