Política

Carles Puigdemont serà el president de la Generalitat

Artur Mas anuncia que fa “un pas al costat” i proposa l'alcalde de Girona com a candidat a la investidura

L'acord amb la CUP estableix donar suport “en la primera votació, sense dilacions”, al candidat designat per Mas

A més, dos diputats de la CUP s'incorporaran a la dinàmica parlamentària de Junts pel Sí per garantir l'estabilitat

Artur Mas fa “un pas al costat” i no es presentarà com a president de la Generalitat de Catalunya en el ple d'investidura que es farà demà diumenge al Parlament. I ho farà perquè “Catalunya i la seva gent és més important que qualsevol partit polític”.

JxSí i la CUP han arribat aquest dissabte a un acord per desencallar in extremis la investidura i no haver de convocar eleccions de nou. Un acord que estableix, segons ha anunciat Mas, que ell no es presentarà com a candidat de JxSí a la presidència de la Generalitat i que la CUP investirà “en la primera votació, sense dilacions”, el candidat de Junts pel Sí que es proposi. L'alcalde de Girona i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Carles Puigdemont, és l'home triat per Mas.

“Des del primer dia vaig dir que jo no vull càrrecs i que seré president o expresident. Tan digne és una cosa com l'altra. La presidència de la Generalitat no és una subhasta i no es tracta de canviar un càrrec per un altre”, ha argumentat.

Però l'acord no queda aquí. El text signat garanteix que Junts pel Sí controlarà l'activitat parlamentària, amb el compromís de la CUP de garantir-ne l'estabilitat. Segons Mas, la CUP es compromet a no votar en cap cas en el mateix sentit que els partits que estan en contra del procés quan l'estabilitat parlamentària estigui en joc. I, a més, per assegurar-ho, dos diputats de la CUP s'incorporaran a la dinàmica parlamentària de Junts pel Sí. També ha reclamat que la CUP “assumeixi els seus errors” amb conseqüències pràctiques com ara que alguns dels seus diputats i diputades es renovin.

Artur Mas ha detallat que els esdeveniments s'han precipitat en les últimes hores i que res de tot això estava previst fa uns dies. “De tant en tant passa això, en moments decisius s'han trobat camins que semblava que no es podien desbloquejar, encara que sigui a última hora”, ha dit.

Al seu parer, és una solució que té costos, però també beneficis. “Estic fermament convençut que aquests beneficis superen de molt els costos, tant polítics com personals. Per a mi és una decisió que té un component dolorós, però estic molt tranquil i molt convençut del que estic fent. Estic convençut que en els propers dies es veuran els beneficis per al país i els beneficis per al projecte”, ha continuat.

Malgrat tot, ha volgut indicar que queda a disposició del futur president de la Generalitat “a totes i per a tot”. “I si en el futur es considera que puc fer alguna cosa per al país, ho faré. Sense reserves i sense demanar res a canvi”, ha asseverat.

Mas ha assegurat que, amb aquest acord, “ens donem un horitzó de tranquil·litat, no hi haurà eleccions a Catalunya l'any que ve, el procés segueix viu i el Parlament podrà començar a treballar, que ja és hora que ho faci”.

Finalment, ha conclòs: “No em retiro de la política. Queda oberta la porta a presentar-me a unes properes eleccions.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.