Empreses

GLS Prefabricats vol potenciar la bioconstrucció

El fabricant d'àrids i formigó aposta per productes innovadors, de caire sostenible

Amb el projecte Fet de Terra, recupera la tova per fabricar ceràmica amb gran capacitat aïllant

La diferenciació de producte és cabdal quan el mercat és extremament competitiu. Així ho pensen a l'empresa GLS Prefabricats, que es dedica a la producció d'àrids i prefabricats del formigó dels anys seixanta ençà, i que ara s'embarca en projectes innovadors com ara Fet de Terra, en què es recupera la tova per fabricar peces de terra premsada amb grans prestacions d'aïllament tèrmic i acústic.

El conseller delegat de l'empresa, Santiago Llusera, explica: “En aquest projecte, ara ens trobem en la fase d'assajos, de realitzar prototipus per determinar quina serà la millor composició de l'argila que haurem d'aplicar en l'aïllament de l'habitatge, per assolir un aïllament natural, assolint escalfor a l'hivern i frescor a l'estiu.” Un dels trets més rellevants del projecte Fet de Terra és que es proposa tenir molt baixes emissions de CO2, ja que no es forneja l'argila, sinó que es premsa i el seu assecatge és natural. Aquesta iniciativa, que ha rebut el suport d'un programa de suport a la innovació d'ACC10, en opinió de Llusera “pot tenir sortida, a mitjà termini, en el mercat residencial, ja que creix la inquietud per construir cases sostenibles; en un mercat com França, cada vegada més madur pel que fa a la sostenibilitat, podria tenir acceptació en els pròxims anys”.

diferenciar-se.

A GLS Prefabricats tenen molt clar, com diu, que “l'estratègia de futur és que cada vegada hi hagi més productes diferenciats i sostenibles, i així ho estan promocionant les administracions públiques”. De fet, la firma ja fa temps que està involucrada en propostes innovadores, com ara dBblok, ara per ara l'únic sistema de maçoneria d'un sol full que és capaç de complir conjuntament amb les exigències d'aïllament tèrmic i acústic del Codi Tècnic de l'Edificació. Un sistema, en què l'empresa ha col·laborat amb altres fabricants del sector, que permet estalvi per metre quadrat i més aprofitament del sòl, en comparació amb ceràmiques i plaques de guix convencionals. Així mateix, GLS Prefabricats és llicenciatari de productes avançats, com ara la barrera de contenció New Jersey que ofereix més condicions de seguretat per al tràfic -Delta Bloc– i els murs de contenció de la canadenca Risi Stone.

Amb plantes a Lleida, Soses (Segrià), Tàrrega (Urgell), Valladolid i Mallorca, actualment l'empresa localitza un 60% de les seves vendes a Catalunya, i el 40%, a la resta de l'Estat espanyol. La firma ha hagut de suportar el fort ajustament que ha comportat la crisi del sector de la construcció del 2007 ençà: si aleshores podia registrar unes vendes de 32 milions d'euros, i mantenir una plantilla de 120 treballadors, actualment l'empresa es mou en unes vendes de 10 milions d'euros i dóna feina a 48 persones. “Sí, certament la crisi ha tingut una forta repercussió en l'estructura de l'empresa, amb reduccions de plantilla i ajustaments del salari, però almenys no hem arribat al concurs de creditors”, diu Santiago Llusera. “La crisi –que per a Llusera encara no s'ha esvaït– ens obliga a evolucionar en la construcció de materials en què hi ha menys competència, com ara els de bioconstrucció. Ens hem de diferenciar.” L'empresa lleidatana treballa en tres mercats: infraestructures (carreteres, recs) i edificació i urbanització (pavimentació).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

GLS Prefabricats vol potenciar la bioconstrucció

Publicat a