Gran angular

Els nous reis al món de les finances

El sector del ‘fintech', format per ‘start-up' disruptives que juguen amb les noves tecnologies per oferir serveis alternatius a la banca tradicional, s'ha disparat en poc temps

Inclou plataformes de préstecs, compra de factures o de divises

Encara són poques empreses i el 2015 no van moure més de 100 milions d'euros entre totes, però és el sector de moda i tot fa pensar que l'explosió que ha experimentat el sector del fintech en pocs mesos de vida no tindrà aturador a curt termini.

El fintech aplega totes aquelles empreses que es serveixen de les darreres tecnologies per oferir productes i serveis financers disruptius. És a dir, la suma de finances i tecnologia. De moment prop d'una vuitantena de start-up aplegades en la seva majoria a la recentment creada Associació Espanyola de Tecnologia Financera-Fintech, que presideix el fundador de Kantox, Philippe Gelis. “El mercat està preparat, hi ha demanda i ara cal que sorgeixi més oferta”, explica aquest francès que fa poc més de quatre anys va revolucionar l'intercanvi de divises entre empreses a través d'una plataforma en línia, sense la necessitat de passar per cap oficina de banc i amb unes comissions molt més assequibles i transparents.

En aquest poc temps Kantox ha superat els 1.500 clients i els 2.000 milions d'euros intercanviats. Unes xifres de rècord que posen en evidència les ganes per part de les empreses a buscar alternatives per a la seva operativa.

Sens dubte la crisi hi ha ajudat. Empreses com NoviCap -centrada en la venda a inversors professionals del deute comercial- o el portal Deudae- que va néixer el 2013 especialitzada en la compensació de factures- s'han fet un espai al mercat impulsades en un primer moment pel difícil accés de les pimes al finançament bancari.

I tot i que cada vegada més els seus clients sol·liciten els seus serveis com a primera opció, el fundador de NoviCap, Marc Antoni Macià, reconeix que encara són principalment un complement als bancs, “excepte per a les start-up no som la primera opció de finançament”. El que més es troben, explica Macià, “són empreses que no tenen accés a finançament bancari perquè són massa noves i no tenen prou historial per tenir un perfil de risc assumible, o bé empreses que necessiten ampliar la línia de finançament i que no ho aconsegueixen”.

Les plataformes com NoviCap no només permeten a les pimes trobar finançament venent el seu deute comercial -l'única condició és que les factures corresponguin a clients amb una facturació superior als 10 milions d'euros- sinó que alhora és una alternativa més que interessant per als inversors o compradors d'aquest deute, que poden obtenir una rendibilitat neta del 10%. En tan sols un any i mig al mercat aquesta plataforma ha gestionat més de 500 operacions amb un volum de més d'un milió d'euros en un mes.

El 2013 Deudae va rebre el Premi a la Innovació de la Comissió Europea. Aquesta firma va sortir al mercat oferint compensació de factures, és a dir, que les pimes poguessin fer servir el que li devien els seus clients per pagar als seus proveïdors sense necessitat de fer-ho líquid. Avui, però, el soci fundador de la firma, Francisco Amián, destaca que aquell primer servei ha evolucionat “i ara el que tenim és un nou servei que anomenem la xarxa anticipa i que busca la millor solució per a cada factura posant en contacte oferents i demandants de liquiditat”.

Un dels models de negoci que més ha fet créixer el fintech és el crowdlending, és a dir, la inversió directa en préstecs. Va ser la catalana Arboribus qui va tancar el primer préstec a l'Estat el juliol del 2013. Des d'aleshores la projecció de la plataforma ha estat imparable. Ha gestionat préstecs per a més d'un centenar d'empreses per un volum total de 4,5 milions d'euros, dels quals, explica el soci fundador d'Arboribus, Josep Nebot, “la major part, 3,5 milions, els hem generat el 2015, cosa que indica que estem experimentant un creixement exponencial”. El volum d'aquests préstecs pot anar des dels 10.000 als 200.000 euros i el pla de negoci de la plataforma passa, explica Nebot, “per arribar a fer préstecs de mig milió d'euros en un any i mig i de fins un milió d'euros en 2,5 anys”. El 2016 Arboribus espera tancar amb un volum de préstecs de 15 milions i pujar fins als 35 l'any que ve.

El creixement d'empreses com Kantox, NoviCap, Deudae o Arboribus ha posat en alerta el sector bancari. El fintech encara representa un tros molt petit d'un pastís dominat per la banca tradicional -a diferència d'altres països europeus on el finançament bancari suposa la meitat del total aquí copa el 95%- però ningú no posa en dubte que part del futur passa per aquest tipus de serveis innovadors i per això per a Gelis aquest 2016 pot ser un any clau per veure quina resposta fa la gran banca. “Amb els bancs que realment volen evolucionar podem tenir bona relació i col·laborar en la prestació de serveis”, destaca el president de l'associació de fintech.

moviments.

De fet en altres països europeus ja hi ha hagut moviments d'acostament i operacions per entrar al capital d'aquestes start-up.

Per a Nebot no hi ha dubte que aquest any portarà un creixement exponencial a l'activitat del crowdlending a l'Estat, perquè cada vegada hi ha més empreses que coneixen aquesta via de finançament i perquè per als inversors és una opció més que interessant. “Estem oferint una morositat encara nul·la i un 6,77% de rendibilitat neta, i això, parlant de renda fixa per a empreses, és molt atractiu perquè el mercat està donant interessos molt baixos, fins i tot negatius”, diu el fundador d'Arboribus.

La pedagogia entre les pimes és també una tasca que el sector necessita fer perquè, com diu Amián, “cal guanyar-te la confiança d'aquestes pimes que estan molt acostumades a fer-ho tot a través dels bancs”. Però el primer pas ja està fet i com apunta Gelis, “la demanda hi és, segur que creixerà, i si no sorgeixen més actors al mercat vindran de fora”. Com afegeix Gelis, “el dubte no és si Espanya tindrà un mercat més fort sinó si serà capaç de liderar aquest creixement dins el marc europeu”.

El Regne Unit lidera l'enlairament

Londres és una de les principals places financeres del món i per això no és estrany que estigui liderant el fintech. De fet Kantox i NoviCap tenen a Londres la seva seu operativa i el govern britànic ha llançat una crida a les ‘start-up' del sector per a instal·lar-se allà. A favor compta amb l'ecosistema fintech més desenvolupat i amb un context normatiu pensat per a fer créixer aquest sector. La pregunta és qui liderarà el sector a l'Europa continental, “i Espanya ho pot fer però necessita més empreses i més fortes”, destaca Philippe Gelis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.