Opinió

Patents

Diuen que el grau de desenvolupament d'un país es mesura, entre altres factors, pel nombre de patents que s'hi registren.

La vigent llei de patents, de l'any 1986, en moltes ocasions n'ha frenat el desenvolupament a causa de la inseguretat jurídica que, en molts casos, han generat els títols de propietat industrial atorgats i a l'elevat cost de la seva concessió i protecció.

Amb la finalitat de pal·liar-ho i agilitzar i dotar d'eficàcia el sistema d'innovació i creació de valor de les empreses, el darrer 25 de juliol es va publicar el text de la llei 14/2015, del 24 de juliol, de patents.

La nova llei de patents, que entrarà en vigor l'1 d'abril del 2017, estableix un nou sistema legislatiu per a la regulació de les patents, els models d'utilitat i els certificats complementaris de protecció, que substitueix la llei del 1986 abans esmentada. Mitjançant aquesta reforma, s'adequa el marc legal a les necessitats actuals i es facilita l'obtenció ràpida de títols sòlids per als innovadors a través de l'establiment d'un únic sistema de concessió de patents. D'aquesta manera, es pretén evitar l'atorgament massiu de patents dèbils que, en la majoria d'ocasions, acabaven als tribunals per conflictes entre diferents interessats, la qual cosa obligava els titulars de patents a defensar el seu dret prèviament reconegut. Aquesta situació era aprofitada per grans entitats amb la finalitat de restringir l'accés al mercat dels seus competidors, fenomen conegut com a patent trolls. Amb la nova modificació es pretén garantir l'efectivitat dels drets de patent atorgats i agilitzar el procediment de defensa i reclamació per la seva infracció.

Com a mesura d'adaptació a les noves demandes del mercat i per estimular les empreses tecnològiques, en la nova llei s'actualitzen i reordenen les normes relatives a taxes i el seu règim de reembors aplicable a determinades pimes i emprenedors, i s'estableixen reduccions de fins a un 50% de les taxes abonades per sol·licitud, realització de l'informe sobre l'estat de la tècnica i examen, a més de les tres primeres anualitats.

Per a l'execució de la nova llei serà necessari implementar les novetats recollides al text legal en un reglament d'execució; no obstant això, sembla que l'aprovació per la UE del reglament de patent europea amb efecte unitari, al qual l'Estat espanyol no s'ha adherit, portarà molts maldecaps, i és aquest el motiu pel qual l'entrada en vigor s'ajorna fins al 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.