Borsa

La poma de la discòrdia

Les accions d'Apple, instal·lades en la volatilitat per l'exposició de la companyia a la Xina.

La volatilitat de la cotització ha empès Icahn a sortir d'Apple. Buffet, en canvi, ha aprofitat les caigudes per prendre posició a la companyia, a la qual veu capacitat de creixement
Els ingressos van caure un 13% després de tretze anys creixent

Els ulls de molts inversors s'han posat sobre Apple. No és estrany tractant-se d'una de les companyies més grans del món per capitalització borsària. Però no és només això. Les accions de la companyia de Cupertino viuen instal·lades en la volatilitat des de fa mesos. I sembla que es va consolidant una tendència a la baixa del seu preu. Com en altres valors de companyies internacionalitzades, els dubtes van començar a l'estiu de l'any passat. Veient el comportament de les accions al primer semestre, quan van arribar al preu històric de 133 dòlars, poc es podia esperar que al juliol i l'agost saltessin unes alarmes que arrossegarien a la baixa la cotització fins a portar-la per sota dels 100 dòlars.

Però què hi ha darrere d'aquest canvi de rumb? Què ha fet que Apple hagi deixat d'encisar els inversors? Si ens fixem en el moment en què van començar els dubtes, no és difícil entendre que la conjuntura de la Xina, mercat d'on provenen un 25% de les seves vendes, ha tingut un paper fonamental en la caiguda del preu de les accions de la companyia presidida per Tim Cook. La devaluació del iuan respecte al dòlar, les caigudes a la borsa xinesa, els dubtes sobre la fortalesa del creixement de l'economia del gegant asiàtic,... són ingredients d'un còctel que va afectar valors de companyies amb una forta exposició al mercat xinès.

Resultat decebedor.

Mesos més tard, els resultats presentats per la companyia confirmaven els temors. Després de tretze anys consecutius d'un creixement sostingut, els ingressos d'Apple van caure un 13% entre els mesos de gener i març d'aquest any. Com s'esperava, la caiguda a la Xina va ser molt significativa. Les vendes en aquest mercat van baixar un 26%. El seu producte estrella, l'IPhone, registrava caigudes en les vendes del 16% a tot el món. I la tendència en altres també era negativa: les de l'IPad queien un 19% i les del Mac, un 9%.

Felipe López-Gálvez, de Self-Bank, atribueix les caigudes al descens de les vendes a la Xina, però també a “una menor freqüència a l'hora de canviar de telèfon intel·ligent, i al llançament de l'IPhone SE, un producte més barat orientat a emergents, però que podria estar provocant menors vendes dels dispositius d'alta gamma, que reporten marges molt grans”. L'analista recorda que les vendes d'IPhones suposen dues terceres parts dels ingressos d'Apple, per la qual cosa l'empresa “és molt sensible” a les estimacions de vendes d'aquest producte.

“Els inversors no estan acostumats a aquests números a Apple”, apunta Toni Cárdenas, gestor de renda variable de Caixa d'Enginyers. Si les expectatives ja havien estirat l'acció cap a baix, la confirmació via presentació de resultats va ajudar a mantenir les caigudes. Els resultats no van agradar a grans inversors com Carl Icahn, que va desfer la seva posició venent un paquet de 4.800 milions de dòlars. En justificar la seva decisió, Icahn posava el dit en la nafra: li agrada la companyia, però el preocupa com pot afectar la cotització la situació a la Xina.

L'entrada de Buffet.

Poques setmanes després d'aquesta sonada sortida, hi va haver una entrada que encara va generar més atenció mediàtica.I és que tot el que fa el vehicle inversor de Warren Buffet es converteix en notícia. Berkshire Hathaway va comprar 9,81 milions d'accions de la companyia de Cupertino valorades en uns 1.000 milions de dòlars. La notícia va fer que Apple recuperés una mica de terreny a borsa.

L'entrada de Buffet a Apple va sorprendre a molts perquè l'inversor no és un gran amant de les tecnològiques. Sobretot, després que l'aposta que va fer el 2011 per IBM no li sortís bé. Però, si s'analitza amb una mica més de profunditat, el moviment respon a la lògica inversora de Buffet. “La filosofia d'inversió de Warren Buffet és la coneguda com inversió per valor, mitjançant la qual inverteix a llarg termini en companyies que creu que estan infravalorades”, explica López-Gálvez. “Té en compte que darrere el valor hi ha un negoci solvent, amb vendes recurrents, una marca potent i una bona direcció”, afegeix Cárdenas, que creu que Buffet ha vist en Apple “una oportunitat”.

Qui dels dos inversors l'ha encertada més? Es fa difícil de dir perquè cadascun ha tingut en compte unes coses. En la decisió d'Icahn han prevalgut les expectatives a curt termini. Els analistes auguren que els propers mesos continuaran caracteritzats per la volatilitat i que el focus principal d'aquesta seguirà essent la Xina. Però, a llarg termini, les perspectives són mes bones. I és això el que ha tingut en compte Buffet. “Té molts projectes en marxa i moltes possibilitats de créixer”, afirma Cárdenas. Per a aquest analista, la incursió al mercat indi, els bons resultats en el terreny dels serveis (Apple Pay, Itunes, etc.) i la forta inversió que està fent la companyia en R+D en el sector dels automòbils són suficients motius per endevinar a l'horitzó la calma que segueix la tempesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.