Opinió

Nosaltres i ells, els robots

Segons les previsions de la FIR, el 2020 més de 2,5 milions de robots seran utilitzats per la indústria mundial, amb taxes de creixement anual que superaran el 10%. Per al final de la dècada, s’espera que més de 330.000 robots de serveis professionals s’incorporin al mercat i la introducció de més de 42 milions de nous robots de serveis per a ús personal

Un robot no farà mai mal a la huma­ni­tat o, per inacció, per­metrà que la huma­ni­tat pateixi mal. Aquesta és la llei 0 de la robòtica. La llei que aglu­tina el pen­sa­ment d’Isaac Asi­mov a propòsit dels robots. Si haguéssim de fer cas d’aquesta llei, la uti­lit­zació econòmica de la robòtica hau­ria de millo­rar el benes­tar i la qua­li­tat de vida de les per­so­nes, cosa que exclou­ria una des­trucció mas­siva de llocs de tre­ball. Avui abor­da­rem la relació entre nosal­tres, els humans, i ells, els robots. Atenció, no és un arti­cle de ciència-ficció. Totes les dades, els exem­ples i els argu­ments són reals. Per a una intro­ducció sobre el tema, vegin el monogràfic sobre robots de L’Econòmic del 14 al 20 de maig.

Pri­mer. Un robot és un mani­pu­la­dor mul­ti­propòsit, con­tro­lat automàtica­ment, repro­gra­ma­ble i que pot ser fix o mòbil. La Fede­ració Inter­na­ci­o­nal de Robòtica clas­si­fica els robots com a indus­tri­als (auto­ma­tit­zació indus­trial), robots de ser­veis per­so­nals (tas­ques no comer­ci­als, en gene­ral a l’àmbit domèstic, fami­liar o per­so­nal) i robots de ser­veis pro­fes­si­o­nals (tas­ques comer­ci­als, en gene­ral mani­pu­lats per ope­ra­dors degu­da­ment capa­ci­tats).

Segon. La nova onada tec­nològica digi­tal, la que es basa en les TIC i inter­net i desen­vo­lupa tot un con­junt d’inno­va­ci­ons tec­nològiques com la intel·ligència arti­fi­cial, l’apre­nen­tatge de les màqui­nes o pro­fund, la com­pu­tació al núvol, les grans dades, la impressió en tres dimen­si­ons o la inter­net de les coses, ha trans­for­mat radi­cal­ment els usos i les apli­ca­ci­ons dels robots. Segons les pre­vi­si­ons de la FIR, el 2020 més de 2,5 mili­ons de robots seran uti­lit­zats per la indústria mun­dial, amb taxes de crei­xe­ment anual que supera­ran el 10%. Per al final de la dècada, s’espera que més de 330.000 robots de ser­veis pro­fes­si­o­nals s’incor­po­rin al mer­cat i la intro­ducció de més de 42 mili­ons de nous robots de ser­veis d’ús per­so­nal.

Els hotels, pio­ners.

Exem­ples. El juliol del 2015 es va fer el llançament de l’hotel Henn-na al Japó, el pri­mer hotel del món amb per­so­nal gai­rebé exclu­si­va­ment inte­grat per robots, amb la intenció de reduir dràsti­ca­ment els cos­tos labo­rals i aug­men­tar l’eficiència. El maig del 2015 es va pre­sen­tar Hadrian, el pri­mer robot paleta de la història, que pot com­ple­tar la cons­trucció d’una casa en dos dies, tas­ques que per als pale­tes humans duren entre 4 i 6 set­ma­nes. Wat­son d’IBM és una apli­cació de tec­no­lo­gies d’intel·ligència arti­fi­cial dis­se­nya­des per la repre­sen­tació del conei­xe­ment, el rao­na­ment i l’apre­nen­tatge automàtic al camp obert de la cerca de res­pos­tes. Les seves apli­ca­ci­ons són múlti­ples i el 2011 va gua­nyar als millors con­cur­sants del pro­grama de pre­gun­tes i res­pos­tes de tele­visió Jeo­pardy. Els robots col·labo­ra­tius (co-robots), com Sawyer de Ret­hink Robo­tics, per­me­ten la mani­pu­lació i els usos indus­tri­als, amb una inu­sual capa­ci­tat de comu­ni­cació amb els seus ope­ra­dors o altres robots. Pep­per de Soft­Bank Robo­tics al Japó, el pri­mer robot per­so­nal ideat per acom­pa­nyar les per­so­nes, lle­gir les seves emo­ci­ons i res­pon­dre davant el seu estat d’ànim, ha estat tot un èxit.

Reper­cus­si­ons. La pre­o­cu­pació pel futur del tre­ball és un tema recur­rent cada vegada que hi ha un procés de canvi dis­rup­tiu en la tec­no­lo­gia. L’anàlisi econòmica ens ha ense­nyat que la tec­no­lo­gia no des­tru­eix el tre­ball, sinó que esbi­aixa habi­li­tats i des­tre­ses i des­plaça tas­ques, fei­nes, ocu­pa­ci­ons i per­so­nes. En gene­ral i en el llarg ter­mini, les con­seqüències d’aques­tes ona­des tec­nològiques sobre el tre­ball solen ser posi­ti­ves perquè es vin­cu­len amb incre­ments de la pro­duc­ti­vi­tat, nova acti­vi­tat econòmica, més ocu­pació i millo­res sala­ri­als per a les per­so­nes que tre­ba­llen a les empre­ses o els sec­tors vin­cu­lats amb la inno­vació tec­nològica.

Segons alguns inves­ti­ga­dors, el ritme de subs­ti­tució del tre­ball humà per part dels robots serà tan ràpid que difícil­ment es podrà com­pen­sar per la via habi­tual d’incre­ments de demanda i pro­duc­ti­vi­tat. Altres autors defen­sen just el con­trari i emmar­quen la dinàmica actual en el con­text de les interac­ci­ons tra­di­ci­o­nals entre tec­no­lo­gia i tre­ball. Però la robòtica és tre­ball no humà, té unes carac­terísti­ques molt par­ti­cu­lars i dinàmiques, ofe­reix un gran ven­tall de pos­si­bi­li­tats d’uti­lit­zació i alhora genera mol­tes pors. A pesar de les diferències de visió detec­ta­des sobre qui­nes tas­ques, fei­nes i acti­vi­tats econòmiques seran les més afec­ta­des per la robòtica, hi ha un clar con­sens a asse­nya­lar que la força de tre­ball –actual i futura- s’hau­ria de dotar de les sufi­ci­ents habi­li­tats i qua­li­fi­ca­ci­ons que per­me­tes­sin a les per­so­nes d’apro­fi­tar les millors con­di­ci­ons de tre­ball i sala­ris que impulsa la robòtica intel·ligent. Més feina i menys por.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.