Empreses

Comexi Group imprimeix ambició

L'empresa de maquinària per a envasos flexibles vol doblar la seva participació en el mercat mundial per consolidar-se com un dels grans proveïdors internacionals

La nova màquina òfset és una de les palanques del creixement

Comexi Group, fabri­cant de maquinària per fer enva­sos fle­xi­bles, aspira a un 20% de la quota del negoci mun­dial en l'horitzó 2020 -actu­al­ment té al vol­tant del 10%-. Amb aquesta porció del pastís s'asse­gu­ra­ria ser un dels líders mun­di­als d'un sec­tor que està sotmès a inten­ses for­ces de con­cen­tració.

Manel Xifra, pre­si­dent de la com­pa­nyia de Riu­de­llots de la Selva, mos­tra una info­gra­fia que cir­cula per Inter­net on es veu que bona part dels arti­cles de con­sum que tro­bem als line­als dels super­mer­cats pen­gen d'un gra­pat de grans grups mun­di­als. Gegants com ara Coca­Cola, Uni­le­ver, Nestlè o Pepsico estan forçant els seus proveïdors a con­cen­trar-se, entre els quals els fabri­cants d'enva­sos, que al seu torn exer­cei­xen una pressió simi­lar a les seves fir­mes auxi­li­ars, entre els quals, els fabri­cants de béns d'equi­pa­ment. Xifra pre­veu que en pocs anys la selecció acabi dei­xant uns cinc o sis grans proveïdors glo­bals amb capa­ci­tat per for­nir les plan­tes con­ver­ti­do­res (d'impres­so­res, lami­na­do­res i talla­do­res), i Comexi “vol ser un dels ele­gits”.

Alguns dels grups com­pe­ti­dors ho estan inten­tant tirant de bit­lle­tera, però la firma de Riu­de­llots de la Selva, tot i que ha fet alguna com­pra en el pas­sat, ha optat per una estratègia basada en el crei­xe­ment orgànic, és a dir, fac­tu­rar més, tot ampli­ant la gamma de pro­duc­tes i ser­veis que ofe­reix. És una aposta que els obliga a ten­sar el seu depar­ta­ment de desen­vo­lu­pa­ment.

Resul­tat d'aquest esforç, una de les palan­ques d'aquest crei­xe­ment està sent una nova màquina d'impressió òfset desen­vo­lu­pada per la marca cata­lana, que l'any pas­sat va obte­nir el reco­nei­xe­ment de la UE amb els pre­mis EMAS. El 2014, el pri­mer any de comer­ci­a­lit­zació de la C18, es van efec­tuar ven­des per valor de 5 mili­ons d'euros, el 2015 han estat de 10 mili­ons i la pre­visió és asso­lir els 20 mili­ons aquest 2016. Gra­cies en part a la nove­tat de l'òfset les ven­des de les plan­tes pro­duc­ti­ves de Riu­de­llots han cres­cut un 9% el 2015 asso­lint els 108 mili­ons d'euros. Aquest crei­xe­ment ha com­pen­sat la bai­xada regis­trada a la planta que Comexi té al Bra­sil, que s'ha res­sen­tit per la fre­nada del país sud-ame­ricà. Així, la xifra de negoci glo­bal del grup ha estat de 120 mili­ons d'euros, simi­lar a la del 2014. En canvi les coman­des del grup del 2015 han pujat també un 9%, fins als 128 mili­ons d'euros.

En el món de les arts gràfiques, l'òfset és la tec­no­lo­gia reina, amb un 56% de quota de mer­cat, però quan es parla d'impri­mir sobre plàstic, l'òfset és molt resi­dual perquè des d'un inici ha arros­se­gat incon­ve­ni­ents per tre­ba­llar sobre aquesta superfície. La C18 resol aquests pro­ble­mes i, en con­cret, sobre el tema de les tin­tes tre­ba­lla amb unes que tenen base d'aigua, per tant no incor­po­ren dis­sol­vents, però que s'asse­quen ràpida­ment gràcies al fet que se sot­me­ten a unes radi­a­ci­ons. “Ens hem con­ver­tit en l'únic sub­mi­nis­tra­dor al món d'aquesta tec­no­lo­gia i això ens dóna un gran avan­tatge com­pe­ti­tiu”, subrat­lla Manel Xifra.

Ara bé, el core busi­ness de Comexi és la impressió fle­xogràfica, que repre­senta la mei­tat del negoci del grup i és la tec­no­lo­gia més comuna al món per aquesta acti­vi­tat. El 2005 Comexi va fer una aliança amb la ita­li­ana ACOM, que poste­ri­or­ment va adqui­rir. L'ope­ració va sig­ni­fi­car la incor­po­ració de la tec­no­lo­gia del roto­gra­vat, que, de fet, havia estat pre­sent en els ini­cis de l'empresa cata­lana fins que la va aban­do­nar. La fle­xo­gra­fia, columna ver­te­bral de la com­pa­nyia, el roto­gra­vat i, més recent­ment, l'òfset, han situat Comexi com una firma amb capa­ci­tat per pro­por­ci­o­nar solu­ci­ons cap­da­van­te­res en les tec­no­lo­gies més impor­tants del mer­cat. En impressió digi­tal, la firma giro­nina manté un acord de col·labo­ració amb HP, i té una acti­tud expec­tant: “És ideal per a coman­des peti­tes però encara és pre­ma­tur saber si serà una solució més uni­ver­sal”, diu Xifra.

El mateix afany per ser una marca d'ampli espec­tre en les solu­ci­ons als cli­ents l'ha por­tat a bus­car el lide­ratge en altres màqui­nes com­ple­mentàries a la impressió: bàsica­ment les de tall i de lami­nació. Aquesta última és la màquina que uneix capes de plàstic per acon­se­guir les pro­pi­e­tats que neces­sita l'envàs. “L'estratègia és ser un dels tres líders mun­di­als en aquests camps i en el cas de la lami­nació ja ho hem acon­se­guit”, explica el pre­si­dent de Comexi.

Avui dia, les coman­des poden ser per uni­tats sol­tes o de tota la cadena, “que és la tendència”. Cada any, de les plan­tes de Comexi sur­ten apro­xi­ma­da­ment un cen­te­nar de màqui­nes grans i un altre cen­te­nar de les peti­tes. Per a les màqui­nes d'impressió el temps mitjà de lliu­ra­ment és de 5 a 6 mesos, que aug­menta fins a l'any per a les noves màqui­nes d'òfset. El 38% es que­den a Europa (inclo­ent-hi Rússia), el 34% viat­gen fins als Estats Units, el 16% fins a l'Ori­ent Mitjà i Àfrica i el 12% res­tant a l'Àsia Pacífic.

El grup compta amb un cen­tre tec­nològic que duu el nom del fun­da­dor, Manel Xifra Boada, que ofe­reix for­mació per als tre­ba­lla­dors de les empre­ses que adqui­rei­xen la tec­no­lo­gia de Comexi, pro­fes­si­o­nals pro­ce­dents de tot el món. En trans­ferència del conei­xe­ment també han creat una càtedra amb la UPC i UdG i ofe­rei­xen for­mació dual amb un ins­ti­tut de Girona, amb esta­des tant a Comexi com en les empre­ses que tenen la teva tec­no­lo­gia.

Com a part de l'estratègia per ser un soci de gran abast, Comexi també tre­ba­lla per donar res­posta a la neces­si­tat de les empre­ses con­ver­ti­do­res de reduir la seva pet­jada ambi­en­tal: “No som exclu­si­va­ment un vene­dor de màqui­nes, cada cop venem més ser­veis, inno­vació i conei­xe­ment”, diu Xifra. L'envàs fle­xi­ble és la ter­cera solució d'empa­que­tat de pro­duc­tes més uti­lit­zada a Europa després del cartró i el plàstic rígid, i per sobre del metall i el vidre. I és una fórmula que està crei­xent perquè uti­litza menys mate­rial, des d'aquest punt de vista, el pre­si­dent la defensa per efi­ci­ent i ecològica. Ara bé, reco­neix que cal actuar sobre algu­nes fases del procés de pro­ducció que poden gene­rar emis­si­ons: “Estem ofe­rint als nos­tres cli­ents tec­no­lo­gia i conei­xe­ment perquè les seves plan­tes siguin sos­te­ni­bles”, diu Xifra.

La plan­ti­lla de Comexi és d'unes 500 per­so­nes con­cen­trada bàsica­ment als ser­veis cen­trals; un cen­te­nar estan a les fili­als (el grup té plan­tes indus­tri­als a Itàlia i al Bra­sil). El 40% són titu­lats uni­ver­si­ta­ris. Recent­ment ha aco­mi­a­dat una desena de per­so­nes “per opti­mit­zar l'estruc­tura”. Comexi vol pri­o­rit­zar els recur­sos d'inno­vació i ven­des i està ana­lit­zant si hi ha pro­ces­sos pro­duc­tius que poden con­trac­tar a proveïdors locals.

Fac­tu­ració

120 M€

Tre­ba­lla­dors

500

Any de fun­dació

1954

La internacionalització de Comexi va començar gairebé des dels inicis de l'empresa. L'any 1970 ja exportava el 50% de la seva producció de màquines. En l'actualitat, al voltant del 95% de la facturació del grup gironí té l'origen fora de l'Estat espanyol. Les seves màquines són a 105 països de tot el món.

Com competir en preu?

En un context en el qual cada vegada es pressiona més cap a la internacionalització de les universitats, tenir un preu de matrícula elevat amb relació als teus competidors pot ser, tal com destaca el president de l'ACUP, Enric Fossas, “un problema greu de competitivitat”.

Per això, per l'ACUP recuperar la situació del 2011 té també un motiu de no perdre posicions respecte d'altres universitats referents a Europa a l'hora de captar alumnes nous.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Comexi Group imprimeix ambició

Publicat a