Opinió

EDITORIAL

Eleccions clau per al futur de Catalunya

En només un minut va quedar palès que la sortida d'Europa no era tan clara com deia el govern de Rajoy

Aquest diumenge molts catalans aniran a votar. Malgrat que són uns comicis autonòmics, el cert és que hi han donat un caràcter plebiscitari perquè les propostes són dues: o es vota seguir amb el procés per obtenir la independència o es manté l'statu quo actual. El caràcter de plebiscit respon a la voluntat de donar resposta a un mandat democràtic expressat en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya. I més encara quan el govern espanyol no va autoritzar dur a terme una consulta, que tenia el suport molt ampli dels partits de la cambra catalana. Per això, s'ha viscut una campanya bipolar, amb uns defensant els arguments perquè Catalunya esdevingui un nou estat d'Europa i els altres -la major part de vegades- utilitzant mètodes pocs creïbles per aconseguir atemorir el vot del sí. En pocs dies hi ha hagut una megaofensiva de la gran patronal, les associacions bancàries, el Banc d'Espanya i fins i tot de l'Església amb l'objectiu de demostrar que una Catalunya independent no tindria cap viabilitat econòmica si se separa de l'Estat espanyol. Però en només un minut va quedar palès que la sortida d'Europa no era tan clara com la plantejava el govern de Rajoy. Perquè els qui vulguin mantenir la nacionalitat espanyola, si no la rebutgen, la podran mantenir, i per tant, també seguiran sent ciutadans europeus. També cal ressaltar que no hi ha cap document que digui que si una part d'un territori d'un estat de la UE s'independitza hagi de marxar de la UE.

Amb aquests dubtes presentem el reportatge de portada després de parlar amb diversos experts, a favor i en contra de la sobirania, perquè ens hi aportin llum. Seria com una mena de guia d'última hora per al votant indecís. En l'article analitzem la relació d'un futur estat català amb Europa, l'euro, la inversió estrangera i la possible frenada a la reactivació econòmica. També és veritat que el dia de reflexió hauríem d'haver pensat en la “patinada” del president Rajoy en una emissora de ràdio, en el document manipulat que tota la premsa editada a Madrid i també part de la de Catalunya recollia del president de la Comissió Europea per avalar la sortida de Catalunya de la UE, i que es van saber que les exportacions catalanes i la inversió estrangera continua, a hores d'ara, amb xifres de rècord. Bona votació en un dia tant crucial per al futur de Catalunya!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.