Gran angular

Energia nuclear per a l'ocupació

L'ens gestor de les centrals d'Ascó i Vandellòs desgrana que les feines de recàrrega dels reactors generen 1.000 contractes

L'ANAV destaca el vincle dels complexos nuclears amb el territori
Un 71,3% dels treballs de recàrrega són feina de manteniment
Hem substituït el tap del reactor i l'aturada ha superat les previsions
El 95% dels treballadors viuen a la demarcació de Tarragona

Les centrals nuclears es consoliden com una potent font d'energia per alimentar les llistes d'ocupació del seu territori més proper. Les dades presentades aquesta setmana per l'Associació Nuclear Ascó i Vandellòs (ANAV) en el marc del seu informe anual davant la premsa recullen l'impacte que ha tingut, en termes de contractació de personal, l'aturada d'Ascó I durant les feines de recàrrega del reactor. Segons revela Manel Campoy, director de la central, els treballs, que van començar l'1 de novembre i s'allargaran fins al 8 de desembre, representen la contractació de 1.200 persones per poder enllestir més d'11.000 ordres de treball. “Un 71,3% són treballs de manteniment preventiu”, va precisar Campoy. Aquest personal se suma als 1.280 treballadors que, entre operaris propis de l'ANAV i tècnics de companyies col·laboradores, configuren la plantilla estable d'Ascó.

ÀREA D'INFLUÈNCIA.

L'ANAV afirma que un 30% de les contractacions que fa es concentren en les poblacions que configuren l'entorn immediat de les instal·lacions nuclears. Una dada llaminera per a la Ribera d'Ebre, on la taxa d'atur raneja el 17,5% però que en municipis com ara Móra d'Ebre s'enfila fins al 20,3%.

També a Vandellòs II (Baix Camp) es mantenen els mateixos criteris, segons indica el director de la central, Rafael Martín. En aquest cas, la plantilla estable (ANAV i personal d'empreses col·laboradores) representa 1.167 llocs de treball i l'aturada per recàrrega que es va dur a terme entre els mesos d'abril i juny passats va representar la contractació extra d'un miler de treballadors.

De fet, els treballs efectuats a la central Vandellòs II van ser especialment sensibles perquè va caldre substituir el tap del reactor. Les maniobres, que van suposar una inversió de 21 milions d'euros, es van complicar i l'aturada es va allargar tretze dies més del que estava previst.

Tant Vandellòs com Ascó destaquen la vinculació que els complexos nuclears tenen amb el territori més proper i, en aquest sentit, José Antonio Gago, director general de l'ANAV, indica que el 95% dels treballadors de les plantes resideixen a la demarcació de Tarragona.

Gago també va voler deixar constància de la satisfacció que té l'ens gestor de les centrals nuclears per haver arribat a un clima d'estabilitat amb la plantilla. Es referia d'aquesta manera a la normalització de les relacions amb el personal després de la vaga convocada l'any passat en el marc de les negociacions per tancar un nou conveni.

POR SOTA CONTROL.

Sobre els temors que, de manera indestriable, porta aparellats una infraestructura nuclear, l'ANAV informa que l'accident de Fukushima va marcar un punt d'inflexió en matèria de prevenció de riscos. En aquest sentit, entre el 2011 i el 2016 s'hauran invertit 100 milions d'euros en actuacions dutes a terme en les centrals catalanes a fi i efecte de poder “plantar cara a les circumstàncies més imprevisibles”.

Una de les darreres actuacions dutes a terme en aquest sentit és l'habilitació de dues unitats de seguretat màxima per poder gestionar episodis de crisi. Els centres alternatius de gestió d'emergències (CAGE) són uns búnquers amb filtratge d'aire exterior i autonomia per a tres dies que queden completament aïllats i poden acollir treballadors i personal d'emergències en cas d'una crisi nuclear.

Arxivada la fuita de partícules radiològiques

Aquesta setmana es feia públic que el jutge ha arxivat provisionalment el cas de la fuita de partícules radioactives que va afectar la central nuclear d'Ascó el novembre del 2007. La fuita no va ser comunicada fins a l'abril del 2008 i, fins i tot, grups d'escolars van estar visitant la central. En la interlocutòria s'argumenta que, tot i l'existència d'informes contradictoris sobre la qüestió, no queda provat que l'emissió tingués efectes perjudicials sobre les persones, els béns i el medi ambient. En les diligències prèvies van ser imputats l'exdirector de la central, l'excap de vigilància radiològica i inspectors del CSN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.