Focus

El turisme s'entesta en el ‘low cost'

Els hotels externalitzen un 60% dels seus treballadors principalment per rebaixar costos. El procés ha comportat un increment de la precarietat laboral en el sector i una intensificació del model turístic de preus baixos

Els sindicats subratllen que els marges hotelers no paren de créixer
La reforma laboral del 2012 va facilitar l'esclat de les externalitzacions La precarització del treball en el turisme s'allunya del model que volem
Un director d'hotel pot treballar amb tot el personal d'una altra empresa
L'externalització no és per racionalitzar sinó per eludir el conveni col·lectiu
No hi ha turisme de qualitat sense treball decent, és un tema de base
El consistori de Barcelona vol fer aflorar el problema i ha demanat estudis
Externalització, sí; però si és de forma indiscriminada ens podem equivocar

No hi ha dis­cussió pos­si­ble sobre el fet que el turisme és un sec­tor motor de cre­ació de llocs de tre­ball. Ara bé, les estadísti­ques posen de mani­fest que –mal­grat que cada cop ens arri­ben més turis­tes que es dei­xen més diners– a l'hos­ta­le­ria hi ha els tre­ba­lla­dors més mal pagats i els que més pre­ca­ri­e­tat tenen, una situ­ació que s'ha agreu­jat els dar­rers anys fins al punt que han trans­cen­dit no pocs casos d'hotels que tenen els tre­ba­lla­dors en con­di­ci­ons gai­rebé d'explo­tació. La gra­ve­tat del feno­men ha por­tat els matei­xos hote­lers a fer un toc d'atenció al seu sec­tor per fre­nar la deriva. Des d'una pers­pec­tiva més gene­ral, tot això sem­bla donar la raó als eco­no­mis­tes que defen­sen que el nos­tre és un model turístic de preus bai­xos que ens empo­breix.

Aquest és el con­text en el qual s'ha de nego­ciar el nou con­veni col·lec­tiu d'hos­ta­le­ria i turisme de Cata­lu­nya que hau­ria d'esta­blir el marc de rela­ci­ons labo­rals per als pròxims anys. Els sin­di­cats ja han pro­ce­dit a denun­ciar l'ante­rior con­veni, que expi­rava el 2016, i adver­tei­xen que seran durs en la nego­ci­ació del nou. Paco Galván, res­pon­sa­ble d'hos­ta­le­ria de CCOO, pro­met mobi­lit­za­ci­ons per inten­tar rever­tir el procés de pèrdua de les con­ques­tes labo­rals que s'havien asso­lit en les dar­re­res dècades ante­ri­ors a la crisi. Per a Jesús Lodeiro, de l'àrea d'hos­ta­le­ria i turisme de la UGT, ara és el moment, perquè els indi­ca­dors de ren­di­bi­li­tat dels hotels par­len de la bona salut empre­sa­rial: “El sec­tor s'està gua­nyant molt bé la vida i amb el nou con­veni hem de fer un canvi radi­cal a la situ­ació dels tre­ba­lla­dors; nosal­tres hem posat l'espat­lla en els moments com­pli­cats i ara l'empre­sari ho ha de com­pen­sar”, diu.

És cert que el sec­tor es gua­nya molt bé la vida? La qüestió es plan­teja en un moment ben dolç per al turisme perquè el 2016 ha estat un any espe­ci­al­ment bo, amb incre­ments del 8% en el nom­bre d'hos­tes i del 6,4% de les per­noc­ta­ci­ons (són dades de l'any fins al novem­bre).

Els ingres­sos per habi­tació dis­po­ni­ble (Rev­Par) –un dels indi­ca­dors bàsics del negoci- oscil·len molt d'un mes de baixa ocu­pació com ara el gener a un de màxima entrada de cli­ents com és el cas de l'agost (vegeu gràfic). Al con­junt de Cata­lu­nya s'observa que els ingres­sos en tem­po­rada alta s'han recu­pe­rat de manera àmplia, en canvi, encara no els de la tem­po­rada baixa. Ara bé, l'anàlisi de la situ­ació depèn de cada esta­bli­ment. Miquel Homs, res­pon­sa­ble d'hotels de la cadena cata­lana City Hotels, asse­gura: “Les ren­di­bi­li­tats han millo­rat però no nedem en or com algú ens vol fer creure.” Homs posa de referència l'any 2000, quan el preu mitjà de la nit a l'hotel que la cadena té a Bar­ce­lona estava en uns 115 euros i que va caure fins a uns 82 euros el 2009; ara està en 99 euros: “S'ha recu­pe­rat, però no als nivells del 2000”, asse­gura.

En el cas de Bar­ce­lona, cal pen­sar que l'aug­ment de la demanda ha anat paral·lel a un incre­ment de la planta hote­lera i dels apar­ta­ments turístics legals i il·legals. Això ha con­tro­lat els preus fins l'any pas­sat quan la moratòria orde­nada pel govern muni­ci­pal ha atu­rat l'ober­tura de nous hotels, fet que està inci­dint en els preus pres­si­o­nant-los a l'alça.

La satis­facció per la marxa del negoci també és com­par­tida pels hotels de la costa. Roberto Tor­re­grosa, direc­tor gene­ral de Gui­tart Hotels, amb diver­sos esta­bli­ments a la Costa Brava, explica que enca­de­nen dos anys satis­fac­to­ris i qua­li­fica el 2016 de “molt bo”, el mateix que espera per al 2017 i 2018 “sem­pre que no passi res excep­ci­o­nal”, pun­tu­a­litza.

Amb tota la prudència que es vul­gui, sem­bla que tenir un hotel avui dia, sobre­tot si és a Bar­ce­lona, és un bon negoci, i n'és la prova la cua d'inver­sors que mal­den per obrir el seu esta­bli­ment a la capi­tal cata­lana.

Ara bé, la direc­tora de l'escola CETT de turisme, Maria Abe­lla­net, pensa que és un error esta­blir un vin­cle entre mar­ges empre­sa­ri­als i sala­ris dels tre­ba­lla­dors, com pre­te­nen els sin­di­cats: “Les ren­di­bi­li­tats han d'estar rela­ci­o­na­des amb el retorn de les inver­si­ons que s'han fet en la cons­trucció o la reno­vació dels hotels, però no amb els sala­ris, que estan rela­ci­o­nats als con­ve­nis pac­tats entre empre­sa­ris i tre­ba­lla­dors, o, en tot cas, a l'asso­li­ment d'objec­tius”, asse­gura.

El pro­blema d'aquest argu­ment és que no aguanta l'esce­nari con­trari. Com s'ha vist, l'any 2008 la demanda va caure i, en con­seqüència, també ho van fer els preus de les habi­ta­ci­ons, i els comp­tes de resul­tats no aca­ba­ven de qua­drar, ales­ho­res alguns hote­lers van mirar de sal­var la situ­ació pas­sant cos­tos fixos a vari­a­bles trans­fe­rint plan­ti­lla a empre­ses mul­ti­ser­veis, amb con­ve­nis menys favo­ra­bles per als tre­ba­lla­dors en sala­ris i con­di­ci­ons que els que esta­bleix el con­veni d'hos­ta­le­ria i turisme. Dit amb altres parau­les, van mirar la manera d'elu­dir el con­veni de turisme, que cons­tituïa un obs­ta­cle per afron­tar la guerra de preus que es va des­fer­mar al sec­tor. Mol­tes empre­ses es van apun­tar a l'exter­na­lit­zació perquè els preus de les habi­ta­ci­ons no es que­des­sin fora del mer­cat.

Homs explica que a par­tir del 1995 i fins a l'esclat de la crisi els hotels havien con­so­li­dat unes plan­ti­lles esta­bles perquè la demanda fins a cert punt també ho era: “Els hote­lers havíem con­fi­gu­rat unes plan­ti­lles molt line­als perquè la rea­li­tat era pre­vi­si­ble, però a par­tir del 2008 a mesos plens els succeïen mesos buits i a això amb una plan­ti­lla esta­ble era difícil de res­pon­dre-hi, ens trobàvem amb unes con­di­ci­ons con­trac­tu­als i de con­ve­nis molt rígides”, explica el res­pon­sa­ble d'hotels de la cadena City.

El feno­men de les exter­na­lit­za­ci­ons no és nou en la indústria hote­lera. Ja a finals del segle XX les ETT (empre­ses de tre­ball tem­po­ral) van sig­ni­fi­car un pri­mer intent de subro­gar tre­ba­lla­dors fins que les pres­si­ons van por­tar a modi­fi­car la llei que les regu­lava. De fet, algu­nes ETT es van trans­for­mar en empre­ses mul­ti­ser­veis, que amb la crisi, però sobre­tot després de la reforma labo­ral del 2012, han res­post mas­si­va­ment a la crida del sec­tor d'exter­na­lit­zar part de les seves plan­ti­lles.

Ini­ci­al­ment va afec­tar acti­vi­tats auxi­li­ars (segu­re­tat, man­te­ni­ment, etc.), però poste­ri­or­ment es va esten­dre a àrees cen­trals com els depar­ta­ments de pisos o buga­de­ria i avui dia pot afec­tar qual­se­vol pro­fes­si­o­nal que tre­ba­lla en un hotel. “En l'actu­a­li­tat un direc­tor d'hotel pot tre­ba­llar amb tot el per­so­nal d'una altra empresa”, asse­gura Juan Car­los San­juan, fun­da­dor i màxim res­pon­sa­ble de Casual Hote­les, una cadena valen­ci­ana d'esta­bli­ments urbans i econòmics.

Ernest Cañada inves­tiga des de fa anys aquest feno­men i el fruit del seu tre­ball està reco­llit en lli­bres com Las que lim­pian los hote­les (2015) i, més recent­ment, Exter­na­li­zación del tra­bajo en hote­les (2016). Cañada dona per bones algu­nes esti­ma­ci­ons que s'han fet sobre la incidència de les exter­na­lit­za­ci­ons als hotels espa­nyols que par­len que a finals del 2014 repre­sen­ta­ven al vol­tant del 30% dels tre­ba­lla­dors del sec­tor i que el 2016 hau­rien asso­lit el 60% de les plan­ti­lles, amb inde­pendència de les estre­lles: “Des del 2012, que entra en vigor la reforma labo­ral, fins al moment pre­sent, la gestió dels recur­sos humans en els hotels can­via radi­cal­ment; pas­sem a un model d'empresa on cada cop hi ha menys tre­ba­lla­dors que hi esti­guin vin­cu­lats”, explica. “Estem anant cap a un altre tipus d'hos­ta­le­ria”, afe­geix Galván.

En aquest procés una fita molt impor­tant van ser els ERO que NH Hotels va fer el 2013 per reduir la plan­ti­lla en unes 500 per­so­nes i sub­con­trac­tar el ser­vei, sobre­tot el de cam­bre­res de pis. Aquest cas va sig­ni­fi­car el tret de sor­tida perquè altres grups s'apun­tes­sin al carro. El que als tre­ba­lla­dors afec­tats se'ls plan­te­java com un canvi poc més que de nom de l'empresa que sig­nava les seves nòmines, en la pràctica i de forma gra­dual ha sig­ni­fi­cat una pèrdua de salari, de drets i con­di­ci­ons per a un nombrós col·lec­tiu pro­fes­si­o­nal, de tal manera que la per­cepció que tenen els tre­ba­lla­dors, molts d'ells dones, és que han estat vícti­mes d'una estafa. També ha estat la porta d'entrada de mol­tes irre­gu­la­ri­tats legals i ano­ma­lies labo­rals que s'expli­quen per la por dels tre­ba­lla­dors de per­dre la feina i no tro­bar-ne cap més. “Hi ha empre­ses de mul­ti­ser­veis que fan con­ve­nis d'empresa de manera irre­gu­lar sense que ni se n'assa­benti la plan­ti­lla, sig­nen uns quants i s'aplica a tot­hom; ja hem tirat enrere 46 con­ve­nis d'empresa des que van aflo­rar aquest tipus de nego­cis”, explica Jesús Lodeiro, de la UGT, a tall d'exem­ple. També ha apa­re­gut la pràctica de pagar a preu fet: és a dir, per nom­bre d'habi­ta­ci­ons, de tal manera que les jor­na­des labo­rals s'han allar­gat de manera inter­mi­na­ble (vegeu també pàgina 8).

El novem­bre pas­sat, el pre­si­dent d'AC by Mar­riot, Anto­nio Catalán, va fer unes decla­ra­ci­ons sobre la trans­for­mació que estava expe­ri­men­tant l'hote­le­ria que van pro­vo­car sor­presa. Algu­nes de les per­les que va com­par­tir en un fòrum del sec­tor van ser aques­tes: “Si s'ha de gua­nyar més a base de sacri­fi­car el per­so­nal, pre­fe­reixo gua­nyar menys”; “Nosal­tres no exter­na­lit­zem els pisos, no es pot pagar tres o qua­tre euros per habi­tació, accep­tar això suposa un dete­ri­o­ra­ment del pro­ducte i de la imatge”; i res­pecte a la reforma labo­ral va dir: “Avui puc aco­mi­a­dar pagant 20 dies per any i començar a sub­con­trac­tar, això és el que fan els que explo­ten les cam­bre­res de pis, i ho dic amb totes les lle­tres: explo­ten.”

No es pot saber què n'opina, d'aques­tes afir­ma­ci­ons, el Gremi d'Hotels de Bar­ce­lona perquè ha decli­nat par­ti­ci­par en aquest repor­tatge; en canvi, els hote­lers con­sul­tats lamen­ten que les pràcti­ques d'alguns aca­bin afec­tant l'aposta per la qua­li­tat i per millo­rar el pro­ducte en què estan immer­sos molts hote­lers. Sem­bla clar que a Cata­lu­nya es podria fer un lli­bre de bones pràcti­ques hote­le­res i de casos no en fal­ta­rien, però també sem­bla evi­dent que les situ­a­ci­ons que denun­cien sin­di­cats i empre­sa­ris pale­sen un pro­blema de model evi­dent. Per a l'eco­no­mista Miquel Puig, autor de lli­bres com La sor­tida del labe­rint (2013) o Un bon país no és un país ‘low cost' (2015), on cri­tica el turisme de mas­ses i els efec­tes nega­tius sobre tota l'eco­no­mia, el que està pas­sant no fa sinó donar-li la raó: “Tenim molts tipus de turisme, de nego­cis, urbà, de sol i platja, rural, etc., però només un únic model per donar ser­vei a totes aques­tes moda­li­tats: mà d'obra barata; el pro­blema de l'exter­na­lit­zació és que no s'està uti­lit­zant per apor­tar raci­o­na­li­tat a l'acti­vi­tat, sinó que és la manera d'elu­dir el con­veni col·lec­tiu perquè els tre­ba­lla­dors i les fei­nes són els matei­xos, però pagant menys, això sí.”

Per això Puig culpa prin­ci­pal­ment els polítics que ho per­me­ten: “El turisme és una acti­vi­tat sub­ven­ci­o­nada, amb bai­xos sous, bai­xes cotit­za­ci­ons i ele­vats cos­tos soci­als. És un dis­ba­rat que se sosté per la mio­pia dels polítics i l'ego­isme dels impli­cats”, asse­gura categòric. Del mateix parer és Ernest Cañada, que també és inves­ti­ga­dor d'Alba Sud, un cen­tre de recerca en turisme, i mem­bre del con­sell de turisme i ciu­tat de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona: “La situ­ació per la qual estan pas­sant molts tre­ba­lla­dors exter­na­lit­zats és una bomba de rellot­ge­ria, les con­di­ci­ons s'han dete­ri­o­rat tant que estan per­dent la salut física i psíquica i el pro­blema l'aca­barà assu­mint la sani­tat i les pen­si­ons públi­ques, això clara­ment és una pri­va­tit­zació dels bene­fi­cis i una soci­a­lit­zació dels cos­tos”, asse­gura.

Es parla de l'hote­le­ria com una única cosa però en rea­li­tat és una amal­gama de models de gestió i de pro­pi­e­tat que supo­sen una com­ple­xi­tat afe­gida a aquest tema. Hi ha empre­ses de fora del sec­tor que hi han arri­bat per inver­tir-hi per les ren­di­bi­li­tats pro­me­ses, però també n'hi ha mol­tes que són fami­li­ars i que pen­sen ser-hi per molt temps. Ales­ho­res ¿és rea­lista aquesta imatge de l'empre­sari explo­ta­dor que només cerca la ren­di­bi­li­tat imme­di­ata? Segu­ra­ment no seria ni justa ni de sen­tit comú sinó més aviat una mica ingènua. Pot­ser seria més ade­quat veure l'hote­ler com un ges­tor en un sec­tor en plena con­vulsió que assaja fórmu­les i que en alguns casos s'equi­voca dramàtica­ment.

Abe­lla­net, del CETT, reco­neix que el con­text està fent que les empre­ses se cen­trin més en parts del negoci com ara la venda: “Ja no vens el que tens sinó que has d'inter­pre­tar el que una demanda can­vi­ant vol en cada moment i has de saber adap­tar-te.” I també a tenir eines de comer­ci­a­lit­zació ade­qua­des. “Abans les habi­ta­ci­ons tenien un preu en tem­po­rada alta i un altre en tem­po­rada baixa, en l'actu­a­li­tat els preus poden variar fins a deu vega­des en un dia” –explica Lau­rent Gauze, el fran­qui­ciat més gran de la cadena Accor a l'Estat. “El negoci hote­ler ha can­viat radi­cal­ment, hi ha llocs que s'exter­na­lit­zen però també s'han gene­rat altres fei­nes”, asse­gura.

Això ho sap molt bé Patrick Land­man, res­pon­sa­ble de Xotels, una tec­nològica que ajuda hotels inde­pen­dents en la tasca de comer­ci­a­lit­zar el seu pro­ducte. “Abans el direc­tor comer­cial o de ven­des de l'hotel es limi­tava a tan­car con­trac­tes un cop l'any, ara els preus són dinàmics i evo­lu­ci­o­nen com les cotit­za­ci­ons de la borsa, és un tema molt tècnic”, explica Land­man, que subrat­lla que poden millo­rar els ingres­sos dels seus cli­ents entre un 10% i un 25%.

El cofun­da­dor de Xotels reco­neix que el sec­tor estava for­mat per mol­tes peti­tes empre­ses fami­li­ars amb un con­cepte de l'hote­le­ria molt cen­trat en el ser­vei al cli­ent, però ara molts hotels són pro­pi­e­tat de fons d'inversió que els posen en mans de cade­nes inter­na­ci­o­nals a canvi d'un ren­di­ment.

Sigui com sigui, el món hote­ler ha bas­cu­lat d'un negoci cen­trat en les per­so­nes a un altre més de tipus tec­nològic, i aquí també hi pot haver part de l'arrel del pro­blema.

Pot­ser això pot expli­car altres neguits afe­gits a la pre­ca­ri­e­tat com la des­pro­fes­si­o­na­lit­zació o els dèficits en for­mació. Jesús Lodeiro, de la UGT, recorda que el con­veni va sig­ni­fi­car un intent de pro­fes­si­o­na­lit­zar el sec­tor: “Vam sig­nar que la pro­fessió anés amb el tre­ba­lla­dor i incre­ments sala­ri­als asso­ci­ats a cicles for­ma­tius, però tot ha que­dat en paper mullat.” A més, els sin­di­cats i Turisme de Bar­ce­lona també van pac­tar el 2015 un com­promís en reco­nei­xe­ment del turisme que, entre altres coses, apos­tava pel reforçament de la pro­fes­si­o­na­li­tat i el com­pli­ment dels con­ve­nis, però la rea­li­tat ha anat en la direcció contrària, segons reco­neix el mateix Ajun­ta­ment de la ciu­tat. “La dinàmica de pre­ca­rit­zació del tre­ball en el turisme s'allu­nya del model que volem: sos­te­ni­ble des del punt de vista medi­am­bi­en­tal, social i també labo­ral”, diu Agustí Colom, regi­dor que té la car­tera de Turisme al con­sis­tori.

Colom explica que han dema­nat diver­sos estu­dis per “fer aflo­rar” el pro­blema en tota la seva dimensió. “Els sous bai­xos estan asso­ci­ats a poca for­mació i poca esta­bi­li­tat i això té con­seqüències nega­ti­ves per a la qua­li­tat del turisme”, asse­gura el regi­dor. “No hi ha turisme de qua­li­tat sense tre­ball decent, és un tema de base”, afe­geix Ernest Cañada.

Transferir o internalitzar, aquesta és la qüestió

City Hotels, de la família Ganduxer, va decidir provar l'externalització del departament de pis només en el nou hotel que van inaugurar a Mataró el 2012: “No ho vam fer per raons econòmiques sinó per flexibilitat i el resultat és positiu amb matisos”, puntualitza Miquel Homs. Com que compensen els sous més baixos que té l'empresa de multiserveis no els surt més barat però sí que els ajuda a fer front al problema de l'envelliment de les plantilles. Per contra, l'elevada rotació no els permet fer formació com voldrien, “tot i així ho veiem com una opció de futur per nosaltres i per al sector”.

El procés invers ha fet Casual Hoteles, una cadena valenciana amb hotels a diverses ciutats espanyoles; a l'inici de la crisi van acomiadar els treballadors i els van subcontractar. “Posteriorment les coses van millorar i vam veure que sortia a compte interioritzar”, diu Juan Carlos Sanjuan, màxim responsable. Assegura que tenir els treballadors en plantilla els surt rendible “amb mesos que l'estalvi pot arribar al 19%”. “¿Servei de més qualitat? A mi el que m'importa és la qualitat de l'ocupació i si els treballadors cobren bé, estan més contents, treballen millor i els clients estan més satisfets”, afirma.

La teoria diu que deixar un servei no fonamental en mans d'una empresa especialitzada, amb treballadors ben formats i no negligir en el control pot ser un factor de competitivitat. Fins al punt d'estar disposat a pagar més per aquesta subcontractació. Roberto Torregrosa, de Guitart Hotels, que ha optat per treballadors en plantilla, pensa que l'externalització pot ser una eina útil si es fa servir amb seny i sense discriminacions. Per a Maria Abellanet, del CETT, no hi ha una fórmula única, totes les alternatives poden ser bones, “els límits han de ser l'excel·lència en el servei i la sostenibilitat futura, amb especial menció de la formació del treballadors”, afirma.

Una ETT letona cerca treballadors a Europa

Work Europe es presenta com una alternativa a l'externalització. Aquesta ETT letona cerca dèficits de treballadors en un punt d'Europa i els omple amb treballadors d'una altra part. A l'Estat espanyol ha trobat un forat en el sector turístic que busca perfils de professionals poliglots, segons diu el responsable per a Espanya, Sergi Poch. Com que la Seguretat Social del treballador es paga al país d'origen (sempre un país amb costos inferiors), pot oferir estalvis de fins a 2.500 euros l'any en treballadors de jornada completa, pagant el mateix sou que a un treballador local de la mateixa categoria. “Quan aquest estalvi es vol aconseguir amb outsourcing, aquí rau el problema”, diu Poch. No obstant això, el directiu pensa que no es pot demonitzar les externalitzacions i insta a promoure eines de flexibilitat al sector que no acabin afectant els treballadors. “Tenim un sistema laboral que no funciona, hauríem de passar d'un sistema que penalitza a un altre que premia fer les coses bé amb incentius fiscals, per exemple”, apunta. Coneixedor del sector a Europa, Poch pensa que l'actitud proteccionista ens resta ambició.

Multiserveis i multiorigens

Tal com explica Ernest Cañada en el seu llibre Externalización del trabajo en hoteles, una part de les empreses multiserveis que operen a l'Estat es van crear per aprofitar la porta que s'obria amb la reforma laboral del 2012, però altres van ser impulsades per grups que ja funcionaven. Es distingeixen cinc grans tipus d'empreses multiserveis en funció de la naturalesa de la matriu: ja siguin procedents de grans ETT, d'empreses de serveis integrals o facility services, d'empreses de neteja, d'empreses de seguretat o d'empreses de logística i serveis a la indústria. Moltes tenen convenis propis que rebaixen les condicions del conveni col·lectiu. La reforma laboral del 2012 trenca la prevalença del conveni col·lectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.