Política

parlament

procés sobiranista

La llei de l’1-O esgotarà terminis

La mesa del Parlament enceta el curs polític però deixa per a les properes setmanes la tramitació de la norma del referèndum, que obrirà la veda judicial

L’unionisme se sorprèn, i JxSí recorda que té totes les vies obertes

El Par­la­ment esgo­tarà al màxim els ter­mi­nis abans de tra­mi­tar la llei del referèndum. Després d’unes vacan­ces més cur­tes enguany pel canvi en el regla­ment, en teo­ria pro­pi­ciat per poder tenir més marge per pre­pa­rar el referèndum, la reunió de la mesa va ence­tar ahir el curs polític més deci­siu sense trac­tar –de fet, tal com ja es pre­veia, ja que no s’havia inclòs en l’ordre del dia– l’accep­tació a tràmit de la pro­po­sició de llei que haurà d’empa­rar l’1-O, regis­trada per Junts pel Sí i la CUP el 31 de juliol pas­sat. Els mem­bres sobi­ra­nis­tes de la mesa són cons­ci­ents que aquesta accep­tació obrirà for­mal­ment la veda judi­cial con­tra el text –han estat repe­ti­da­ment adver­tits pel TC si fan cap pas pel referèndum–, i per això la mateixa pre­si­denta, Carme For­ca­dell, no ama­gava que encara està “valo­rant” els millors moment i manera de fer la tra­mi­tació, donada la “com­ple­xi­tat” del text. “No hem de ser inno­cents, tot­hom sap la situ­ació que vivim de judi­ci­a­lit­zació de la política”, cons­ta­tava.

For­ca­dell recor­dava que, per bé que és cert que és cos­tum fer-ho així, res obliga a accep­tar a tràmit un text en la pri­mera reunió després del seu regis­tre, si bé igual­ment cons­ta­tava que “això no vol dir” que no s’accepti en la pro­pera reunió de la mesa, dimarts vinent. Tam­poc es des­carta, això sí, que sigui en la del dia 29, en la del 5 de setem­bre, o fins i tot que es con­vo­qui una mesa extra­or­dinària, per acos­tar-la al màxim a la data del ple i reduir així el marge de mani­o­bra als recur­sos. En prin­cipi, la llei es vol apro­var en el ple del 6 i 7 de setem­bre, i ha de pre­ce­dir la sig­na­tura de la con­vo­catòria ofi­cial de l’1-O per part del pre­si­dent Car­les Puig­de­mont, amb el suport del govern en ple.

Els grups inde­pen­den­tis­tes i l’exe­cu­tiu es donen ara uns dies més de marge per aca­bar de valo­rar quina és la millor fórmula per a la tra­mi­tació, vista la impos­si­bi­li­tat d’usar la reforma del regla­ment sus­pesa cau­te­lar­ment pel TC. “Que­den abso­lu­ta­ment ober­tes totes les vies, no en des­car­tem cap”, expo­sava el pre­si­dent de JxSí, Lluís Coro­mi­nas, a l’ACN. “Efec­ti­va­ment la llei es tra­mi­tarà”, garan­tia, per si algú en tenia dub­tes. Ahir mateix, si bé en prin­cipi no en són par­ti­da­ris, ni ell ni For­ca­dell des­car­ta­ven alter­na­ti­ves extra­par­la­mentàries, com ara que el text el pre­senti el govern com a pro­jecte de llei –“això ho han de deci­dir ells”, con­tes­tava la pre­si­denta a la pre­gunta–, fet que agi­lit­za­ria els tràmits. De fet, l’exe­cu­tiu pot apro­var fins i tot un decret llei amb efec­tes des de l’endemà de la publi­cació en el DOGC.

Indig­nació uni­o­nista

Para­do­xal­ment, els més indig­nats perquè ahir no es tra­mités la llei del referèndum van ser els grups uni­o­nis­tes, que dona­ven tant per fet que seria així que el pre­si­dent espa­nyol, Mari­ano Rajoy, ja havia anun­ciat feia dies un Con­sell de Minis­tres extra­or­di­nari –al final es va fer, però per actuar con­tra la vaga al Prat– per recórrer imme­di­a­ta­ment al TC con­tra l’actu­ació del Par­la­ment, un recurs per cert a què el PSOE va con­fir­mar ahir que donarà suport. “És un procés sense urnes, ni cens, ni empara inter­na­ci­o­nal i avui cons­ta­tem que també és sense calen­dari”, sos­te­nia el por­ta­veu del govern espa­nyol, Íñigo Méndez de Vigo, que deia que tenen estu­di­ats “tots els esce­na­ris i pre­vis­tes totes les vies” dins la llei, i actu­a­ran “amb fer­mesa i pro­por­ci­o­na­li­tat”.

El líder del PP català, Xavier Gar­cia Albiol, que ho veu un “nou epi­sodi esperpèntic”, va acu­sar For­ca­dell de tren­car la neu­tra­li­tat per no tra­mi­tar la llei ahir, i JxSí i la CUP, de “jugar a ama­gar” les pro­po­si­ci­ons de llei, fet que con­ver­teix la cam­bra “en un par­la­ment de fira”. “És un exem­ple més del des­con­cert que viu el món inde­pen­den­tista”, cloïa.

El pri­mer secre­tari del PSC, Miquel Iceta, creu que la no-tra­mi­tació prova que les coses “es volen fer de pressa i d’ama­gat”, i cri­ti­cava les “mani­o­bres dilatòries d’obs­cu­ran­tisme i esca­pisme par­la­men­tari” amb la “com­pli­ci­tat” de For­ca­dell. Iceta ho atribuïa al pos­si­ble intent d’evi­tar que el Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries s’hagi de pro­nun­ciar sobre el text, a què con­fes­sava que el PSC ja té redac­tat l’esbor­rany de sol·lici­tud de dic­ta­men, ja que espe­rava que la pro­po­sició de llei fos admesa ahir. Els soci­a­lis­tes ente­nen que en aquest moment ja tin­drien dret a fer la petició, però fonts par­la­mentàries con­sul­ta­des apun­ta­ven que el meca­nisme en prin­cipi no està pre­vist en aquest estadi.

El por­ta­veu de C’s Fer­nando de Páramo acu­sava For­ca­dell de “deni­grar” el Par­la­ment i cri­ti­cava la covar­dia de JxSí i la CUP, que “són molt valents en mítings i a l’hora de la veri­tat no s’atre­vei­xen”. La seva líder, Inés Arri­ma­das, asse­gu­rava a Onda Cero que “no caldrà l’ús de la força” l’1 d’octu­bre, perquè el referèndum “caurà pel seu propi pes”.

No hem de ser innocents, tothom sap la situació que vivim de judicialització de la política
Carme Forcadell
presidenta del parlament

Sense armes dins el Parlament

La mesa va aprovar ahir per unanimitat –fet que va valer les crítiques del PP a C’s i el PSC– el nou protocol intern que regula l’accés de les forces de seguretat a l’edifici, que exigirà als agents que deixin l’arma a l’entrada i entrin a cara descoberta. La norma s’aprova arran del malestar per l’accés a final de juliol de la Guàrdia Civil a la recerca de proves en el cas 3%. A partir d’ara, tots els agents s’hauran d’identificar a l’entrada, i el cap de seguretat els podrà demanar l’autorització judicial. Al final, serà la mateixa presidència de la cambra qui haurà d’avaluar el cas i autoritzar l’accés, i podrà fer les indicacions que calgui als funcionaris perquè facin cas de les instruccions que rebin. El text afegeix que “en cap cas es podrà accedir al Parlament” per detenir un diputat.

La mesa també va acordar querellar-se contra totes les persones que s’han negat a comparèixer, tot i que se’ls ha demanat almenys dos cops, a la comissió d’investigació de l’operació Catalunya. Entre la dotzena d’al·ludits, hi ha el mateix Rajoy, la vicepresidenta Sáenz de Santamaría o l’exministre Fernández Díaz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.