Opinió

editorial

Estudiants de l'FP Dual, buscant La pime

A Catalunya es vol passar dels 5.000 alumnes de formació professional dual comptabilitzats el darrer curs a uns 40.000

Tant a Catalunya com a l'Estat espanyol la taxa de l'atur és molt alta, i sobretot la del perfil que correspon als més joves. Una bona manera de canviar aquesta tendència podria ser incrementant l'ús de la formació professional dual, és a dir, aquella fórmula que combina fer classes en centres educatius i en l'empresa. Una modalitat laboral força utilitzada a Alemanya. El darrer curs, a Catalunya, l'FP dual va tenir uns 5.000 alumnes. Ara, l'objectiu és incrementar fins a un 30% aquesta xifra, fet que suposaria arribar als 40.000 alumnes que estarien preparats per acabar de millorar els coneixements. Sobretot perquè es farien a les instal·lacions d'una empresa que faria que, a tall d'exemple, la formació fos més pràctica. Però perquè això passi cal que més empreses estiguin disposades a participar en aquest model. És cert que només fa quatre anys que es va iniciar aquest tipus de formació professional, fet que explica que encara no hi hagi una gran demanda del món empresarial. Sigui com sigui, les bases ja estan posades, i més a partir del juny passat, data en què es va aprovar la nova llei de l'FP. Totes les forces polítiques hi van donar suport. Només ICV hi va votar en contra i la CUP es va abstenir.

Ara ja no hi haurà excuses perquè el món de l'empresa pugui recórrer a aquesta manera d'accedir a joves ben formats d'acord amb l'activitat que vagin adquirint a l'empresa. Segons la nova normativa, per accedir a aquest pla es pot fer mitjançant un contracte laboral o bé a través d'una beca. El que és important, però, és que el jove tingui una remuneració i que sigui donat d'alta a la Seguretat Social.A Alemanya la majoria d'empreses que aposten per l'FP dual són pimes i microempreses. A Catalunya, d'acord amb les darreres dades, només el 74% corresponen a petites i mitjanes empreses, però en nombres absoluts representen pocs alumnes. De fet, aquí els qui més activen aquest model és la gran empresa o les multinacionals estrangeres que tenen el costum d'utilitzar joves encara en edat d'aprenentatge escolar tal com es fa en països centreeuropeus. Amb l'aprovació de la nova llei s'obre un nou camí per donar una oportunitat al futur treballador més jove i que l'empresa també se'n pugui beneficiar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.