Focus

La primera vacuna per controlar el VIH

Aelix Therapeutics, l'empresa derivada d'Hivacat (el consorci publicoprivat dedicat al desenvolupament d'una vacuna efectiva pel VIH), es va crear al novembre del 2015 i al cap de dos mesos va anunciar una roda de finançament d'11,5 milions d'euros liderada per Ysios Capital. Això és el més semblant a arribar i moldre. Però el cert és que no ha estat tan fugaç. Des de l'any 2008, els seus fundadors estan treballant en el desenvolupament d'immunoteràpies contra la sida. Va ser l'any 2015 quan van evidenciar que el seu producte tenia potencial i van fer el pas per convertir-se en emprenedors.

Ara com ara tenen molts de números per convertir-se en els primers de desenvolupar una immunoteràpia capaç de controlar la infecció pel VIH de manera eficient. Això suposaria que els malalts de sida deixin de prendre antiretrovirals durant tota la vida, amb els efectes de toxicitat que s'estalviarien, a més de l'estalvi econòmic que suposa per al sistema. Actualment es calcula que hi ha 37 milions de persones portadores de VIH al món

Concretament, el producte desenvolupat és l'immunogen Hti, una vacuna terapèutica basant-se en la resposta immunitària de les persones que són capaces de controlar la sida sense necessitat de tractament antiretrovirals. La vacuna l'han dissenyada per provocar una resposta del sistema immunitari de la persona infectada semblant a la que, de manera espontània, produeixen les persones portadores del virus sense necessitat de medicaments.

Justament per això, l'argumentació científica que aporten per al desenvolupament del seu producte els dona moltes possibilitats d'èxit.

Cristina Quilés, la consellera delegada, explica que a principi del 2017 començaran l'assaig de la primera fase clínica, i la segona, l'any 2018.

I per si no fos suficient, al darrere hi tenen un equip de primera línia, com Christian Brander, director científic i cofundador d'Aelix, Bonaventura Clotet, cap de servei de malalties infeccioses de l'hospital Germans Trias, així com Josep Gatell i Jordi Naval.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La primera vacuna per controlar el VIH

Publicat a