Política

Avançament de l'entrevista al president Carles Puigdemont

“No contemplem un altre escenari que no sigui votar”

El president de la Generalitat afirma que “espot votar de moltes maneres”Segon avançament de l'entrevista amb Carles Puigdemont on, entre altres coses, manté que “Espanya no té un projecte per a si mateixa”

  • VÍDEO: El dret a votar i la DUI. EL PUNT AVUI TV
  • VÍDEO: La validesa del referèndum. EL PUNT AVUI TV
  • VÍDEO: La prtessió del TC. EL PUNT AVUI TV
  • VÍDEO: Tornar a casa. EL PUNT AVUI TV
  • VÍDEO: Espanya no té projecte. EL PUNT AVUI TV

Us oferim un segon avançament de l'entrevista que el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, ha fet al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i que demà podreu llegir a les edicions en paper i digital del diari, i visualitzar a El Punt Avui TV i també en aquest diari digital.

Una de les qüestions que més preocupen ara com ara la ciutadania i alguns partits polítics és com ens ho farem per votar si el govern espanyol ens ho impedeix i, si arriba el cas, el govern català està disposat a proclamar unilateralment la independència, circumstància que com va recordar aquesta setmana el vicepresident Oriol Junqueras, està recollida en el programa electoral de Junts Pel Sí.

“No contemplen un altre escenari que no sigui votar; no estem treballant en una alternativa. Es pot votar de moltes maneres. A més, serà molt gros si no ens deixen votar. Ens preparem per votar; no per no votar” assegura el President en el transcurs de l'entrevista. La seva confiança és absoluta i es mostra rotund quan manifesta que “no hi renunciarem perquè no tenim dret a renunciar-hi. L'únic que hi pot renunciar és el poble de Catalunya retirant-nos la confiança”.

Atès que Puigdemont es manté, lògicament, caut i esmunyedís a l'hora de parlar de com es votarà i en funció de quina legalitat, una part de la societat catalana li demana que aquestes eleccions -en cas que es produeixin- no siguin una segona part del 9-N. Puigdemont té clar on rau la legitimitat del referèndum: “Qui fa vàlid aquest referèndum no és el Govern que l'organitza, independentment de si hi ha un acord o no amb l'Estat. Qui el valida és la gent quan va a votar. Si la validació que fem entre tots és suficient, i en això els ajuntaments són absolutament determinants, aquest és un referèndum vàlid, que és el que accepta tot el món”.

La pressió d'Espanya i la por

Al davant d'aquest projecte hi ha polítics, però són persones, que estan essent sotmeses a una pressió molt forta per part de l'Estat i dels seus instruments, especialment el judicial. És fàcil pensar que a algú li poden tremolar les cames. “Al Palau de la Generalitat ja hem firmat fins a cinc advertiments judicials, que són com posar una vena a la ferida per allò que anem a fer. Són un indicador de la poca salut de la democràcia espanyola. És molt trist constatar que hi ha tan poca confiança en un Govern que fa un any que està al capdavant del país i que ha demostrat que ha fet des del primer dia totes les coses correctament. Els advertiments, però, no es faran replantejar res”, clou el President. I continua reafirmant la seva voluntat d'anar fins al final: “És evident que no ens n'anirem a casa. No donarem oportunitats fàcils perquè ens impedeixin fer el referèndum; que tothom tingui la certesa que no ens en tornarem a casa.” Les cames, no tremolaran.

L'aparell de l'Estat, però, és molt fort i hi ha qui tem que el PP pugui cedir a la temptació de recórrer fins i tot a l'ús de la força per garantir la unitat d'Espanya. “L'Estat ha insinuat o ha jugat amb certes amenaces que no són tan senzilles de portar a terme. No sé quines previsions té l'Estat per complir el que ha dit: que no deixarà fer el referèndum. Si és la suspensió de l'autonomia o d'alguns càrrecs polítics és molt mala solució. Que solucionarien? Res”, explica el president de la Generalitat.

Encara hi ha polítics i entitats que defensen la necessitat de trobar un encaix de Catalunya dins d'Espanya, i altres que ni s'ho plantegen perquè diuen que Catalunya és Espanya. Per a Carles Puigdemont, i ho fa citant una frase de Francesc Homs, el problema de tot plegat és més complex que, fins i tot, la voluntat determinista d'algunes parts del territori. “Espanya no té projecte per si mateixa. Es nota molt que el país viu al dia. Fa molt de temps que no sentim ningú que presenti un projecte que sigui atractiu pels mateixos espanyols i, per aquest motiu, no en tenen per a Catalunya”. Ja som al cap del camí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.