Opinió

Un bon any per a les empreses

S'acaba de publicar l'Informe Anual de l'Empresa Catalana que edita des de fa més de trenta anys el Consell General de Cambres de Catalunya. Igual que va passar l'any 2014, les dades del 2015 són força positives.

Per començar, el nivell d'activitat de les empreses catalanes augmenta força. El 2015, va continuar creixent l'exportació i es varen recuperar força les vendes amb la resta d'Espanya. Això, acompanyat de millores en l'activitat emprenedora, explica que hi hagi 8.055 empreses més a Catalunya durant el 2015.

També està augmentant la rendibilitat de les empreses. El motiu principal és l'augment de la productivitat en la gestió dels actius. És el que es coneix com la rotació dels actius, que està augmentant, ja que es generen més ingressos per cada euro invertit en fàbriques, màquines i altres actius. En canvi, la productivitat laboral ha baixat. La causa és que la despesa de personal per treballador ha pujat més que el valor afegit per treballador. De tota manera, la bona notícia és que els salaris per treballador han pujat per primer cop en molts anys. Una altra dada a retenir és que l'ocupació fixa ha baixat al 76% del total. Per tant, les empreses augmenten el pes de la contractació temporal, la qual cosa dóna flexibilitat a les empreses però és que també és molt negativa des del punt de vista d'apostar pel talent i per les persones.

També és destacable que l'estructura financera de les empreses s'ha continuat enfortint, ja que el pes dels fons propis segueix creixent mentre que es redueix el pes del deute financer. És una dada positiva des del punt de vista de la solvència i la fortalesa financera de les empreses.

Pel que fa als sectors, els grans sectors (indústria, comerç i serveis) han millorat en tots els casos. Si parlem de dimensió empresarial, les empreses que evolucionen millor són les empreses grosses. I finalment, comparant amb la resta d'Espanya, les empreses catalanes estan evolucionant millor pel que fa al seu creixement, tant de l'activitat com també dels beneficis.

En resum, i utilitzant terminologia vitivinícola, podem concloure que el 2015 ha estat un bon any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.