Empreses

Wavecontrol preveu que un canvi legislatiu impulsi el seu negoci

Una directiva europea farà que es venguin més sondes de camps electromagnètics de la marca

El termini per a la transposició de la normativa marc expirarà l'1 de juliol

Wavecontrol, fabricant d'aparells per al mesurament de camps electromagnètics, s'està preparant per un “petit boom” en les comandes, a causa de la proximitat de la fi del termini legal per a la transposició d'una directiva europea sobre la protecció dels treballadors contra els riscos d'exposició a aquest tipus d'ones. La directiva es va aprovar el 2013, però el límit perquè els països l'adaptin a la seva legislació expirarà l'1 de juliol de l'any vinent.

Wavecontrol, una de les tres úniques empreses al món que desenvolupa i fabrica aparells per determinar els nivells d'emissions, preveu que a partir d'ara les comandes aniran creixent. La raó és que els sectors d'activitat afectats són bastants més dels que hom podria pensar. Entre d'altres, aquells que integren processos de soldadura, processos d'escalfament per inducció i per microones, generació i distribució d'energia, electromedicina i ressonància magnètica. “La nostra oportunitat és que tenim uns productes molt adaptats al nou escenari que s'obre”, explica Cid.

Per una empresa tan internacionalitzada com Wavecontrol, que factura un 80% a l'exterior i que té presència en vora una quarantena d'estats de quatre continents, el canvi normatiu a Europa podria fer anar les seves vendes cap al vell continent en una primera instància, però no en el mitjà i llarg termini. “Les decisions en el camp de la seguretat industrial que es prenen a Europa acaben afectant tot el món per un efecte contagi, per la qual cosa pensen que altres països ho copiaran”, explica el director general de Wavecontrol.

Bo i esperant que “el petit boom” es confirmi, aquests dies a la seu central de l'empresa al 22@ de Barcelona s'acumulen paquets que s'han de enviar a diversos racons del món: comandes de Turquia, Iran i la Xina. L'impuls els podria animar a prendre la decisió de canviar de seu i anar a una més gran, un pas gens fàcil i que estan demorant perquè han de traslladar la cambra anecoica, una de les joies de la corona de l'empresa. Wavecontrol és l'únic fabricant de l'Estat que disposa de laboratori propi certificat per l'ENAC (Entidad Nacional de Acreditación) per fer el calibratge de les sondes.

Tots els aparells Wavecontrol es desenvolupen a l'empresa (que destina un 15% de la facturació a R+D), mentre que la fabricació dels components s'encarrega a productors locals. L'acoblament de les peces i el calibratge del producte acabat s'assumeix internament. La companyia té 18 treballadors, gairebé tots enginyers de telecomunicacions, fins i tot els exerceixen de comercials.

Orígens.

L'empresa va néixer el 1997 per iniciativa d'Ernest Cid, Tu Nguyen i Enric Aparici. Des dels seus inicis es dedica al camp de la compatibilitat electromagnètica. En un primer moment van incidir en l'enginyeria que feia possible el correcte funcionament d'aparells elèctrics i electrònics evitant les interferències. En aquells moments van fer de distribuïdors a l'Estat d'aparells de marques estrangeres. Aquest període va durar cinc anys i els va servir per adquirir un coneixement important per passar a ser fabricants. “Ràpidament vam veure que era un mercat pla amb molta competència, per la qual cosa ens resultava molt difícil créixer”, explica Ernest Cid.

Iniciada la primera dècada del segle XXI, la creixent preocupació de la societat sobre els efectes de les antenes de telefonia mòbil els va obrir tot un nou camp d'activitat: la incidència de les ones sobre les persones, en el qual han treballat els darrers anys i han aconseguit les principals fites empresarials.

Cal destacar el projecte que el 2004 els va encarregar la Generalitat per monitorar els camps electromagnètics de la xarxa catalana d'antenes de telefonia mòbil i gracies al qual el 2008 van rebre el premi nacional de telecomunicacions que atorga el govern català.

Wavecontrol exporta gairebé un 80% del que produeix a uns quaranta estats de tot el món. La competència internacional és molt limitada i es redueix a dues o tres empreses del sector.
Facturació 2015
2,5 M€
Treballadors
18
Any de fundació
1997
El perfil

“Em fascinava fabricar i exportar”

Ernest Cid va acabar els estudis d'enginyeria de telecomunicacions amb el convenciment que volia muntar una empresa: “Fa 25 anys emprendre no és el que ara significa, les empreses eren institucions amb una certa antiguitat i consolidades i em produïen una gran curiositat; em fascinava la idea de fer productes i vendre'ls fora”, explica el director general de Wavecontrol. Abans de llençar-s'hi va començar com a assalariat: “Era un negoci petit i assolible, per la qual cosa a l'any i mig ja tenia clar com funcionava una empresa i em vaig decidir a muntar la meva.” A més va veure una oportunitat en el camp de la compatibilitat electromagnètica, àmbit en el qual s'havia anat especialitzant. El 1997 va engegar el projecte amb pocs recursos, per la qual cosa va haver d'ajornar la idea de fabricar i es va decantar per la distribució. No va ser fins a cinc anys després que va poder fer el seu producte i exportar-lo al món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Wavecontrol preveu que un canvi legislatiu impulsi el seu negoci

Publicat a