Gran angular

Les bicicletes són per a la neu

Al ciclista Pedro Delgado li han preguntat en diverses ocasions quina és la vegada que més ha patit damunt d'una bicicleta. El carismàtic Perico respon sempre, invariablement, que els pitjors moments els va passar al Giro d'Itàlia de 1988. Es refereix a una curta etapa que tenia la meta a Bormio però que, per completar-la, exigia una dura pujada al temible Passo di Gavia. Catorze quilòmetres amb un desnivell del 8,5% fan tremolar les cames, però si per alguna cosa els corredors tenen gravat en la memòria el nom de Vincenzo Torriani és perquè el veterà director de cursa es va negar a suspendre l'etapa malgrat que la temperatura era gèlida i la carretera estava curulla de neu. Al portal de vídeos Youtube encara es poden veure les cares d'aquells ciclistes patint i plorant, semicongelats a 2.600 metres d'alçada.

En casos tan extrems probablement el millor remei per al ciclista sigui quedar-se a casa assegut a la vora del foc, però Eurecat, centre tecnològic de Catalunya, ha desenvolupat una solució per als dies en què la fresca fustiga de manera moderada. Es tracta d'un mallot calefactable que, gràcies a un teixit funcional a base d'acer inoxidable, és capaç d'elevar la temperatura del tors de l'esportista entre 5 i 10 graus centígrads.

Santiago Jañez, responsable mànager de retail a Eurecat, senyala que “el projecte ens va arribar de la Universitat de Múrcia. Ens van presentar la idea assegurant que és un projecte amb moltes possibilitats”. Matisa que “el paper ho aguanta tot” però que per passar la idea a la realitat són necessaris uns passos que cal saber caminar. “A Eurecat som un dels dos únics centres tecnològics de l'estat amb prou capacitat i coneixements per desenvolupar una idea així. Ens van reclamar assessorament per fer un prototip real.”

Eurecat va explorar les possibilitats de l'invent experimentant fins que la peça de roba reunís les característiques preteses. En una primera fase se'n confeccionen deu unitats que són sotmeses, amb èxit, a procés de validació. “En lloc d'estar fet a la Xina, és un mallot funcional que està fet entre Canet i Mataró”, explica Jañez.

Una estufa a coll.

La clau de la calefacció és al reixat d'inoxidable que s'integra al teixit del mallot.Aquesta mescla permet que el corrent circuli per entre les filatures i escalfi el pit, l'abdominal i la zona lumbar de manera similar a com ho fan les mantes elèctriques “de tota la vida”. El mallot té un botó per activar el sistema calefactor i ofereix fins a tres gradacions de temperatura diferents.

Per Nadal se'n fa un llançament comercial de 200 unitats (el preu no s'ha definit però pot rondar els 200 euros) i si té bona acollida s'iniciarà la confecció en sèrie.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.