Opinió

Evitant els fraus empresarials

Un frau és l'acció d'enganyar algú per procurar-se un benefici. D'acord amb ACFE (2012) els fraus costen a les empreses un 5% de la seva xifra de vendes i la pèrdua és causada sobretot pels fraus financers i comptables (68%). Els robatoris representen el 21% de les pèrdues totals i la corrupció, l'11%.

Per tal d'evitar fraus és bàsic implementar un bon control intern que dificulti el robatori d'actius i l'incompliment de la normativa. Segons l'Small Business Administration dels Estats Units, el 66% dels fraus són comesos per empleats de la mateixa empresa. Per això, convé disposar d'un canal de denúncies anònimes. Així, quan algú detecta algun problema pot denunciar-lo, sense por de represàlies, abans que sigui massa tard.

També és de gran ajuda l'auditoria de comptes. Tot i que la missió principal de l'auditor no és trobar fraus, a la pràctica hi ha menys fraus quan els comptes són revisats per professionals independents que tenen els mitjans per fer bé l'auditoria d'acord amb la dimensió i complexitat de l'empresa auditada. Per altra banda, si l'empresa té comitè d'auditoria cal que els seus integrants estiguin preparats i siguin suficientment independents. En alguns dels darrers fraus financers va coincidir que el mateix president de l'empresa, o algun familiar directe, era qui presidia el comitè d'auditoria.

En matèria de govern corporatiu convé que hi hagi directius i consellers que siguin nomenats per un comitè de nomenaments que tingui la màxima independència possible de la presidència o direcció general. No oblidem que, quan hi ha predomini de directius i consellers designats pel president, és més fàcil que els de dalt de tot actuïn amb més impunitat.

Un altre aspecte a vigilar és l'operativa a través de paradisos fiscals. Com que normalment tenen menys requisits d'informació, no ha de sorprendre que molts fraus es facin operant amb paradisos fiscals.

Tot i que és impossible eradicar totalment els fraus, sí que es poden minimitzar. I amb mesures com les proposades es redueixen les oportunitats per defraudar, ja que com diu el proverbi: l'oportunitat fa el lladre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.