Opinió

Invertir en una empresa emergent

A finals de maig es va fer pública la venda de Ticketbis, empresa emergent (start-up) nascuda a Bilbao, al gegant Ebay, per 165 milions de dòlars. En els últims mesos s'ha anat anunciant un degoteig d'operacions de venda d'altres companyies que van començar com a start-up, com ara la Nevera Roja i Privalia, per destacar-ne algunes de significatives. Es consideren start -up aquelles companyies de base tecnològica que es troben en un moment incipient o emergent i que avui estan més en voga que mai a causa de dos factors clau: el primer, l'augment de la demanda inversora pel creixent nombre d'àngels inversors i de les acceleradores de negocis, és a dir aquells que aporten capital i coneixement als projectes de les noves empreses, i per l'altra, perquè les start -up són ja una veritable alternativa d'inversió, en vista de la poca rendibilitat dels productes financers més tradicionals. Qui no coneix ja algun amic o familiar que ha iniciat un projecte i necessita cert capital llavor per posar-lo en marxa? En tot cas, la inversió en una firma com aquestes, més enllà que es faci com un suport a aquell amic o familiar, requereix que qui pretén invertir s'asseguri, abans de materialitzar la inversió, de certes qüestions de caire jurídic. La primera qüestió que ens hem de plantejar és com es materialitzarà la inversió. És a dir, serà un préstec que m'hauran de retornar o serà pròpiament una ampliació de capital que donarà dret a una part del capital social. Si és així, quina és la valoració que es fa de la companyia? És a dir, per la meva aportació quin percentatge de capital rebré?

Si esdevenim socis de la companyia, normalment se'ns plantejarà signar el que es coneix com a acord entre socis, que com el seu nom indica és un document signat pels socis que pretén regular les seves relacions, més enllà dels estatuts socials. En l'esmentat acord s'acostuma a pactar quin és el règim per transmetre les participacions en un futur, si puc ser obligat a vendre a un tercer en cas d'oferta, si els socis fundadors estan obligats a prestar els seus serveis a l'empresa durant un cert termini, si existeix un pla basat en participació en el capital per incentivar els empleats o si existeixen majories reforçades per prendre certes decisions transcendents...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.