Opinió

editorial

L'Econòmic passa a ser mensual Revisar el model energètic

Les renovables haurien de passar a ser el centre de la planificació energètica

El fet que, any rere any, en un mercat presumiblement liberalitzat, el rebut de la llum s'apugi per a llars i empreses duu a pensar que és urgent una reforma de les regles del joc del nostre sistema elèctric, si realment volem que sigui dissenyat per al bé comú, i homologable als dels nostres veïns comunitaris. Una primera mesura podria ser fer una auditoria del dèficit de tarifa, inqüestionablement causa principal del constant augment del preu de l'electricitat, un deute que impedeix desenvolupar una veritable política energètica, ja que tot queda supeditat al pagament d'aquest deute de prop de 30.000 milions. A més, cal escatir d'una vegada si són legítims altres pagaments, com ara els beneficis caiguts del cel de nuclears i hidroelèctriques, els pagaments per capacitat, el servei d'interrompibilitat o els costos de transició a la competència (CTC) que les empreses elèctriques van cobrar en excés. Així mateix, hauríem d'anar cap a una arquitectura més racional del sistema, en què, per exemple, les reserves d'energia hidroelèctrica es fessin servir de manera assenyada, no especulativa, per suavitzar pics de demanda i donar entrada a les renovables, que haurien de passar a ser, en aquesta reforma, el centre de la planificació. Així mateix, les lleis d'una veritable i efectiva reforma energètica haurien d'impedir les pràctiques oligopòliques i afavorir la desintegració vertical de les empreses, perquè aquestes no participin de manera simultània en tots els segments de la cadena de valor.


L'Econòmic, que fins ara tenia una periodicitat setmanal, arribarà als lectors a partir d'avui un cop al mes en adquirir el diari El Punt Avui. Així, cada segon diumenge de mes es podrà trobar la publicació amb més continguts i més pàgines. Els articles i reportatges es presentaran amb més profunditat i anàlisi. També destaca la presència d'una quinzena d'experts que ajudaran a interpretar l'evolució de l'economia i el teixit empresarial català. En el tema de portada tractem el sistema elèctric de l'Estat espanyol, que té com a principal objectiu continuar mantenint els ingressos, per sobre de tot, això explica que el rebut de la llum no pari de créixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.