Focus

Cap a la independència econòmica del petroli

El xeic Mohammed bin Rashid Al Maktum, vicepresident i primer ministre dels Emirats Àrabs Units (EAU) i emir de Dubai, va anunciar a finals de l'any passat que la contribució a l'economia dels Emirats dels sectors aliens al petroli, que van significar el 68,6% del PIB el 2014, s'incrementarà fins al 80% del PIB el 2021, confirmant així que el distanciament d'una economia basada en els guanys del petroli continua sent un objectiu prioritari per al govern àrab. Al Maktum va concretar que es durien a terme operacions de manera intensiva en els sectors industrial i de turisme, transport aeri i marítim, importacions i reexportacions, a més d'incrementar el suport a projectes de l'economia del coneixement.

També Aràbia Saudita, el major productor de petroli després dels Estats Units, segueix aquest camí. A finals d'abril, el príncep hereu Mohammed bin Salman –un jove advocat de 30 anys– va anunciar el pla Visió 2030, que pretén allunyar l'economia del país de la dependència del petroli. El pla es finançarà amb un nou fons sobirà dotat entre 2 i 3 bilions de dòlars, procedents de la venda del 5% de les accions de la petroliera estatal Aramco, en la seva sortida a Borsa. El repte del príncep és “arribar a finals del 2020 sense cap dependència del cru” perquè, va dir, “no podem permetre que el nostre país estigui a l'albir de la volatilitat del preu de les matèries primeres o dels mercats exteriors”. Salman vol que els ingressos de sectors aliens al cru passin dels 43.600 milions de dòlars aportats el 2015 a 160.000 milions el 2020 i 267.000 milions el 2030.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.