És un bon moment ara per fer negocis?
de la demanda, s'observa un fort increment de la demanda interna amb un creixement del consum privat del 3,6%, una xifra clarament superior a les observades durant els darrers anys (de mitjana, el consum privat va caure un 2,4% entre el 2008
i el 2013)
Les darreres dades publicades per l'Idescat a mitjans de març sobre l'evolució del producte interior brut (PIB) de Catalunya mostren com l'economia catalana va créixer el 2015 a un ritme del 3,4%, una xifra superior a la del conjunt de l'Estat i idèntica a l'observada durant 2007, l'any previ a l'inici de la crisi. Per components de la demanda, s'observa un fort increment de la demanda interna amb un creixement del consum privat del 3,6%, una xifra clarament superior a les observades durant els darrers anys (de mitjana, el consum privat va caure un 2,4% entre el 2008 i el 2013).
Aquestes dades macroeconòmiques favorables contrasten, però, amb l'opinió de les empreses sobre la conjuntura econòmica i els factors que limiten la seva activitat. L'INE ha realitzat, per tercer any consecutiu, una enquesta d'opinió sobre l'entorn empresarial com un mòdul addicional de l'enquesta d'indicadors de confiança empresarial (ICE) del darrer trimestre del 2015. Dels dotze components de l'entorn empresarial analitzats (entorn macroeconòmic, regulació econòmica, eficiència del mercat de treball, fiscalitat, morositat, infraestructures, costos judicials, costos dels inputs, equipament, adequació del capital humà, demanda dels productes i disponibilitat de finançament), les empreses enquestades van considerar que els de major importància en finalitzar el 2015 eren la demanda dels productes, l'entorn macroeconòmic, la morositat, la regulació econòmica, la fiscalitat i la disponibilitat de finançament. Al contrari, factors com els costos judicials, la insuficiència d'equipament o les infraestructures van ser considerats com factors d'escassa importància en la capacitat de creixement dels negocis. Aquesta situació és molt similar a l'observada a finals del 2014 tant pel que fa als factors més rellevants com menys rellevants.
L'estudi Creixement i restriccions financeres a les empreses industrials de Catalunya elaborat el 2010 per Segarra, Teruel, Vidal i Alarcón i publicat pel Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya aprofundeix en l'estudi d'un d'aquests factors que limiten l'expansió de les empreses catalanes: les restriccions financeres.
Segons els autors, les barreres al finançament no afecten de la mateixa manera totes les empreses. Les petites empreses, sobretot les de creació recent, pateixen més entrebancs a l'hora de gaudir d'un volum adient de recursos propis i per accedir al crèdit bancari. Aquests obstacles provoquen que moltes empreses, en el moment de crear-se, estiguin infradimensionades i no puguin competir adequadament en els mercats. Segons els autors, aquestes dificultats no van existir entre 1998 i 2006, però en canvi sí que es van donar entre 1996 i 2007, fet que va fer que moltes petites empreses, sobretot del sector industrial, afrontessin l'inici de la crisi amb una estructura de finançament poc adequada. En els darrers anys hem viscut un intens procés de reestructuració del sector bancari. De fet, entre 2012 i 2014 el sector bancari espanyol ha experimentat un dels processos de reestructuració més importants dins el conjunt de la zona euro.
La darrera enquesta del BCE publicada a finals de l'any passat i referida al període abril-setembre del 2015 mostra una clara millora en la percepció de les pimes sobre la possibilitat d'accedir a crèdit i en les condicions en què s'obtenen els crèdits, però l'Estat espanyol continua sent un dels estats membres de la zona euro on les empreses troben més obstacles per accedir al finançament.
Les dificultats per fer negocis
L'estudi Fent negocis a Espanya 2015 del Banc Mundial posa de manifest que les dificultats que troben les empreses a les diferents comunitats espanyoles són clarament superiors a les observades a la mitjana de la Unió Europea. La Rioja i la Comunitat de Madrid
són les regions on les empreses troben menys dificultats, mentre que Aragó i Galícia és on el marc regulador és menys favorable per als negocis.