Opinió

Els objectius de l'ONU pel desenvolupament 2016-2030

A l'Econòmic del 16 de març de 2013 vaig publi­car un arti­cle expli­cant el procés que s'ini­ci­ava per tal de defi­nir els que havien de ser els Objec­tius de Desen­vo­lu­pa­ment que a par­tir del 2015 havien de subs­ti­tuir o com­ple­tar els Objec­tius de Desen­vo­lu­pa­ment del Mil·leni (ODM) que les Naci­o­nes Uni­des van apro­var l'any 2000 amb un període de vigència de 15 anys i que com­pre­nien 8 Objec­tius des­glos­sats en 54 metes espe­ci­fi­ques: (1) la lluita con­tra la pobresa i la fam, (2) el millo­ra­ment de l'ense­nya­ment pri­mari, (3) la pari­tat de sexes,(4) la reducció de la mor­ta­li­tat infan­til, (5) el millo­ra­ment de la salut materna, (6) l'era­di­cació de la sida i altres malal­ties, (7) la millora del medi ambi­ent i (8) l'esta­bli­ment d'una Aliança mun­dial per afa­vo­rir el desen­vo­lu­pa­ment dels països pobres. A l'Assem­blea Gene­ral de les Naci­ons Uni­des del 2007 es van con­cre­tar 21 metes i 60 indi­ca­dors per fer un moni­to­ratge més deta­llat dels pro­gres­sos acom­plerts pels països pobres.

Vist el resul­tat posi­tiu que van tenir els ODM per foca­lit­zar l'ajuda al desen­vo­lu­pa­ment en uns quants objec­tius com­par­tits (mal­grat que alguns han millo­rat no tant per la coo­pe­ració inter­na­ci­o­nal sinó pel desen­vo­lu­pa­ment xinès i altres BRICS) i tenint compte que els pro­ble­mes del món actual no són els matei­xos que tenia la soci­e­tat inter­na­ci­o­nal a final dels anys 1990, les Naci­ons Uni­des van deci­dir que calia ampliar el nom­bre d'objec­tius per al període de després del 2015.

A la rede­fi­nició dels Objec­tius que hau­rien de posar-se en marxa al començament del 2016 es van apro­fi­tar les idees con­tin­gu­des en els pro­gra­mes d'acció de les grans con­ferències inter­na­ci­o­nals cele­bra­des aquests últims anys: teballs sobre medi ambi­ent amb vista a la Con­ferència de París del desem­bre d'aquest any, con­ferència inter­na­ci­o­nal d'Addis Abeba sobre finançament del desen­vo­lu­pa­ment del juliol pas­sat, con­ferències de la FAO, la Uni­cef i d'altres i tre­balls de les matei­xes Naci­ons Uni­des i d'altres orga­nis­mes mun­di­als i del Comitè d'Ajuda al Desen­vo­lu­pa­ment de l'OCDE per tal de millo­rar l'eficàcia de l'ajuda (Decla­ració de París del 2005 i estratègia del Grup dels Vint adop­tada a Pusan el 2011).

El Fòrum Econòmic de Davos va aju­dar en aquesta presa de consciència dient que els 10 ris­cos mun­di­als més impor­tants per als pro­pers 10 anys són els refe­rits a la crisi de l'aigua, con­tagi de malal­ties infec­ci­o­ses, armes de des­trucció mas­siva, con­flic­tes interes­ta­tals, adap­tació al canvi climàtic, shocks en els preus energètics, infor­mació crítica sobre infra­es­truc­tu­res, ris­cos fis­cals, atur i sub­o­cu­pació, pèrdua de la bio­di­ver­si­tat i fins i tot col·lapse de l'eco­sis­tema.

Con­sulta par­ti­ci­pa­tiva.

Per si això fos poc, el secre­tari gene­ral de les Naci­ons Uni­des, Ban Ki-Moon, va posar en marxa una con­sulta glo­bal par­ti­ci­pa­tiva en línia a països donants i rebe­dors d'ajuda, ONG, grups d'estudi i ins­ti­tu­ci­ons de tota mena per avançar cap a un con­sens defi­ni­tiu sobre quins hau­rien de ser els objec­tius de desen­vo­lu­pa­ment del 2016 al 2030.

És així com a la vui­tena reunió del grup nego­ci­a­dor inter­go­ver­na­men­tal dels objec­tius a par­tir del 2015 de l'agost pas­sat es va arri­bar a esta­blir la llista defi­ni­tiva dels nous 17 Objec­tius de Desen­vo­lu­pa­ment Sos­te­ni­ble (ODS) i les 169 metes en que s'han de con­cre­tar aquests objec­tius i que són molt més amplis que els 8 ODM i les seves cor­res­po­nents 54 metes del 2001.

El que cal és saber com es con­cre­tarà l'apli­cació d'aquests pot­ser massa amplis nous ODS i les seves metes, que en alguns casos són poc quan­ti­fi­ca­bles. D'entrada, les Naci­ons Uni­des han evi­tat entrar en ter­renys con­flic­tius com el que fa referència als drets humans i la democràcia o l'esta­bli­ment de metes xifra­des per temes com quan s'arri­bara a una ajuda ofi­cial al desen­vo­lu­pa­ment del 0,7% o l'aca­ba­ment de la ronda de Doha de l'Orga­nit­zació Mun­dial de Comerç. De moment, 193 països van donar suport la decla­ració de la cimera dels dies 25 a 27 de setem­bre ava­lada per la 70 sessió de l'Assem­blea Gene­ral de les Naci­ons Uni­des començada just quan Espa­nya assu­meix la pre­sidència del Con­sell de Segu­re­tat de les Naci­ons Uni­des, l'u d'octu­bre.

D'altra banda, tant els països rics com els pobres s'han com­promès amb els ODS, i això es un canvi res­pecte als ODM en què els pri­mers eren els donants i els segons els recep­tors de les aju­des bila­te­rals i mul­ti­la­te­rals que els arri­bes­sin. En la pre­sen­tació del com­promís de l'Estat espa­nyol amb els ODS el rei Felip va pro­me­tre a les Naci­ons Uni­des que el 2030 l'ajuda de l'Estat serà del 0,7%, recu­pe­rant el ter­reny per­dut en aquests últims anys de crisi econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.