Opinió

L'emprenedor corporatiu i la competitivitat

Els emprenedors anomenats corporatius assumeixen la responsabilitat de posar en marxa nous productes, serveis o àrees de negoci o, fins i tot, empreses noves

Si una paraula rela­ci­o­nada amb el món empre­sa­rial i econòmic és moda actu­al­ment en el nos­tre entorn és empre­ne­do­ria. Sense anar més lluny, Cata­lu­nya sem­pre ha estat qua­li­fi­cada de país bres­sol d'empre­ne­dors i empre­sa­ris, però també se'ns retreu sovint la manca d'ambició d'aques­tes empre­ses a l'hora de créixer o esta­blir col·labo­ra­ci­ons amb altres. Aspi­rem a tenir la nos­tra empresa, la nos­tra botiga. No vull des­merèixer la neces­si­tat que es fomen­tin els empre­ne­dors. Jo mateix en sóc un. Només vull posar èmfasi en l'altra neces­si­tat de les empre­ses: créixer, fer-se grans en dimen­si­ons, diver­si­fi­car i esde­ve­nir com­pe­ti­tius en mer­cats glo­bals.

I en aquest àmbit, hi tenen molt a dir un altre tipus d'empre­ne­dors, els ano­me­nats empre­ne­dors cor­po­ra­tius, aquells pro­fes­si­o­nals que sota el parai­gua d'una empresa assu­mei­xen la res­pon­sa­bi­li­tat de posar en marxa nous pro­duc­tes, ser­veis, àrees de negoci o, i fins i tot noves empre­ses deri­va­des de l'empresa mare. És en aquest sen­tit que, de vega­des, a les orga­nit­za­ci­ons els manca visió estratègica i dei­xen per­dre el talent latent d'aquests empre­ne­dors cor­po­ra­tius interns. Amb una bona gestió d'aquest col·lec­tiu no només con­ser­va­rem aquest poten­cial sinó que acon­se­gui­rem moti­var i desen­vo­lu­par les capa­ci­tats dels nos­tres col·labo­ra­dors i, al mateix temps, en trau­rem un pro­fit empre­sa­rial.

Podríem clas­si­fi­car els pro­fes­si­o­nals de les orga­nit­za­ci­ons de mane­res molt dife­rents: en funció de la seva àrea de tre­ball (màrque­ting, ven­des, ope­ra­ci­ons, recerca i desen­vo­lu­pa­ment, recur­sos humans, admi­nis­tració...), del seu nivell de res­pon­sa­bi­li­tat (alta direcció, coman­da­ments inter­me­dis, tècnics...) o fins i tot en funció dels seus estu­dis (uni­ver­si­ta­ris, doc­tors, gra­du­ats...). Ara bé, hi ha una altra clas­si­fi­cació que m'agra­da­ria des­ta­car: la seva ori­en­tació per assu­mir noves res­pon­sa­bi­li­tats en el desen­vo­lu­pa­ment d'àrees de negoci.

Des d'aquest punt de vista, podem dis­tin­gir tres tipus de pro­fes­si­o­nals: aquells que pre­fe­rei­xen tenir molt clara la seva àrea de res­pon­sa­bi­li­tat, les seves atri­bu­ci­ons i un dia a dia clara­ment defi­nit; aquells que tenen ganes d'empren­dre, però mini­mit­zant el risc asso­ciat a aquest procés; i aquells que tenen ganes d'esde­ve­nir el cap del seu propi negoci, un dia o altre. Em refe­riré als dos últims casos.

En el pri­mer, ho tenim clar. Són intra­em­pre­ne­dors, pro­fes­si­o­nals ide­als per assu­mir la posada en marxa de noves àrees de negoci, el desen­vo­lu­pa­ment de nous pro­duc­tes i ser­veis, a més del seu llançament als mer­cats. Són empre­ne­dors cor­po­ra­tius, que ens poden aju­dar a fer més gran la nos­tra empresa.

En el segon cas, ens tro­baríem amb els empre­ne­dors o, pot­ser també, amb els extra­em­pre­ne­dors. En funció de quin sigui l'interès de desen­vo­lu­pa­ment d'aquest pro­fes­si­o­nal, el seu futur pot ser que impli­qui començar una nova empresa, total­ment des­lli­gada de l'actual. Es pot donar el cas, però, que el seu interès sigui posar en marxa un negoci nou rela­ci­o­nat o deri­vat de la seva res­pon­sa­bi­li­tat a la com­pa­nyia en què actu­al­ment tre­ba­lla. Seria allò que conei­xem com una empresa deri­vada (spin-off). I aquí és on la nos­tra com­pa­nyia pot apro­fi­tar aquest poten­cial i vin­cu­lar els dos pro­jec­tes empre­sa­ri­als. No obli­dem que una de les tendències que cal poten­ciar en les orga­nit­za­ci­ons és l'exter­na­lit­zació de les acti­vi­tats que no siguin clau i, d'aquesta manera, poder acon­se­guir més agi­li­tat i rapi­desa, i cen­trar-se en allò que dife­ren­cia l'empresa. Tot i que no siguin acti­vi­tats clau, poden estar rela­ci­o­na­des amb el negoci i poden ser impul­sa­des per un extra­em­pre­ne­dor.

En qual­se­vol cas, tant en la situ­ació dels intra­em­pre­ne­dors com en la dels extra­em­pre­ne­dors, en les orga­nit­za­ci­ons tenim l'opor­tu­ni­tat d'apro­fi­tar el poten­cial d'aquests col·labo­ra­dors i cana­lit­zar-ne les inqui­e­tuds. És una gran opor­tu­ni­tat per créixer com a empre­ses, per enfor­tir el negoci i per esde­ve­nir més com­pe­ti­tius. La dei­xa­rem per­dre?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.